Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

«Εμφύλιος» στο υπουργείο Υγείας με αφορμή τον διορισμό νέου διοικητή του ΕΟΠΥΥ

..

Επίθεση στον υπουργό Υγείας.«Εμφύλιος» στο υπουργείο Υγείας με αφορμή τον διορισμό νέου διοικητή του ΕΟΠΥΥ

Το όνομα και μόνο του καθηγητή Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κ. Μιχάλη Χλέτσου ως του πιθανότερου επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ αποτελεί «κόκκινο» πανί για τους υγειονομικούς του ΣΥΡΙΖΑ
Για «άνευ προηγουμένου σύγκρουση» με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζονται οι υγειονομικοί του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τον διορισμό νέου διοικητή του ΕΟΠΥΥ.

Το όνομα και μόνο του καθηγητή Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κ. Μιχάλη Χλέτσου ως του πιθανότερου επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ αποτελεί «κόκκινο» πανί για τους υγειονομικούς του ΣΥΡΙΖΑ που ξεπερνά τα στενά όρια του υπουργείου Υγείας και της Αριστοτέλους και φτάνει ως το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο συνδικαλιστής της παράταξης, εκπρόσωπος των Νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας, θεωρεί ότι «η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου από τον υπουργό Υγείας ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για μία άνευ προηγουμένου σύγκρουση με τους γιατρούς και υγειονομικούς του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και με τα κορυφαία συνδικαλιστικά όργανα στο χώρο της υγείας». Παράλληλα, ζητεί να παρέμβει το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο όπως λεει, έχει διαχρονικά την ευθύνη για την τοποθέτηση  του επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ, λόγω της σπουδαιότητάς του.

Ο συνδικαλιστής των νοσοκομειακών γιατρών γνωστοποίησε τις απόψεις του για τον φερόμενο ως νέο διοικητή του ΕΟΠΥΥ μεσω της ιστοσελίδας που διατηρεί, λίγο μετά την «επιθετική» ανάρτηση του για την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών κυρία Νάντια Βαλαβάνη με αφορμή τη νοσηλεία της σε ιδιωτική κλινική για πρόβλημα Υγείας που αντιμετώπισε.

Στο στόχαστρο ο επιστήμονας

Κατά τον κ. Βαρνάβα, ο κ. Χλέτσος είναι ο «εισαγωγέας» των γερμανικών Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλείων (ΚΕΝ) στην Ελλάδα και στο ΕΣΥ. Σημειώνεται ότι τα ΚΕΝ είναι ο «τιμοκατάλογος», η κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων που γίνονται σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και εισήχθησαν στο σύστημα Υγείας της χώρας μας ως μνημονιακός όρος, καθώς η Ελλάδα ήταν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα χωρίς ΚΕΝ. Εφαρμόστηκαν επί υπουργίας Ανδρέα Λοβερδου, με «πρωτεργάτη» της εφαρμογής τους τον τότε γενικό γραμματέα κ. Νίκο Πολύζο.

Σε ό,τι αφορά στον κ. Χλέτσο η εμπλοκή του με τα ΚΕΝ φέρεται να είναι αμιγώς επιστημονική, καθώς ως καθηγητής έχει εκπονήσει μελέτη για τα ΚΕΝ συγκρίνοντας διαφορετικά μοντέλα που ισχύουν και καταλήγοντας σε εκείνο που ακολουθεί η Γερμανία. Ωστόσο, το ερευνητικό αντικείμενο του κ. Χλέτσου φαίνεται πως δαιμονοποιήθηκε από τους υγειονομικούς του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν ότι η ενασχόληση με τα ΚΕΝ δεν συνάδει με την ιδεολογία της παράταξης αλλά και της κυβέρνησης για την δημόσια υγεία.

Επίθεση στον υπουργό Υγείας

Κατά άλλους, πάλι, ο συγκεκριμένος καθηγητής είναι η αφορμή για ρήξη σε επίπεδο ηγεσίας στην Αριστοτέλους: ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ θεωρείται η «φωνή» του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού που απαντά δυναμικά και (επι)κριτικά στον υπουργό Υγείας, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και στις επιλογές του.

Εκτός από τα ΚΕΝ από τη φαρέτρα με τα βέλη του κ. Βαρνάβα βγήκε και το θέμα της Εταιρίας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ ΑΕ), της εταιρίας που θα αξιολογούσε και στη συνέχεια θα χρηματοδοτούσε τα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο σημερινός υπουργός Υγείας φαίνεται πως έχει επιλέξει για την καίρια αυτή θέση τον κ. Χλέτσο, ο οποίος είναι ο «εισαγωγέας» των γερμανικών κεντρικών ενοποιημένων νοσηλείων (DRGs) στην Ελλάδα, σε αγαστή συνεργασία με τους μνημονιακούς υπουργούς κ.κ. Γεωργιάδη και Βορίδη, προκειμένου να ολοκληρωθεί υπό την εποπτεία της γερμανικής κυβέρνησης το εγχείρημα της ΕΣΑΝ ΑΕ, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ. 
«Πρόσκληση» στο Μαξίμου για παρέμβαση

«Επειδή αμφισβητούνται πλέον ανοικτά οι επιλογές και η ευθυκρισία του κ. Κουρουμπλή, είναι επιβεβλημένη η παρέμβαση του Μαξίμου, προκειμένου να αποφευχθεί η αναίτια σύγκρουση με τους κοινωνικούς φορείς, αλλά και οι εντάσεις ανάμεσα στα μέλη της ίδιας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας» προειδοποιεί ο κ. Βαρνάβας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί ένα υπουργείο από μόνος του, λόγω της δομής, της σπουδαιότητας αλλά και του προϋπολογισμού του, «που είναι μεγαλύτερος ακόμη και από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας! Διαχρονικά η επιλογή του εκάστοτε Διοικητή του ΕΟΠΥΥ απασχολούσε απευθείας το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο κατέληγε στο πρόσωπο του Διοικητή και έδινε την έγκριση στον υπουργό Υγείας να προχωρήσει στην τοποθέτηση».
Προσθέστε το δικό σας σχόλιο
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: