Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Από αύριο οι έλεγχοι για να ξεμπλοκάρει η δόση

..

Από αύριο οι έλεγχοι για να ξεμπλοκάρει η δόση
Η απόφαση πάρθηκε, οι έλεγχοι που επί της ουσίας σταμάτησαν το περασμένο καλοκαίρι ξεκινούν και πάλι και έτσι αναμένεται να ικανοποιηθεί και ο βασικός όρος της ΕΚΤ για την εκταμίευση χρημάτων

Το μήνυμα πριν το χθεσινό Eurogroup ήταν σαφές. Χάθηκε πολύς χρόνος και τώρα πρέπει να τρέξουμε. Εκτυλίχθηκε ένα απίστευτο παρασκήνιο μεταξύ Κομισιόν, Γιούρογκρουπ και ΕΚΤ έτσι ώστε να καθοριστεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα γίνουν οι έλεγχοι και τελικά, με πιέσεις κυρίως από την πλευρά της Κομισόν και του ΖΚ Γιούνκερ ελήφθη η απόφαση οι θεσμοί, η παλιά μας τρόικα δηλαδή, να συνεχίσει τους ελέγχους, αλλά σε ανώτερα κλιμάκια και στις Βρυξέλλες, χωρίς το γνωστό φαινόμενο των... εφόδων τεχνοκρατών στα ελληνικά υπουργεία.

Οι εκλεκτές θα ξεκινήσουν αύριο. Οι υπουργοί Οικονομικών ουσιαστικά δήλωσαν αναρμόδιοι να κρίνουν καθώς δεν είχαν κοστολογημένα μέτρα, αλλά και απτά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας της χώρας και έτσι παρέπεμπαν στα τεχνικά κλιμάκια.
Η βάση των διαβουλεύσεων θα είναι οι Βρυξέλλες. Ίσως κάποια τεχνικά κλιμάκια έρθουν και στην Αθήνα, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο πως θα συμβεί. Επί της ουσίας το “φαινόμενο” τρόικα δεν θα το ζήσουμε ξανά στην Αθήνα. Υποστηρικτικά κλιμάκια ίσως εμφανιστούν, όχι όμως με τον τρόπο που γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Ήδη έχουν χαθεί δυο κρίσιμοι μήνες. Οι εταίροι πιέζουν ζητώντας άμεση αποτελεσματικότητα, στέλνουν όμως και ένα μήνυμα ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα δείξει σαφή διάθεση τήρησης δεσμεύσεων θα ανοίξει και η κάνουλα της ρευστότητας, έστω και σταδιακά.

Newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: