Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Εκλεψαν, έσπασαν και έφυγαν

..
Εικόνες καταστροφής στα αμφιθέατρα και κλοπών μηχανημάτων μεγάλης αξίας αντίκρισαν οι ελάχιστοι φοιτητές στους οποίους επετράπη η είσοδος(!) στη Νομική Σχολή, μετά την αποχώρηση των 20 καταληψιών που τελικά απέμειναν στο κτίριο από την προηγούμενη Παρασκευή.
Αμέσως μετά την αποχώρηση των αντιεξουσιαστών, οι οποίοι χάθηκαν μέσα σ΄ ένα πλήθος ομοϊδεατών τους που είχαν φτάσει έξω από τη Νομική, οι κοσμήτορες της σχολής μπήκαν στο κτίριο προκειμένου να έχουν μια πρώτη εικόνα για το μέγεθος των ζημιών που έχουν γίνει. Οι κοσμήτορες αρνήθηκαν να κάνουν την οποιαδήποτε δήλωση, και μετά από πίεση των φοιτητών, επετράπη μόνο σε 10 εκπροσώπους φοιτητικών συλλόγων να μπουν για λίγο στο κτίριο.
Οι φοιτητές περιέγραψαν εικόνα καταστροφών και κλοπών μηχανημάτων όπως προτζέκτορες, αλλά και ηλεκτρονικών υπολογιστών, υπογραμμίζοντας ότι θα χρειαστεί χρόνος για τον καθαρισμό του κτιρίου και την αποκατάσταση των ζημιών. Αντίκρισαν ακόμη σπασμένα έδρανα, τζάμια, ενώ είχαν παραβιαστεί στέκια φοιτητικών συλλόγων.
Η κατάσταση στη Νομική Σχολή της Αθήνας ήταν ηλεκτρισμένη από νωρίς το χθες πρωί, όταν διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν περικυκλώσει το κτίριο. Λίγο αργότερα, έφτασαν στο σημείο φοιτητές διαφόρων παρατάξεων, οι οποίοι προσπάθησαν και ήρθαν σε επαφή με τους καταληψίες, ζητώντας τους να αποχωρήσουν, καθώς -όπως είπαν- υπήρξε άμεσος κίνδυνος να μπει η αστυνομία.
Στη Νομική εμφανίστηκε ακόμη ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, οι κοσμήτορες της σχολής και ελάχιστοι καθηγητές οι οποίοι με τη σειρά τους επιχείρησαν να πείσουν τους καταληψίες να αποχωρήσουν. Στο σημείο έφταναν, όσο περνούσε η ώρα, όλο και περισσότεροι ομοϊδεάτες των καταληψιών.
Διαβουλεύσεις
Νωρίς το μεσημέρι, και μετά από διαβουλεύσεις που γίνονταν από έναν με δύο κουκουλοφόρους που έβγαιναν ανά τακτά χρονιά διαστήματα στο προαύλιο της Νομικής με εκπροσώπους φοιτητών, ομάδες αντιεξουσιαστών ακόμη και δικηγόρους, τελικά πείστηκαν να αποχωρήσουν, ζητώντας προηγουμένως την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων.
Τελικά στις 3.40, οι περίπου 20 αντιεξουσιαστές που παρέμεναν στο κτίριο βγήκαν συντεταγμένα από τη Νομική με καλυμμένα τα πρόσωπά τους και μαζί με περίπου 100-150 άτομα, κατευθύνθηκαν προς τα Εξάρχεια.
Νωρίτερα η Εισαγγελία Πρωτοδικών με αφορμή τα επεισόδια που έγιναν προχθές στο κέντρο της Αθήνας είχε εκδώσει νέα ανακοίνωση. Ο κ. Ζαγοραίος επανέλαβε ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ενήργησε ήδη από την Κυριακή ζητώντας τον σχηματισμό δικογραφίας και ασκώντας τη δέουσα ποινική δίωξη. «Ζητήθηκε δε από τις αστυνομικές αρχές, αφενός η αποκάλυψη και η σύλληψη των δραστών στα πλαίσια του αυτοφώρου, αφετέρου η λήψη μέριμνας από τις αστυνομικές αρχές για την αποτροπή νέων επεισοδίων».
Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούσης, πριν από την αποχώρηση των καταληψιών, είχε δηλώσει ότι ο πρύτανης και μέλη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στη Νομική και πως σύντομα θα αποχωρούσαν οι καταληψίες. «Αυτό είναι ένα θέμα της ακαδημαϊκής κοινότητας να το λύσει. Η αστυνομία παρεμβαίνει μετά από στάθμιση της κατάστασης, για να δει τι γίνεται. Να πάει η αστυνομία να χτυπηθεί σώμα με σώμα με τους αντιεξουσιαστές; Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να γίνει και δεν είναι δουλειά της αστυνομίας».
Στη σύλληψη δύο ατόμων για την κατάληψη του κτιρίου της Νομικής προχώρησε τελικά η αστυνομία. Οι καταληψίες κατηγορούνται για διατάραξη της οικιακής ειρήνης και συνελήφθησαν κατά την αποχώρησή τους, όταν έληξε η κατάληψη στις 4 το απόγευμα.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ
έθνος.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: