Γιούνκερ: Δεν είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν έκανε πολλές προσπάθειες


..
«ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ»
Γιούνκερ: Δεν είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν έκανε πολλές προσπάθειες
Την πρόθεσή του να επαναλάβει απόψε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αυτά που του έχει ήδη πει τις δύο προηγούμενες φορές, δηλαδή την ανάγκη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, εξήγησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Κλ.Γιούνκερ, σε πρωϊνή συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Europe1 και στον δημοσιογράφο Ζαν Πιέρ Ελ Καμπάς.

Γιούνκερ: Δεν είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν έκανε πολλές προσπάθειες
«Η Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια ξεκίνησε πολλές μεταρρυθμίσεις, πέτυχε πολλές δημοσιονομικές οικονομίες, πέτυχε ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα. Δεν είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν έκανε πολλές προσπάθειες. Δεν είναι σωστό να λέγεται ότι οι Έλληνες είναι λαός τεμπέληδων», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ. Ερωτηθείς τι θα σκοπεύει να πει στον κ. Τσίπρα κατά τη σημερινή τους συνάντηση, ο κ. Γιούνκερ δηλώνει: «Θα του επαναλάβω αυτά που του έχω πει τις δύο φορές που συναντηθήκαμε. Ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες, θα πρέπει να λειτουργήσει, έτσι ώστε οι δεσμεύσεις που έχει πάρει σε επίπεδο Γιούρογκρουπ το 2012, και πρόσφατα, να υλοποιηθούν».
«Αγαπάω πολύ την Ελλάδα και τους Έλληνες και κυρίως αυτούς που υποφέρουν από τις συνέπειες των προγραμμάτων προσαρμογής. Επομένως, θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα και να συμβάλουμε, ώστε να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να βγει από το αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκεται» υπογράμμισε στη συνέντευξή του ο ευρωπαίος αξιωματούχος.
Όταν ο δημοσιογράφος τον ρωτά για το ενδεχόμενο το ελληνικό πρόβλημα να προκαλέσει νέο σεισμό στην Ευρώπη, ο κ. Γιούνκερ εμφανίζεται καθησυχαστικός: «Δεν πιστεύω ότι ένας νέος σεισμός διαφαίνεται στον ορίζοντα, γιατί έχουμε πάρει ήδη μέτρα που θα μας επιτρέψουν να αντιδράσουμε καλύτερα σε περίπτωση κρίσης. Εάν υπάρξει κρίση...»
Σχολιάζοντας τέλος το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων από την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν απαντά πως πρόκειται για «ένα νομικό πρόβλημα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, που δεν αφορά την Ευρώπη. Θεωρώ, όμως, ότι αυτό το θέμα γύρω από το οποίο δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα η νέα ελληνική κυβέρνηση, αποσπά την προσοχή όλων, από αυτό που είναι σήμερα το αναγκαίο για την Ελλάδα».
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν είναι σίγουρος ότι η Ελλάδα δεν θα υποχρεωθεί να βγει από την ευρωζώνη, ο κ. Γιούνκερ απαντά:«Όχι, αλλά πρόκειται για έναν διάλογο, ελπίζω έντιμο, ανάμεσα στην αλληλεγγύη των μεν και τη σταθερότητα των δε».
ΕΘΝΟΣ