Λαφαζάνης: Θα ακυρωθούν οι αυξήσεις στο ρεύμα


..
Θα εξαντλήσουμε όλους τους τρόπους - και υπάρχουν αυτοί οι τρόποι- για να ακυρωθεί η αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, διαβεβαιώνει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης. 
Στην ανακοίνωσή του, κατηγορεί εκ νέου τη διοίκηση της ΡΑΕ για συμπαιγνία με την προηγούμενη κυβέρνηση και την καλεί να επανεξετάσει και να αναθεωρήσει την απόφασή της. 
Η δήλωση του Π. Λαφαζάνη έχει ως εξής:
Η απόφαση της ΡΑΕ, που ελήφθη στις 30/12/2014 σε συμπαιγνία με την προηγούμενη κυβέρνηση, κρατήθηκε «κρυφή» από τον ελληνικό λαό ως τις αρχές του Μάρτη και προβλέπει αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά, αγρότες και παραγωγικές επιχειρήσεις, είναι κάτι παραπάνω από προκλητική και κοινωνικά επαχθέστατη, ενώ η μεθόδευση δημοσιοποίησής της υπήρξε απολύτως σκανδαλώδης.
Αυτή η απόφαση, μάλιστα, είναι διπλά απαράδεκτη επειδή λαμβάνεται σε περίοδο κρίσης, όπου τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος πνίγουν επιπροσθέτως την ελληνική οικονομία και τους πολίτες.
Καλούμε την ΡΑΕ να επανεξετάσει και να αναθεωρήσει αμέσως την απόφασή της, ώστε να μην υπάρξουν αυξήσεις και να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Υπουργείο θα εξαντλήσει όλους τους δυνατούς τρόπους, και υπάρχουν αυτοί οι τρόποι, προκειμένου να ακυρωθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που προκαλούν το δοκιμαζόμενο λαό μας και βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με το πρόγραμμα και την πολιτική της κυβέρνησης.

Η μετωπική κατά ΡΑΕ και η απάντηση της Αρχής

«Βραδινή» επίθεση κατά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας εξαπέλυσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, με αφορμή την απόφαση της Αρχής να αυξήσει κατά περίπου 6 ευρώ το χρόνο για τα νοικοκυριά, το τέλος ΕΤΜΕΑΡ.
Η απόφαση της ΡΑΕ αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 13 Μαρτίου και προβλέπει αυξήσεις ή μειώσεις του τέλους σε κατηγορίες καταναλωτών, σύμφωνα με την πάγια μεθοδολογία που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, με στόχο να μηδενιστεί το έλλειμμα του λογαριασμού για τις ΑΠΕ, από τον οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί και κυρίως οι παραγωγοί φωτοβολταικών.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αριθμητικά δεδομένα του λογαριασμού ΑΠΕ, το 2014 έκλεισε με σωρευτικό έλλειμμα 150 εκατομυρίων ευρώ και με προοπτικη να μηδενιστεί τον Φεβρουάριο του 2016. Ο μηδενισμός του ελλείμματος αποτελεί υποχρέωση για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και τις ομαλές πληρωμές των παραγωγών. Το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί τον ένα τρόπο μηδενισμού του ελλείμματος, ενώ ο άλλος τρόπος είναι η περαιτέρω μείωση των αμοιβών των παραγωγών (ταρίφες), οι οποίες ωστόσο έχουν ήδη μειωθεί κυρίως στα φωτοβολταικά μέσα στο 2014.
Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο ΠΑΠΕΝ, εγκαλεί τη ΡΑΕ, η οποία παραμένει ακέφαλη από τις 11 Φεβρουαρίου μετά την ολοκλήρωση της θητείας του πρώην προέδρου Νίκου Βασιλάκου, χαρακτηρίζοντας επί της ουσίας απολύτως απαράδεκτη, πρωτοφανή και εξοργιστική τη μεθόδευση που ακολουθήθηκε για να δημοσιοποιηθεί.
Μάλιστα χαρακτηρίζει την απόφαση της ΡΑΕ ως μνημονιακή, καθώς ελήφθη την 30η Δεκεμβρίου «δηλαδή στην αρχή της προεκλογικής περιόδου και προφανώς, σε συμπαιγνία με την απελθούσα Κυβέρνηση και για μην προκαλέσει δυσμενείς εντυπώσεις σε βάρος της, έμεινε αδικαιολόγητα και προκλητικά στο συρτάρι, για να δημοσιοποιηθεί δύο και πάνω μήνες μετά, στις 04/03/2015 επί των ημερών της νέας Κυβέρνησης και χωρίς γνώση της τελευταίας».
Τέλος, το Υπουργείο ΠΑΠΕΝ καταγγέλλει τις πρακτικές της ΡΑΕ ως «μακιαβελικές», «οι οποίες θα έμοιαζαν με φαρσοκωμωδία αν δεν είχαν βαρύ τίμημα για τους πολίτες, σε μια περίοδο σκληρότατης δοκιμασίας τους».
Η «αγάπη» του Παναγιώτη Λαφαζάνη και του περιβάλλοντός του για την ανεξάρτητη Αρχή είναι δεδομένη, ενώ από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να περιορίσει τις αρμοδιότητές της, έστω και αν αυτές, όπως και η πλήρης ανεξαρτησία της από την κεντρική κυβέρνηση, προσδιορίζονται επακριβώς από τις κοινοτικές οδηγίες.
Έτσι δεν αποκλείεται να προωθήσει νομοθετικές ρυθμίσεις για περιορισμο των αποφασιστικών αρμοδιοτήτων και της ανεξαρτησίας της Αρχής, έστω και αν αυτό έρχεται σε σύγκρουση με την κοινοτική νομοθεσία και θα οδηγήσει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Σε ό,τι αφορά τώρα επί της ουσίας της απόφασης της ΡΑΕ, αυτή προβλέπει την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ στα 27,46 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες από 26,30 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για τετραμηνιαία κατανάλωση 2.000 κιλοβατωρών, η επιβάρυνση είναι 2 ευρώ και για ένα χρόνο 6 ευρώ.

Ποιοι ήταν ενήμεροι

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η απόφαση της ΡΑΕ για το ΕΤΜΕΑΡ του 2015, η οποία υποχρεωτικά θα έπρεπε να ληφθεί πριν απο τη λήξη του 2014, εστάλη σε όλους τους αρμόδιους φορείς, δηλαδή υπουργείο, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΛΑΓΗΕ κλπ αμέσως μετά την έγκρισή της απο την ολομέλεια της ΡΑΕ.
Ωστόσο για την εφαρμογή της απόφασης, θα έπρεπε αυτη να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, θέμα αποκλειστικής αρμοδιότητας της γενικής γραμματείας του Πρωθυπουργού. Στη συνέχεια και αφού δημοσιευτεί η απόφαση στο ΦΕΚ, αναρτάται στη Διαύγεια, κάτι που έγινε στις 13 Μαρτίου.
Τώρα για τους λόγους που η διαδικασία αυτη καθυστέρησε να ολοκληρωθεί, αυτοί θα πρέπει να σχετίζονται τόσο με την προεκλογική περίοδο, όσο και με το χρόνο που απαιτείται για να οργανωθούν οι υπηρεσίες του γραφείου του Πρωθυπουργου κ.λπ.

Τι απαντά η ΔΕΗ

Με αφορμή παντελώς ανακριβείς αναφορές ορισμένων ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία η ΔΕΗ ΑΕ με δικές της αποφάσεις επιβάλλει αύξηση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), από την Επιχείρηση παρέχονται - για πολλοστή φορά – οι ακόλουθες διευκρινίσεις:
· Το τέλος ΕΤΜΕΑΡ καθορίζεται με Απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).
· Το τέλος ΕΤΜΕΑΡ χρεώνεται στους λογαριασμούς ρεύματος ανεξαρτήτως προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.
· Αυτό συνέβη και με την υπ' αρ. 772/30.12.2014 Απόφαση της ΡΑΕ σχετικά με τις αριθμητικές τιμές των συντελεστών της μεθοδολογίας επιμερισμού του ΕΤΜΕΑΡ (άρθρο 143 παρ.2, περ. γ' του ν. 4001/2011), για το έτος 2015, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β 3694/31.12.2014 με ημερομηνία κυκλοφορίας του ΦΕΚ την 4.3.2015 (http://www.et.gr/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=104&lang=en) και αφορά όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.
· Η Απόφαση της ΡΑΕ 772/30.12.2014 αναρτήθηκε από τη ΡΑΕ στον αντίστοιχο ιστότοπο της Διαύγειας την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015.
Ως εκ τούτου, η ΔΕΗ – όπως και όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας – οφείλει να εφαρμόσει άμεσα την εν λόγω απόφαση της ΡΑΕ για αναπροσαρμογή του τέλους ΕΤΜΕΑΡ, που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς των πελατών της, το οποίο η ΔΕΗ αποδίδει στους από τη Νομοθεσία προβλεπόμενους δικαιούχους.

