Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ για το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα. Παράλληλα σημειώθηκε μπαράζ δηλώσεων Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων οι οποίες επιδείνωσαν το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών, δηλώσεις που συνεχίστηκαν με ένταση και χθες. Στο περιβάλλον αυτό οι τράπεζες ανησυχούν για ένα νέο κύκλο εκροών τη στιγμή που το τραπεζικό σύστημα ήδη βρίσκεται σε οριακό σημείο, με την ΕΚΤ να παρέχει ρευστότητα με το σταγονόμετρο.
Χθες η ΕΚΤ αποφάσισε την αύξηση της έκτακτης χρηματοδότησης (ELA) που είναι διαθέσιμη για τις ελληνικές τράπεζες κατά 400 εκατ. ευρώ. Ετσι, το συνολικό διαθέσιμο ποσό αυξάνεται σε 70 δισ. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες δεν έχουν χρησιμοποιήσει από τον ELA περίπου 2-3 δισ. ευρώ, «μαξιλάρι», το οποίο θεωρείται αρκετό ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες εκροές καταθέσεων. Η ΕΚΤ πρόκειται να συνεδριάσει για τον ELA πάλι την ερχόμενη εβδομάδα.
Τους τελευταίους μήνες, οι καταθέσεις και το τραπεζικό σύστημα έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα εξαιτίας της πολιτικοοικονομικής αβεβαιότητας και της απουσίας προόδου στην εξεύρεση λύσης μεταξύ Ελλάδας - εταίρων. Οπως εκτιμούν οι τράπεζες, από το τέλος Νοεμβρίου μέχρι σήμερα οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν μειωθεί κατά 26 δισ. ευρώ και σήμερα διαμορφώνονται στα 138 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) τον περασμένο Δεκέμβριο οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 4 δισ. ευρώ και τον Ιανουάριο κατά 12 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι σήμερα οι εκροές καταθέσεων αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης το 2010, ενώ η ομαλή λειτουργία των τραπεζών εξασφαλίζεται από τη χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος.
Στο τέλος Φεβρουαρίου, μέσω ELA και ΕΚΤ, οι εγχώριες τράπεζες είχαν αντλήσει συνολικά 104 δισ. ευρώ. Οπως είναι φυσικό, η κρίση ρευστότητας έχει άμεση επίπτωση στις δανειοδοτήσεις. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών τους τελευταίους μήνες έχουν «παγώσει» οι διαδικασίες χορήγησης νέων δανείων, ανατρέποντας τον σχεδιασμό για αύξηση των χρηματοδοτήσεων το 2015. Οπως σημειώνουν, αν δεν έχουμε το συντομότερο δυνατόν συμφωνία κυβέρνησης - εταίρων ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα, οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι τέτοιες που δεν θα μπορούν να αντισταθμιστούν ακόμα και αν τελικά επιτευχθεί καλύτερη συμφωνία με τους εταίρους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου