Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Τα σενάρια και οι υποψήφιοι για κυβερνητική συνεργασία Τα κόμματα παίρνουν θέση για την επόμενη ημέρα, την 26η Ιανουαρίου, σε σχέση με την προοπτική συνεργασίας, δίνοντας στίγμα προθέσεων.

ta-senaria-kai-oi-upopsifioi-gia-kubernitiki-sunergasia 

Τρεις ημέρες πριν από την κάλπη και με όλες τις δημοσκοπήσεις, μηδεμίας εξαιρεθείσης, να καταγράφουν προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ..
όμως αυτοδυναμία, τα κόμματα παίρνουν θέση για την επόμενη ημέρα, την 26η Ιανουαρίου, σε σχέση με την προοπτική συνεργασίας, δίνοντας στίγμα προθέσεων.
Βέβαια η συνεργασία θέλει πάντα τουλάχιστον δύο και μπορεί αυτά που λέγονται τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές να αλλάξουν από την αριθμητική της κάλπης. Να δούμε τι λένε τα κόμματα, με την πρόσθετη επισήμανση ότι  η ρητορική τους εξυπηρετεί έως έναν βαθμό εκλογικές σκοπιμότητες.
Το Ποτάμι, που εμφανίζεται σταθερά στην τρίτη θέση, έχει εξαρχής ταχθεί υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας. «Θα επιβάλλουμε συνεργασίες» έχει πει χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποιος στη διακαναλική συνέντευξη προσδιόρισε το πλαίσιο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Απο τη μια είπε ότι δεν θα είναι σε μία κυβέρνηση με αντιευρωπαϊστές και απο την άλλη χαρακτήρισε ενέσεις λογικής τους Δραγασάκη και Σταθάκη.
Το ΠΑΣΟΚ που κατά τις δημοσκοπήσεις δίνει μάχη για την τρίτη θέση διεκδικεί ρόλο εθνικού εταίρου, οπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Σήμερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προχώρησε ένα βημα δηλώνοντας ανοιχτός σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο όμως ενός ευρύτερου κυβερνητικού συνασπισμού.
Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες δηλώνουν έτοιμοι να συνεργαστούν με τον Τσίπρα- αυτό άλλωστε ήταν και το μήνυμα του διαφημιστικου τους σποτ με το τρενο και τον μικρό Αλέξη. «Φοβάμαι, ως πολίτης, μια ενδεχόμενη αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, τρέμω όμως στην ιδέα κυβέρνησης Σαμαρά» είπε χαρακτηριστικά ο Πανος Καμμένος.
Στη συζήτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Κουμουνδούρου μπήκε και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο theToc και στην Ελλη Στάη, προσδιόρισε το πλαίσιο και τους όρους ενδεχόμενης συνεργασίας: Ενα ελληνικό σχέδιο μεγάλων αλλαγών (φορολογία, δικαιοσύνη, κράτος, πολιτικό- εκλογικό σύστημα, διαφάνεια). Ελάφρυνση του χρέους, χωρίς λιτότητα, και αφού συμφωνήσουμε με τους εταίρους, αυτή η συμφωνία να πάει στον ελληνικό λαό, σε δημοψήφισμα.
Το ΚΚΕ έχει αποκλείσει κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο και μορφή συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας μάλιστα την αντίδραση της Κουμουνδουρου με τον Πάνο Σκουρλέτη να λέει ότι ο Περισσός «διαπράττει ένα ιστορικό λάθος, για το οποίο θα αναγκαστεί σε πολλά χρόνια να απολογείται στον κόσμο της Αριστεράς»
Τι θα πράξει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως είναι βέβαια αναμενόμενο, κλιμακώνει τις τελευταίες τη ρητορική για την ανάγκη αυτοδυναμίας. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποκλείει κατηγορηματικά κυβερνητική σύμπραξη με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- «εμείς με τη τρόικα δε συγκυβερνάμε. Ούτε εκπροσώπους των απόψεων της τρόικα θα δεχθούμε να έχουμε στο υπουργικό μας συμβούλιο. Τελεία και παύλα!» είπε στην ομιλία του στην Πάτρα. Επίσης έχει αποκλείσει «υλικά του χθες» φωτογραφίζοντας ενδεχομένως τον Γιώργο Παπανδρέου.
Ποιος μένει, το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Σε ότι αφορά το Ποτάμι το στίγμα από την πλευρά της Κουμουνδουρου είναι μάλλον θολό ή όπως λένε κάποιοι υπάρχει μια στάση αναμονής. Δεν λείπουν βέβαια οι αιχμές κατά της Σεβαστουπόλεως, αλλά είναι μάλλον φυσιολογικές σε μια προεκλογική περίοδο.
Τα πράγματα αντίθετα δεν είναι καθόλου θολά σε σχέση με τους ΑΝΕΛ, μάλλον ξεκάθαρα είναι μετά και τη δήλωση – πράσινο φωςΛαφαζάνη οτι «θα συνεργαστούμε με δυνάμεις, οι οποίες θα μπορέσουν υπεύθυνα να ακολουθήσουν πολιτική κατά των μνημονίων».
Καπως έτσι διαμορφώνεται η «προεκλογική» εξίσωση των συνεργασιών. Λείπει ο άγνωστος Χ, θα τον βγάλει η κάλπη το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου.
http://www.thetoc.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: