Στουρνάρας: «Η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα είναι η αρχή μιας επώδυνης πορείας»..

Στουρνάρας: «Η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα είναι η αρχή μιας επώδυνης πορείας»

Ολη η έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2014 -15

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Πριν 8' |
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης ΣτουρνάραςΠηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στουρνάρας: «Η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα είναι η αρχή μιας επώδυνης πορείας»
      
«Η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα είναι η αρχή μιας επώδυνης πορείας που θα οδηγήσει αρχικά σε πτώχευση και τελικά στην έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ», προειδοποιεί ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2014-15 που κατατέθηκε την Τετάρτη στην Πρόεδρο της Βουλής και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Στην έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2014-15 τονίζεται για τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές πως αυτές δεν έχουν τελεσφορήσει ακόμη και πως μια νέα συμφωνία με τους εταίρους είναι απαραίτητη προκειμένου να αποσοβηθούν οι άμεσοι κίνδυνοι για την οικονομία, να περιοριστεί η αβεβαιότητα και να δοθεί μια διατηρήσιμη αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα.

Όπως ξεκαθαρίζεται μια αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα είναι η αρχή μιας επώδυνης πορείας που θα οδηγήσει αρχικά σε πτώχευση και τελικά στην έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και πιθανότατα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μια ελεγχόμενη κρίση χρέους, όπως αυτή που διαχειριζόμαστε σήμερα με τη βοήθεια των εταίρων, θα μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη κρίση, με μεγάλους κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η έξοδος από το ευρώ θα προσθέσει στο ήδη βεβαρημένο περιβάλλον μια νέα οξύτατη συναλλαγματική κρίση που θα εκτινάξει τον πληθωρισμό», σημειώνεται στην έκθεση.

Ξεκαθαρίζεται δε πως όλα αυτά σημαίνουν βαθιά ύφεση, δραματική μείωση των εισοδημάτων, πολλαπλασιασμό της ανεργίας και κατάρρευση όσων έχει πετύχει η ελληνική οικονομία στα χρόνια της ένταξης στην ΕΕ και κυρίως την περίοδο του ευρώ. «Η Ελλάδα από ισότιμο μέλος στον πυρήνα των ευρωπαϊκών χωρών θα μετατραπεί σε μια φτωχή χώρα της Νότιας Ευρώπης», αναφέρει ο κ. Στουρνάρας

Στη βάση αυτή ο κ. Στουρνάρας ξεκαθαρίζει πως η Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζει ακράδαντα ότι «η συμφωνία με τους εταίρους είναι ιστορική επιταγή που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε».

Κατά τον ίδιο, από όλες τις ενδείξεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρή προσέγγιση στους όρους και η απόσταση που απομένει να διανυθεί για την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι μικρή. Σημειώνει δε πως η μείωση των σκοπούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων είναι μια κεφαλαιώδους σημασίας απόφαση, που επεκτείνει σημαντικά τον αναγκαίο χρόνο της δημοσιονομικής προσαρμογής και προσθέτει βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής.

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας κάνει αναφορά και στο χρέος λέγοντας πως σημαντική θα είναι η «επαναβεβαίωση» και «εξειδίκευση» της πρόθεσης των εταίρων για την αναδιάρθρωση του χρέους, όπως διατυπώθηκε αρχικά στη σύνοδο του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012.

«Χρειαζόμαστε σήμερα μια βιώσιμη συμφωνία που θα στηριχθεί σε βιώσιμο χρέος, απαλλάσσοντας τις επόμενες γενιές από τα βάρη που δεν δικαιούμαστε να τους κληροδοτήσουμε», τόνισε.
ΝΕΑ