Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Σφραγίδα ΟΟΣΑ στο νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων

..
 
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σφραγίδα ΟΟΣΑ στο νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων

Ενα «στοίχημα» που έχει σε προτεραιότητα στην ατζέντα του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με στόχο να το «κερδίσει» προωθώντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, αφορά στις μεταρρυθμίσεις μέσω της αναδιάρθρωσης κατ' αρχάς της δημόσιας διοίκησης.

Σφραγίδα ΟΟΣΑ στο νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων
Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς είναι το κύριο ζητούμενο που η νέα κυβέρνηση εκτιμά και επιδιώκει να καταφέρει -γι' αυτό και το σημερινό τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, θεωρείται καθοριστικής σημασίας βήμα για τη συγκρότηση του νέου οδικού χάρτη που η κυβέρνηση θα ακολουθήσει για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων σήμερα με τον κ. Γκουρία θα εκφράσει την πρόθεσή του για συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και μάλιστα μιλώντας για την αναγκαία τεχνική επεξεργασία θα ανακοινώσει τη συνεργασία των αρμόδιων και ειδικών τεχνοκρατών του Οργανισμού με τους εκπροσώπους του Ελληνικού Δημοσίου.
Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι η περιβόητη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ «μεταρρυθμίζεται» και αρχίζει η περιγραφή ενός νέου σχεδίου που βασίζεται στο «γράμμα» Βαρουφάκη προς τους θεσμούς και αφορά: στη γρηγορότερη απόδοση δικαιοσύνης σε εκκρεμείς υποθέσεις, στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση όλων των παραμέτρων της δημόσιας διοίκησης που παίζουν καθοριστικό ρόλο οριζοντίως σε όλα τα υπουργεία.
«Στον ΟΟΣΑ θα παρουσιάσουμε όλο το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που εμείς θέλουμε να εφαρμόσουμε», τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Ανχελ Γκουρία
«Στον ΟΟΣΑ θα παρουσιάσουμε όλο το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που εμείς θέλουμε να εφαρμόσουμε», τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Ανχελ Γκουρία
Στον προθάλαμο της νέας συμφωνίας με τον ΟΟΣΑ μπήκε χθες εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος είχε νωρίς το πρωί συνάντηση με τον Ανχελ Γκουρία. «Στον ΟΟΣΑ», εξήγησε ο κ. Βαρουφάκης μετά τη συνάντηση, «θα παρουσιάσουμε όλο το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που εμείς θέλουμε να εφαρμόσουμε».
Πέρα από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων -υπογράμμισε- που έχουμε ήδη παρουσιάσει στους εταίρους μας, θα παρουσιάσουμε και άλλες που δεν έχουν ακόμα παρουσιασθεί. «Οι υπηρεσίες του ΟΟΣΑ έχουν την τεχνογνωσία για διάφορα θέματα, έτσι θα γίνει μια σειρά σεμιναρίων όπως για παράδειγμα για τη φορολογία, τη διαφθορά, τις μεταρρυθμίσεις προϊόντων και αγαθών κ.ά.», πρόσθεσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και διευκρίνισε:
«Σε καθένα από αυτά τα σεμινάρια θα γίνει παρουσίαση προς τα ελληνικά κλιμάκια και την ελληνική ηγεσία των δυνατοτήτων του ΟΟΣΑ και των εμπειριών που έχει από άλλες χώρες». Οσο για τη σημερινή ημέρα πρόβλεψε ο κ. Βαρουφάκης:
Αποτελεσματικότητα
«Αύριο θα εκπαιδευόμαστε και θα συζητάμε ολόκληρη τη μέρα. Στόχος είναι να βοηθηθούμε στην εκπόνηση ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος που να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό, και μετρήσιμο όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του. Ετσι έχει γίνει και με άλλες κυβερνήσεις που θέλησαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνογνωσία, τις εμπειρίες και το έργο του ΟΟΣΑ ώστε να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους».
Ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε δε την έκφραση για «νέα εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ» χαρακτηρίζοντας τον όρο «ξεπερασμένο» και λέγοντας ότι δεν αποτελεί μέρος των συζητήσεων με τον ΟΟΣΑ, σύμφωνα άλλωστε και με σχετική δήλωση του ο Α. Γκουρία.
«Μιλάμε για ένα νέο μεταρρυθμιστικό πακέτο που θα προκύψει από τη συνεργασία μας με τον Ανχελ Γκουρία και το προσωπικό του στον ΟΟΣΑ», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος χθες το απόγευμα επίσης στο Παρίσι είχε «εθιμοτυπική», όπως τη χαρακτήρισε, ημίωρη συνάντηση.
Οι καλά γνωρίζοντες λένε πάντως ότι κάθε άλλο παρά εθιμοτυπική ήταν η συνάντηση κι ότι στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν η Ελλάδα μπορεί πραγματικά να βασίζεται στη γαλλική υποστήριξη, παρά ορισμένες δηλώσεις της γαλλικής προεδρίας που τελευταία δημιουργούν αμφιβολίες, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε:
«Υπάρχει μια παρεξήγηση. Η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητά την υποστήριξη καμίας επιμέρους χώρας της Ευρωζώνης στην ΕΕ. Θεωρούμε ότι είναι μέγα σφάλμα το να αντιμετωπίζεται τόσο η ελληνική κρίση όσο και η ευρωπαϊκή κρίση σε πλαίσιο συμμαχιών και τέτοιου είδους διμερών συμφωνιών. Η κρίση της Ευρωζώνης, μέρος της οποίας είναι η κρίση της ελληνικής οικονομίας, είναι ένα πρόβλημα για όλους μας και για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Αλλωστε, όπως δήλωσε και ο Μάριο Ντράγκι το περασμένο φθινόπωρο στο Ελσίνκι, ''για να πετύχει το ευρώ, θα πρέπει να πετύχει παντού'', γι αυτό και θα πρέπει να εργασθούμε όλοι μαζί».
Ο πρωθυπουργός επενδύει πολλά και στην αυριανή συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον ηγέτη της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο θα εξετάσουν αναλυτικά τα στοιχεία από την πρώτη επεξεργασία των κλιμακίων στις Βρυξέλλες για τα δημοσιονομικά της χώρας, ενώ έχουν στην ατζέντα της συζήτησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας μέσα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
ΕΘΝΟΣ/ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: