Οι συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της ξεκινούν σήμερα. Οι προθεσμίες για τα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου παραμένουν ασφυκτικές λέει το Ινστιτούτο Bruegel.
Η πορεία των υποχρεώσεων κυριαρχείται από αποπληρωμές προς το ΔΝΤ, αποπληρωμένες εντόκων και την αποπληρωμή των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ
Τον Μάρτιο, η Ελλάδα έχει να καταβάλει € 1.200.000.000 στο ΔΝΤ, σε τρεις δόσεις: 335 εκατ θα είναι απαιτητά κατά την 13η Μαρτίου, 558 εκ για την 16η Μαρτίου και 335 εκατ. προγραμματισμένα για τις 20 Μαρτίου. Επίσης η χώρα πρέπει συγχρόνως να «ρολάρει» από 1,3 δισ. έντοκα που λήγουν στις 13 Μαρτίου και 1,6 δισεκατομμύρια στις 20 Μαρτίου.
Τον Απρίλιο και το Μάιο θα υπάρξει σχετική ηρεμία αναφέρει το Ινστιτούτου ενώ ακολουθούν οι προκλήσεις χρηματοδότησης τον Ιούνιο, και φυσικά μέσα στο καλοκαίρι είναι προγραμματισμένες οι μεγάλες δόσεις που οφείλονται στην ΕΚΤ.
Τακτική κρατικών δαπανών
Πέρα από τις αποπληρωμές των επίσημων πιστωτών η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να ικανοποιήσει συνήθεις πρωτογενείς δαπάνες του κατά τη διάρκεια του έτους. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2015, που δημοσιεύτηκε στο Νοεμβρίου 2014 οι πρωτογενείς δαπάνες διαμορφώνονται σε περίπου 42 δις ευρώ για ολόκληρο το έτος. Οι συνολικές δαπάνες αναμένεται να είναι 56 δισεκατομμύρια σε επίπεδο κράτους.
 © Παρέχεται από: imerisia.gr
Αποπληρωμές το 2015
Λεπτομερές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμών
Επαναγορές εντός γραμματίων και ομολόγων
Πληρωμές προς ΔΝΤ