Τι απάντησε η ΡΑΕ

Σε αντίκρουση των κατηγοριών της πολιτικής ηγεσία του υπουργείου ΠΑΠΕΝ κατά της ΡΑΕ περί "συμπαιγνίας" με την προηγούμενη κυβέρνηση για την έκδοση της απόφασης που αφορά το ΕΤΜΕΑΡ (τέλος ΑΠΕ), προχώρησε το μεσημέρι του Σαββάτου η Αρχή με ανακοίνωσή της: 
«Αναφορικά με την υπ' αριθμ. 772/30.12.2014 (ΦΕΚ Β΄ 3694/31.12.2014) απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) «Σχετικά με τις αριθμητικές τιμές των συντελεστών της μεθοδολογίας επιμερισμού του Ειδικού Τέλους του άρθρου 143 παρ. 2 περ. γ΄ του ν. 4001/2011, όπως ισχύει, για το ημερολογιακό έτος 2015», σημειώνονται τα εξής:
Σύμφωνα με το άρθρο 143 του νόμου 4001/2011, όπως αυτό τροποποιημένο ισχύει, ιδίως με τις διατάξεις των άρθρων 32 και 49 του ν.4111/2013, η ΡΑΕ έχει δέσμια αρμοδιότητα να αναθεωρεί τις μοναδιαίες τιμές των χρεώσεων του Ειδικού Τέλους για τη Μείωση των Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) το 12ο μήνα εκάστου έτους προκειμένου να εφαρμοστεί το επόμενο ημερολογιακό έτος, καθώς και τον 6ο μήνα κάθε έτους για εφαρμογή κατά το δεύτερο εξάμηνο του ίδιου έτους, εφόσον αυτό απαιτείται για τον ισοσκελισμό του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.
Για την εν λόγω απόφαση χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία που εστάλησαν από τη ΔΕΗ, τον Λειτουργό της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) και τον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) μεταξύ της 5ης και της 18ης Δεκεμβρίου 2014, καθώς και οι υπ' αριθμ. Α.Π. ΑΠΕΗΛ/οικ. 21906/9.12.2014 και ΑΠΕΗΛ/οικ. 21230/9.12.2014 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών – Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και ΥΠΕΚΑ. Η Ολομέλεια της ΡΑΕ, εκπληρώνοντας την εκ του νόμου δέσμια αρμοδιότητά της, στη συνεδρίαση της 30ης Δεκεμβρίου συζήτησε και έλαβε, ως όφειλε, τη σχετική απόφαση (772/2014), κατόπιν προϋπολογιστικής εκτίμησης εσόδων-εξόδων του σχετικού Ειδικού Λογαριασμού βάσει των στοιχείων που της είχαν προσκομισθεί, με σκοπό τον ισοσκελισμό του.
Η απόφαση αυτή παραδόθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο για την «άμεση δημοσίευση (ημερομηνία εντός του 2014)» σε ΦΕΚ την 31η Δεκεμβρίου 2014 (αρ. πρωτ. ΡΑΕ Ο-60577/31.12.2014, αρ. πρωτ. εισερχομένου Εθνικού Τυπογραφείου ΚΑΔ Δ-180334/31.12.2014).
Ταυτόχρονα, κοινοποιήθηκε προς ενημέρωση στους: Υφυπουργό ΠΕΚΑ, ΓΓ ΕΚΑ, Πρόεδρο & Δ/ντα Σύμβουλο ΔΕΗ ΑΕ, Πρόεδρο & Δ/ντα Σύμβουλο ΑΔΜΗΕ ΑΕ, Πρόεδρο & Δ/ντα Σύμβουλο ΛΑΓΗΕ ΑΕ, Πρόεδρο & Δ/ντα Σύμβουλο ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, Διαχειριστή Αεροδρομίου Αθηνών με το με αριθμό πρωτοκόλλου ΡΑΕ Ο-60578/31.12.2014 διαβιβαστικό έγγραφο.
Η ως άνω απόφαση τελικά περιελήφθη στο υπ' αριθμ. Β΄ 3694/31.12.2014 φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης με ημερομηνία κυκλοφορίας του την 4η.3.2015, μαζί και με άλλες αποφάσεις διαφόρων φορέων, οι οποίες είχαν ληφθεί κατά την περίοδο 24-30 Δεκεμβρίου 2014.
Η ΡΑΕ ουδεμία αρμοδιότητα έχει και ουδεμία ανάμειξη είχε στη διαδικασία έκδοσης και κυκλοφορίας του Φύλλου της Εφημερίδας της Κυβέρνησης που περιελάμβανε τη συγκεκριμένη απόφαση.
Βάσει δε του ν. 3861/2010 (ΦΕΚ Α΄ 112) και της εξειδικευτικής αυτού Υπουργικής Απόφασης ΕΞ 604/2012 (Γ.Υφ.) ΔΙΣΚΠΟ/Φ.1/οικ. 10885 (ΦΕΚ Β' 1476/3.5.2012), άρθρο 6, οι φορείς πριν την ανάρτηση στο Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ των δημοσιευτέων στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αποφάσεών τους, οφείλουν να αναμένουν τη γνωστοποίηση του αριθμού του φύλλου της Εφημερίδας της Κυβέρνησης.
Τέλος, επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο της αρχής της νομιμότητας, η ΡΑΕ δεν δύναται ούτε και δικαιούται να αποφασίζει contra legem και να απέχει από τη λήψη μέτρων που αποσκοπούν στην εξυγίανση και στον ισοσκελισμό του Ειδικού Λογαριασμού, και ιδίως όταν -βάσει νόμου- οι ενέργειές της οφείλουν να συντείνουν κατά τρόπο αποτελεσματικό στην επίτευξη του εν λόγω σκοπού».

ΝΔ: Ο Λαφαζάνης ήξερε την απόφαση της ΡΑΕ για το ρεύμα

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Κώστας Καραγκούνης, σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη για την επιβάρυνση των τιμολογίων ηλεκτρισμού, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Ο κ. Λαφαζάνης ψευδώς δηλώνει ότι αγνοούσε την απόφαση της ΡΑΕ για αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, αφού ήδη στις 4/2/15 συναντήθηκε με την Αρχή και ήταν ενήμερος.
Τώρα καταγγέλλει τις αυξήσεις των τιμολογίων από δήθεν μνημονιακούς νόμους, πράγμα το οποίο επίσης είναι ψευδές.
Ας αφήσει τα αστεία και ας αποφασίσει: Είτε να πάρει πίσω τις αυξήσεις, είτε να μην αποπληρώσει του παραγωγούς ΑΠΕ. Και σίγουρα να σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να κοροϊδεύει τον κόσμο.

Λαφαζάνης: Φωνάζει ο «κλέφτης» για να καλύψει την εξαπάτηση

Την απάντηση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης προκάλεσε η ανακοίνωση της ΝΔ για τις αυξήσεις σο ρεύμα. Το υπουργείο επιμένει ότι η ΡΑΕ απέκρυψε τις αυξήσεις στη συνάντηση που είχε με τον Π. Λαφαζάνη.
Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:  
«Χρειάζεται ιδιαίτερη θρασύτητα από ένα κόμμα, που αναγνωρίζει ευθέως ότι εξαπάτησε τους πολίτες, αποκρύπτοντάς τους, σε συμπαιγνία με τη ΡΑΕ, τις προεκλογικές αυξήσεις που προκλητικά επεβλήθησαν στα ηλεκτρικά τιμολόγια, να καταφεύγει συνειδητά σε χονδροειδή ψεύδη για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα τερατουργήματά του.
Ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, πράγματι με πρωτοβουλία του είχε πολύωρη συνάντηση με τη ΡΑΕ, η οποία όμως επιμελώς, εξοργιστικά και ένοχα απέκρυψε από τη νέα πολιτική ηγεσία τις αυξήσεις που από τις 30/12/2014 επέβαλε στο ΕΤΜΕΑΡ.
Πώς ήταν δυνατόν όμως η ΡΑΕ να ενημερώσει τη νέα κυβέρνηση για τις αυξήσεις στα ηλεκτρικά τιμολόγια, όταν είχε φτάσει στο σημείο, σε συνεννόηση και συνενοχή με την κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία ήταν πλήρως ενήμερη, να έχουν αποκρύψει κουτοπόνηρα αυτές τις αυξήσεις από όλους όσοι επρόκειτο να τις υποστούν, τους πολίτες της χώρας, οι οποίοι τις πληροφορήθηκαν δύο και πάνω μήνες μετά, στις 4/3/2015, όταν στο μεταξύ είχε αλλάξει η κυβέρνηση.
Αλλά το πιο τραγικό δεν είναι τα ανερυθρίαστα ψεύδη που εκστομίζει, ελπίζουμε από παραπλανητική ενημέρωση, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Το πιο τραγικό είναι ότι ακόμα και σήμερα η αμετανόητη Ν.Δ. δικαιολογεί την επιδρομή στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Είναι προκλητικό ότι η Ν.Δ., ακόμα και ως αξιωματική αντιπολίτευση, αντί να σιωπά και να κρύβεται, επιμένει σε επιλογές καταλήστευσης νοικοκυριών, αγροτών και παραγωγικών επιχειρήσεων.
Το Υπουργείο ΠΑΠΕΝ θα κάνει ό,τι είναι επιβεβλημένο για να προστατεύσει τα λαϊκά εισοδήματα και να αποδώσει ευθύνες για τις εξοργιστικές παραλήψεις που σημειώθηκαν στην υπόθεση».