Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Η Αίγυπτος παρούσα στην προστασία υδρογονανθράκων ..

-egyptian-navy- 
Η Αίγυπτος δηλώνει παρόν στην προστασία των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο. Η Αίγυπτος παρακολουθώντας τις..
τουρκικές κινήσεις, και την διαμορφωθείσα κατάσταση στην περιοχή, σε συνάρτηση με την αύξηση της τρομοκρατικής δραστηριότητας του ισλαμικού κράτους στο Σινά, αναφέρει παρών στα τεκταινόμενα , κάτι που επισημάναμε πριν μερικές ημέρες στο Pentapostagma.gr.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του κυπριακού τύπου, η πρέσβειρα της Αιγύπτου, δρ Χεμπά Σαλάχ Ελντίν Ελ Μαρασσί, δήλωσε ότι « οι τρεις χώρες έκαναν ένα σημαντικό βήμα εμβάθυνσης της συνεργασίας τους, η οποία παρέχει προστασία στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου από οποιεσδήποτε παραβάσεις. Η συμφωνία στέλνει την ίδια ώρα και μήνυμα υποστήριξης σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μέσα σε όλα αυτά η επίσκεψη του Προέδρου της Αιγύπτου στην Κύπρο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, σύμφωνα και με τα όσα δήλωσε η Αιγύπτια πρεσβευτής .
Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ-Σίσι, ο οποίος παρέλαβε στην κυριολεξία «καμένη γη», από τον προκάτοχό του , κατανόησε αμέσως το αυτονόητο. Ποιό ήταν αυτό; Μα η ταχύτατη αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο, με σκοπό την ανόρθωση της αιγυπτιακής οικονομίας. Πριν από αυτήν την κίνηση, όμως ο Αλ Σίσι , αποφάσισε πρώτα να θωρακίσει αμυντικά την χώρα του, για την επερχόμενη «σύγκρουση» , στην περιοχή. Δηλαδή θεώρησε εκ των προτέρων ως δεδομένο, ότι θα υπάρξουν πολλοί «μνηστήρες», οι οποίοι θα θελήσουν να βάλουν «χέρι» στα κοιτάσματα αυτά, όπως η Τουρκία .

Η πρέσβειρα της Αιγύπτου θεωρεί ότι η φάση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες είναι υψίστης σημασίας και για τις δύο γιατί υπάρχουν πολλά πεδία αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια, τουρισμός κ.λπ. Αλλά υπάρχουν και πεδία συνεργασίας για αντιμετώπιση αμοιβαίων απειλών και προκλήσεων τα οποία μας επηρεάζουν από κοινού. Όπως είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το Κυπριακό πρόβλημα, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η Λιβύη, η Συρία, το Ιράκ.

Η «καταιγίδα» που έρχεται από Τουρκία μεριά βρίσκεσαι σε γνώση και του Καίρου, που βλέπει το «μακρύ χέρι» της Άγκυρας, να απλώνεται μέχρι την περιοχή αυτή. Επίσης η πολιτική ηγεσία στην Αίγυπτο αντιμετωπίζει ήδη την αυξημένη εχθρότητα και εμπλοκή της Άγκυρας, στην ίδια την Αίγυπτο με την τουρκική υποστήριξη υπέρ των αδελφών μουσουλμάνων.

Βλέπεται με την αποκαθήλωση του καθεστώτος Μόρσι, οι τούρκοι έχασαν σημαντικά οικονομικά οφέλη από τις επικείμενες παραγγελίες τουρκικών οπλικών συστημάτων. Αλλά το ζήτημα δεν βρίσκεται ακριβώς εκεί. Στο σύστημα του νέο-οθωμανισμού, η Αίγυπτος θα διαδραμάτιζε σύμφωνα με τα τουρκικά σχέδια, τον ρόλο της Αιγύπτου του Ιμπραήμ το 1821.

Μόνο που ο Αλ-Σίσι τους χάλασε εντελώς τα σχέδια. Επίσης ο ίδιος γνωρίζει ότι πρέπει να αντιμετωπίσει την Τουρκία, διότι αργά η γρήγορα θα την αντιμετωπίσει μέσα στην ίδια την χώρα του, μέσω της οργάνωσης των «αδελφών Μουσουλμάνων».
Pentapostagma.gr/Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: