Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

«Πράσινο φως» από τον ESM για τα 555 εκατ. ευρώ του ΤΧΣ

..

«Πράσινο φως» από τον ESM για τα 555 εκατ. ευρώ του ΤΧΣ
Είναι προφανές ότι η αλλαγή στάσης συνδέεται με τη χθεσινή πρόοδο στο Eurogroup

«Πράσινο φως» άναψε χθες το βράδι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητα (ESM) για τη μεταφορά 555 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο δημόσιο.

Πρόκειται για τα έσοδα που είχε το ΤΧΣ από την πληρωμή του μερίσματος των προνομιούχων μετοχών που είχαν πάρει οι τράπεζες για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση στο πλαίσιο του πακέτου Αλογοσκούφη το 2008.

Η απόφαση αυτή είναι ενδεικτική της στάσης των ευρωπαίων, οι οποίοι κρατούν τη στρόφιγγα της ρευστότητας και την ανοιγοκλείνουν ανάλογα με την πρόοδο που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις.

Ενώ αρχικά την περασμένη Παρασκευή είχε συμφωνηθεί τα κεφάλαια αυτά να δωθούν στο Δημόσιο, το πρωί του Σαββάτου ο ESM μπλόκαρε την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι τα λεφτά του ΤΧΣ είναι για συγκεκριμένη αποστολή και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλες ανάγκες του ελληνικού δημοσίου.

Μετά από ατελείωτες πιέσεις και μαραθώνιες διαπραγματεύσεις από την κυβέρνηση και το ΤΧΣ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τη Δευτέρα αργά το απόγευμα, κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις του ESM.

Είναι προφανές ότι η αλλαγή στάσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού συνδέεται με τη χθεσινή πρόοδο που σημειώθηκε στο Eurogroup: η κυβέρνηση συμφώνησε να ξεκινήσει η αξιολόγηση από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και οι ευρωπαίοι άναψαν «πράσινο φως» για τα 555 εκατ. ευρώ.

Ετσι μόλις περάσει η σχετική νομοθετική ρύθμιση που απαιτείται, το ΤΧΣ θα μεταφέρει στο κράτος τα 555 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μια σημαντική ανάσα, η οποία όμως δεν λύνει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει το Δημόσιο.

Το κράτος έχει να καλύψει την προσεχή εβδομάδα σχεδόν 2 δισ. ευρώ για ανανέωση εντόκων γραμματίων και τη λήξη μιας δόσης του ΔΝΤ και άλλα τόσα την επόμενη.

Για να συγκεντρώσει τα χρήματα, το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει το «σαφάρι» στα ταμεία οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ αναζητεί και εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης που θα του επιτρέψουν να ξεφύγει από τη μέγγενη της ΕΚΤ.

Ο ΟΔΔΗΧ έχει προγραμματίσει δημοπρασία εντόκων την Τετάρτη. Το πρόβλημα όμως είναι ότι τα τρίμηνο έντοκα που λήγουν στο τέλος της εβδομάδας είχαν αγοραστεί αποκλειστικά από τις ελληνικές τράπεζες.

Και τούτο διότι οι ξένοι επενδυτές είχαν αποχωρήσει από την εγχώρια αγορά τον περασμένο Δεκέμβριο όταν αυτά εκδόθηκαν, εξαιτίας της αβεβαιότητας που δημιουργούσαν οι εκλογές.

Στη συνέχεια, οι ελληνικές τράπεζες πούλησαν τα έντοκα σε ιδιώτες. Ομως σήμερα η ΕΚΤ δεν επιτρέπει στις τράπεζες να αυξήσουν το ποσό των τίτλων που κατέχουν. Ετσι, ακόμη και αν οι τράπεζες είναι σε θέση να απορροφήσουν τα έντοκα, δεν μπορούν να ανανεώσουν παρά μόνο το ποσό που έχουν στο χαρτοφυκάλιό τους. 

Το οικονομικό επιτελείο έχει ζητήσει από την ΕΚΤ να επιτρέψει στις τράπεζες να συμμετέχουν με μεγαλύτερο ποσό.

Μετά τη χθεσινή απόφαση του Eurorgoup και με δεδομένο ότι την Τετάρτη ξεκινούν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, η ελληνική πλευρά ευελπιστεί ότι η ΕΚΤ θα δει με άλλο μάτι το αίτημά της. Αν όχι σ΄αυτή τη δημοπρασία, στην επόμενη, την άλλη Τετάρτη.

Σε κάθε περίπτωση, στην αγορά δημιουργούνται προσδοκίες ότι αν σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα τότε θα υπάρξει χαλάρωση στη στάση της Ευρωτράπεζας.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: