..
Αναπόφευκτες φαντάζουν οι μειώσεις συντάξεων, εφόσον γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση η πρόταση των θεσμών για περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ κατ’ έτος, ήτοι 1,8 δισ. ευρώ τον χρόνο, το διάστημα 2016-2017.
Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι η πρόταση των δανειστών θα μπορούσε να μεταφραστεί σε οριζόντιες μειώσεις όλων των κύριων και επικουρικών συντάξεων κατά 6,5% με 7% ή ακόμη και σε μειώσεις της τάξης του 22% με 23% σε όλες τις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Η πολιτική ηγεσία της Κοινωνικής Ασφάλισης, μάλιστα, βλέπει πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τις κινήσεις των δανειστών και ιδιαίτερα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υποστηρίζοντας ότι επανειλημμένως μιλούν για την Ελλάδα με ψευδή στοιχεία. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη, οι δανειστές ζητούν να αφαιρεθούν από τις τσέπες των συνταξιούχων επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ, απαίτηση η οποία οδηγεί εκ των πραγμάτων σε μεγαλύτερη ύφεση.
Παρά τη δυσφορία που έδειξαν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, σε όλα τα κείμενα που έχουν διακινηθεί κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με κυριότερο το κείμενο που παρουσίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κοντ Γιουνκέρ στην ελληνική κυβέρνηση, οι πιστωτές μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που ζητούν από την Ελλάδα με στόχο την περικοπή 1% του ΑΕΠ ετησίως, συγκαταλέγονται παρεμβάσεις που οδηγούν σε σημαντικές μειώσεις συντάξεων.
Αναλυτικά, εκτός από το θέμα της εφαρμογής του νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη για τις κύριες και της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές και τα εφάπαξ, μεταξύ των προτάσεων που έχουν πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, είναι:
• Αύξηση της εισφοράς για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από 4% που είναι σήμερα στο 6%, και μάλιστα στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση των καθαρών αποδοχών κατά 2,7% θα αφορά τουλάχιστον 2,5 εκατ. συνταξιούχους.
• Καλύτερη στόχευση των «κοινωνικών συντάξεων» μέσω της αύξησης των συντάξεων υπερηλίκων του ΟΓΑ και κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους έως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2016 ή σύμφωνα με μια πιθανώς μεταγενέστερη εκδοχή, του 2018.
• Σταδιακή κατάργηση των χρηματοδοτούμενων από το κράτος απαλλαγών και εναρμόνιση των εισφορών για όλα τα Ταμεία, με βάση τις εισφορές του ΙΚΑ.
• Μεγαλύτερη διασύνδεση εισφορών και παροχών ήτοι, μείωση κυρίως των κατώτατων συντάξεων.
• Διεύρυνση και εκσυγχρονισμό των εισφορών και της ασφαλιστικής βάσης των ελεύθερων επαγγελματιών. Ο υπολογισμός των εισφορών θα γίνεται με βάση το πραγματικό εισόδημα.
• Κατάργηση κοινωνικών πόρων και αντικατάστασή τους είτε με μείωση συντάξεων είτε με αύξηση εισφορών, και αλλαγές στη συνταξιοδότηση των αγροτών, προκειμένου να εναρμονιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.
Παράλληλα βέβαια, προτείνονται και παρεμβάσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, με αιχμή τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις για τις οποίες φαίνεται πως έχει βρεθεί κοινό έδαφος. Συγκεκριμένα, οι θεσμοί προτείνουν την υιοθέτηση θεσμικού πλαισίου που θα δημιουργεί ισχυρά αντικίνητρα για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, μεταξύ των οποίων και η αύξηση της ποινής για τις συντάξεις πριν από τη συμπλήρωση του 62ου έτους ηλικίας. Η εφαρμογή των μέτρων θα αφορά όσους συνταξιοδοτηθούν από τον Ιούλιο του 2015, θα γίνει σταδιακά, ώστε το 2025 να έχουν κλείσει όλες οι πόρτες για συνταξιοδότηση πριν από το 67ο έτος ηλικίας. Κανένα από τα ήδη νομικά κατοχυρωμένα δικαιώματα δεν θα επηρεαστεί. Σε περίπτωση αποχώρησης, θα υπάρχει πέναλτι μείωσης της σύνταξης κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον από το -6% που προβλέπει ήδη το σύστημα για κάθε χρόνο και έως 5 έτη πρόωρης συνταξιοδότησης.
Οι δανειστές ζητούν, επίσης, από τον Ιούλιο του 2015 και μετά όλοι όσοι συνταξιοδοτούνται να λαμβάνουν τη βασική και αναλογική σύνταξη, με τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας συνταξιοδότησης.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου