Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Ενημέρωση για το κέντρο μετεγκατάστασης στο Σχιστό

..

Για τη διαμόρφωση του κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στο Σχιστό σε προαναχωρησιακό κέντρο για πρόσφυγες και τους τρόπους διαχείρισης των προσφύγων που θα μένουν στο λιμάνι του Πειραιά, μέχρι να είναι δυνατή η μεταφορά τους στην Ειδομένη, ενημερώθηκαν προχτές, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο ΥΕΝ, οι δήμαρχοι της περιοχής. Την ενημέρωση έκαναν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας.
Οι δήμαρχοι αναφέρθηκαν στο εάν η κυβέρνηση έχει μελετήσει εναλλακτικό σχέδιο διαχείρισης προσφύγων σε περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα με τα Σκόπια. Από τις απόψεις που ακούστηκαν ήταν η δημιουργία μικρών δομών με τη συνεισφορά και της Τοπικής Διοίκησης, προκειμένου οι πρόσφυγες να μοιράζονται σε διάφορες περιοχές και της ηπειρωτικής χώρας και να μη συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός σε ένα μόνο σημείο.
Ο Θ. Δρίτσας, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι έως τώρα υπήρξε καλή συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων στην προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων που φτάνουν στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ ανέφερε ότι το προαναχωρησιακό κέντρο στο Σχιστό θα είναι έτοιμο πριν τις 18 Φλεβάρη. Πρόσθεσε ότι στη σύσκεψη παρουσιάστηκε από την πλευρά της κυβέρνησης ο σχεδιασμός ολοκλήρωσης της εγκατάστασης των πέντε κέντρων στα νησιά, των λεγόμενων «hot spots» και των δύο προαναχωρησιακών κέντρων, ενός που θα λειτουργήσει στην Αττική στο Σχιστό και ενός άλλου στη Μακεδονία. Τόνισε, επίσης, ότι δε θα είναι κέντρα κράτησης, αλλά ελεύθερης εισόδου και εξόδου, ελεγχόμενα στη διάρκεια της μέρας και κλειστά και φυλασσόμενα στη διάρκεια της νύχτας.
Εξηγώντας για ποιο λόγο δεν έχουν επιλεχθεί ως χώροι αποβίβασης μεταναστών τα άλλα λιμάνια της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη και ο Βόλος, υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δε θα βοηθούσε στην αποσυμφόρηση του προβλήματος στην Αττική, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες κρατικές υποδομές σε αυτά τα λιμάνια, που θα βοηθούσαν στη διαχείριση της προσωρινής φιλοξενίας των μεταναστών.
Τέλος, δύο επιβατηγά πλοία με 1.295 πρόσφυγες κατέπλευσαν χτες το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά. Οι πρόσφυγες φιλοξενούνταν προσωρινά σε επιβατικούς σταθμούς (Ε1 και Ε7) του λιμανιού, καθώς δεν είναι δυνατή η μετακίνησή τους με πούλμαν προς τα σύνορα. Συγκεκριμένα, το «Νήσος Ρόδος» μετέφερε 635 άτομα από τη Χίο και 575 από τη Μυτιλήνη, ενώ το «Blue Star 2» 85 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω. Στο λιμάνι του Πειραιά αναμενόταν να καταπλεύσει και το καταμαράν «Τera jet» με 982 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Λέσβο.
«Είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα»
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα», δήλωσε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια εξέλιξη ως «μονομερή ενέργεια από άλλες χώρες». «Σαν κυβέρνηση ετοιμαζόμαστε για κάτι τέτοιο», είπε σε εκπομπή του «MEGA», αλλά ισχυρίστηκε πως θα είναι μία δυσκολία διαχειρίσιμη, καθώς οι πρόσφυγες και μετανάστες που θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, εάν κλείσουν τα σύνορα, θα ανέλθουν σε μερικές δεκάδες χιλιάδες. Για παράδειγμα 50.000 μετανάστες, όπως υποστήριξε.
«Κάνουν λάθος όσοι υψώνουν φράχτες, γιατί κλείνοντας το σύνορο στην Ειδομένη, χάνουμε το μοναδικό τρόπο στην Ευρώπη να είναι η ροή ελεγχόμενη» εκτίμησε ο Γ. Μουζάλας. Ερωτηθείς για την πρόταση περί εμπλοκής του ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι θα μπορούσε να είναι καταρχήν μία θετική εξέλιξη, εάν προβλέπει ότι η Frontex και το ΝΑΤΟ θα περιπολούν και στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, θα κάνουν διασώσεις και θα επαναπροωθούν τους πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία. «Εάν είναι αυτό το σχέδιο, είναι καλό» τόνισε. Ανέφερε, ακόμη, ότι η Ελλάδα πιέζει, ώστε οι μετανάστες να επαναπροωθούνται στην Τουρκία μέσω της Frontex.
Σε ό,τι αφορά το «hot spot» στα Διαβατά, ανέφερε ότι ελέγχονται οι χώροι που έχουν προταθεί από τη δημοτική αρχή και εφόσον κριθεί ότι είναι κατάλληλοι, θα γίνει εκεί το κέντρο, σε διαφορετική περίπτωση θα κατασκευαστεί τελικά στα Διαβατά.
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8774208

Δεν υπάρχουν σχόλια: