Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Τρ. Αλεξιάδης: Αποσύρεται η νέα κλίμακα των ενοικίων

..

Τρ. Αλεξιάδης: Αποσύρεται η νέα κλίμακα των ενοικίων
Του Σπύρου Δημητρέλη
Την απόσυρση της διάταξης που αλλάζει τους φορολογικούς συντελεστές στην κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.
Η απόσυρση της κλίμακας, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, έγινε καθώς υπάρχει η εκτίμηση στο οικονομικό επιτελείο ότι υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης με την τρόικα προκειμένου να θεσπιστεί μια εντελώς νέα κλίμακα με περισσότερα κλιμάκια, περισσότερο προοδευτικό χαρακτήρα και πιθανόν ένα μικρό αφορολόγητο.
Υπενθυμίζεται ότι με το πολυνομοσχέδιο αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης στην κλίμακα του εισοδήματος από ενοίκια. Ειδικότερα, για εισόδημα έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται από το 11% στο 15% και για εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ αυξάνεται από το 33% στο 35%. Η αύξηση των συντελεστών ισχύει αναδρομικά από τα φετινά ενοίκια. Έτσι, για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης ακινήτων με ετήσιο εισόδημα από ενοίκια 12.000 ευρώ ενώ με τον αρχικό συντελεστή πλήρωνε φόρο εισοδήματος 1.320 ευρώ, πλέον θα κληθεί να πληρώσει 1.800 ευρώ, δηλαδή 480 ευρώ περισσότερα.
Ως προς το θέμα των ανείσπρακτων ενοικίων, ο κ. Αλεξιάδης είπε πως καταργείται η εκχώρηση των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο, ωστόσο δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος φορολόγησής τους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Εφόσον προκύψει λύση για αυτό το θέμα από την συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια, η σχετική διάταξη θα ενσωματωθεί στο συζητούμενο νομοσχέδιο, αν ωστόσο δεν καταλήξει το θέμα, θα κατατεθεί σχετική ρύθμιση το επόμενο διάστημα. Ο αρμόδιος υπουργός, δήλωσε ότι ήταν απολύτως αναγκαία η κατάργηση της εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο. Μάλιστα είπε πως αυξήθηκαν από τα 31 δισ. σε 81 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημόσιου.
Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, καθόρισε ως μία από τις πιο ουσιαστικές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου την ορθολογικοποίηση των προστίμων προκειμένου να αυξηθεί η εισπραξιμότητα, δεδομένου ότι ο φορολογικός μηχανισμός είναι τόσο βεβαρημένος με πάρα πολλές υποθέσεις ώστε υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν 11.500 υποθέσεις μέχρι τέλος του έτους. Ακόμη, ο αρμόδιος υπουργός αναφέρθηκε με έμφαση στις διατάξεις που αφορούν στην ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για την φοροδιαφυγή, την εκλογίκευση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας με στόχο να ευνοηθούν οι επιχειρήσεις.
Τέλος, ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε στην κριτική που άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητώντας να σταματήσει η "καταστροφολογία" που αναπτύσσουν περί "φοροκαταιγίδας" αλλά και σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ και ζήτησε να "δώσουμε όλοι, μαζί με την κοινωνία, τον αγώνα για την διαφθορά και την διαπλοκή".
http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: