Η Εύα Καϊλή «αποστόμωσε» αμερικανό γερουσιαστή:


 
Η Εύα Καϊλή «αποστόμωσε» αμερικανό γερουσιαστή: Δεν θα διευκρινίζω από ποια Μακεδονία είμαι.Σε μια δυναμική της εμφάνιση σε εκδήλωση..
στη Χάγη με αφορμή την 60η Ετήσια Σύνοδο της ΚΣ του ΝΑΤΟ, η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, αποστόμωσε τον αμερικανό πρόεδρο της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ για τη Μακεδονία. Η κ. Καϊλή αναφέρθηκε στα ενεργειακά ζητήματα, στο θέμα της αύξησης των δαπανών της Συμμαχίας και απάντησε στον αμερικανό γερουσιαστή ο οποίος υποστήριξε ότι «το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας (sic) δεν θα έπρεπε να αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ».
Η ευρωβουλευτής της «Ελιάς», αντιδρώντας στην τοποθέτηση του αμερικανού γερουσιαστή, σημείωσε πως «αυτή είναι μία συζήτηση που ευτυχώς στην ΕΕ έχει σταματήσει, καθώς δεν έχει αναγνωρισθεί αυτή η ονομασία» και πρόσθεσε: «Ωστόσο, ως μέλος της Επιτροπής του ΝΑΤΟ για πολλά χρόνια, με την ιδιότητα της βουλευτού, τονίζω ότι είμαι από τη Μακεδονία και αυτό νομίζω ότι έχει γίνει σαφές τουλάχιστον στις κοντινές μας χώρες.
Τα προβλήματα που υπάρχουν με χώρες εκτός συμμαχίας, θα πρέπει να επιλύονται εκτός συμμαχίας, καθώς είναι κρίσιμα. Δεν είναι μόνο πολιτικά και ιστορικά, είναι και οικονομικά. Οφείλουν να σταθούν δίπλα στους συμβατικούς τους συμμάχους και να αντιληφθούν ότι αν συνέβαινε το αντίθετο, θα ήθελαν να μας δουν δίπλα τους.
Δεν μπορεί να αμφισβητεί κανείς το δικαίωμά μας στο βέτο μέχρι να επιλυθεί οριστικά αυτό το θέμα, ώστε όταν λέω ότι είμαι από τη Μακεδονία, να μην διευκρινίζω από ποια Μακεδονία είμαι».
Νωρίτερα, η κ. Καϊλή ανοίγοντας τη διάλεξη, που οργάνωσε το Γραφείο Πληροφοριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ολλανδία,σημείωσε: «Πρέπει να ενδυναμώσουμε τη σχέση μας ως ΕΕ με το ΝΑΤΟ, καθώς υπάρχουν χώρες της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στη συμμαχία. Έχουμε όμως κοινές αξίες και στόχους που θα πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτούς, καθώς έγινε αντιληπτό ότι υπάρχουν παγκόσμιες απειλές και πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού». Ως παράδειγμα ανέφερε την ISIS, για την οποία δεν έχει βρεθεί στρατηγική αντιμετώπιση.
Σε σχέση με τη Ρωσία, που αποτελεί το κύριο θέμα συζήτησης κατά τη φετινή Ετήσια Σύνοδο του ΝΑΤΟ, η κ. Καϊλή αναγνώρισε ότι υπάρχει μία ιδιαίτερη κατάσταση στην Ουκρανία και στις χώρες της Βαλτικής, αλλά επισήμανε ότι θα πρέπει το θέμα να εξετασθεί και από την πλευρά των χωρών της Ευρώπης που δεν θέλουν ένταση με την Ρωσία, καθώς υπάρχει ενεργειακή εξάρτηση. Ταυτόχρονα, η Ρωσία -τόνισε η ευρωβουλευτής- είναι μία γειτονική χώρα, με την οποία πρέπει να έχουμε ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας και διπλωματίας.
«Μπορεί να εξηγηθούν οι πρώτες κυρώσεις, καθώς δεν γνώριζε κανείς το μέγεθος της επιθετικότητας, αλλά εμείς πρέπει να φροντίσουμε για την μείωση της έντασης και για την αποκλιμάκωση της κατάστασης» συμπλήρωσε.
Επιπλέον, η κ. Καϊλή έκανε ειδική αναφορά στα ενεργειακά ζητήματα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συμμαχίας που δημιουργείται μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου. Στο θέμα αυτό -είπε- θα πρέπει να συντονίσουμε και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, ώστε να έχουμε ένα δεύτερο πλάνο δράσης, εάν χρειαστεί αυτόνομα να καλύψουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες. Αυτό μπορεί να γίνει από τη Μεσόγειο. «Θα ήταν σημαντικό να αναφερθούμε σε αυτό πιο επιτακτικά, αλλά επειδή η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είναι δύσκολη η θέση των συμμάχων σε αυτό το θέμα. Όλοι οι σύμμαχοι πρέπει να σέβονται το διεθνές δίκαιο και πρέπει τα σύνορα των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ να παραμένουν σταθερά. Σε αυτό το πλαίσιο, η συζήτηση της Ετήσιας Συνόδου θα στραφεί γύρω από την αύξηση των δαπανών για την ενδυνάμωση της Συμμαχίας, καλύπτοντας κάθε χώρα το ελάχιστο όριο του 2% των δαπανών του ΑΕΠ» σημείωσε και πρόσθεσε πως η Ελλάδα υπερπληροί αυτές τις προϋποθέσεις, αλλά θα πρέπει και οι άλλες χώρες να συμβάλουν, καθώς η ISIS είναι μία παγκόσμια απειλή που δεν μπορεί να περιορισθεί εντός συνόρων ή να εντοπισθεί εντός μιας γεωγραφικής περιοχής.
http://aek365.com