Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

ΠΑΣΟΚ. Φάσμα διάσπασης.Αναβρασμός Εκδηλώσεις, βίντεο

http://www.newsit.gr/files/Image/2014/11/25/resized/trikoupi_533_355.jpg Φάσμα διάσπασης στη Χαριλάου Τρικούπη - Αναβρασμός στη βάση.Η κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ...μυρίζει τις τελευταίες ώρες μπαρούτι.
Το κλίμα στο εσωτερικό του κινήματος θυμίζει σε πολλά την εσωκομματική μάχη του 2007 όταν ο τότε πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου κονταροχτυπιόταν με τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την αρχηγία. Οι εφιάλτες της διάσπασης και οι κωμικοτραγικές καταστάσεις που έλαβαν χώρα έξω από τη Χαριλάου Τρικούπη πλανώνται πάνω από το πάλαι ποτέ κραταιό κίνημα. Η διαφορά πλέον είναι ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι πλέον αρχηγός ενώ το κόμμα του 40% του τότε βρίσκεται να χαροπαλεύει να κρατηθεί δημοκοπικά στο 4% σήμερα.

Το σχέδιο του Ευ. Βενιζέλου με τις επαφές με τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου στον αντίποδα της θετικής αντίδρασης του Κώστα Σημίτη οδηγεί και μαθηματικά το ΠΑΣΟΚ στο φάσμα της διάσπασης.

Από χθες εκτυλίσσεται ένα ντόμινο αμφισβήτησης από τη βάση του ΠΑΣΟΚ προς την ηγεσία του κόμματος μετά την πρόταση του Γ. Παπανδρέου για συνέδριο και εκλογή ηγεσίας.

«Ειδικά οι νομαρχιακές επιτροπές του ΠΑΣΟΚ και οι άλλες οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να ασχολούνται με λάθος θέματα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ενότητας του χώρου, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα πολιτικού προσανατολισμού, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αντίθεσης», ήταν το μήνυμα της Χαριλάου Τρίκουπη προς τη βάση.

Την άρχη έκαναν η Ν.Ε Αχαίας, η Ν.Ε Κέρκυρας, Ν.Ε Πρέβεζας και η Ν.Ε Αιτωλοκαρνανίας οι οποίες καλούν τον πρόεδρο του κόμματος να προχωρήσει άμεσα σε συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με ανοικτή συμμετοχή και στο οποίο θα συζητηθούν όλα τα θέματα.

Στο πλευρό του πρώην πρωθυπουργού συντάχθηκαν και νυν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όπως ο Θάνος Μωραΐτης και ο Φίλιππος Σαχινίδης. Ενώ αίσυηση προκάλεσε και η παρέμβαση του Γιάννη Ραγκούση ανακοινώνοντας την επιστροφή του στην ενεργό πολιτική και χαρακτηρίζοντας την πρόταση Παπανδρέου ως τη μόνο εφικτή λύση. Λάβρος ήταν και ο Φίλιππος Πετσάλνικος ο οποίος ξεσπάθωσε λέγοντας «Μια ελιά, μια κληματαριά, τι είναι αυτά;»Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι καιη εκδήλωση που ετοιμάζουν νεολαίοι του κόμματος την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη με σύνθημα «Εμείς πάμε. Εσύ θα ρθεις;».

Στον αντίποδα η Χαριλάου Τρικούπη ενθάρρυνε στελέχη όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, η Ευη Χριστοφιλοπούλου, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος και ο Δημήτρης Καρύδης να βγουν μπροστά και αν επιμείνουν στην ανάγκη αν προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης.

Ωστόσο, αν και η Χαριλάου Τρικούπη χθες τόνιζε ότι η προσυνεδριακές διαδικασίες προχωρούν κανονικότατα, προσπάθησε ωστόσο να ...κάψει το δίλλημμα ΠΑΣΟΚ ή Δημοκρατική Παράταξη χαρακτηρίζοντας το πλαστό. Έντονος όμως είναι ο φόβος να υπάρξουν και νέες αντιδράσεις άλλων νομαρχιακών επιτροπών που θα έρθουν σε αντίθεση με τις αποφάσεις της ηγεσίας.

http://www.newsit.gr/
====
ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ.Ποιοί είναι οι νεολαίοι του Παπανδρέου που ζητούν από τον Βενιζέλο να φύγει [εικόνες]
Εδώ κι ένα χρόνο περίπου μια ομάδα νέων ανθρώπων από τη Θεσσαλονίκη αμφισβητεί την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και απηχεί απόψεις του Γιώργου Παπανδρέου. Με ένα κείμενο-φωτιά που αναρτήθηκε σήμερα στο μπλογκ alphabeta ζητούν εκλογή νέου προέδρου και ετοιμάζουν εκδήλωση για την ερχόμενη Παρασκευή, στο Βελλίδειο.

Οι πυρήνες των νέων του Γιώργου Παπανδρέου δραστηριοποιούνται εδώ και 5 χρόνια σε όλη την Ελλάδα. «Κουβαλούν» ως τίτλο τιμής την έκφραση που φέρεται να χρησιμοποίησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τα «τσογλάνια που πήγαιναν στα συνέδρια της Σύμης», αναφερόμενος σε αυτούς που φώναζαν συνθήματα εναντίον του στην εκδήλωση της 1ης του Σεπτέμβρη, στο Ζάππειο.
Ορκίζονται στο όνομα του Γιώργου Παπανδρέου και διοργανώνουν εκδήλωση υπέρ του, μετά την πρόταση-βόμβα του πρώην πρωθυπουργού να αμφισβητήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο και να ζητήσει έκτακτο συνέδριο και αλλαγή αρχηγού.

Αυτό είναι το κείμενο το οποίο ανήρτησαν στο μπλογκ alphbeta.gr. Ζητούν Συνέδριο, αλλαγή αρχηγού και συλλογική απόφαση για το αν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συμμετέχει στην συγκυβέρνηση:
«Η επίδοση της Ελιάς στις ευρωεκλογές δε μπορεί να ερμηνευθεί απλά και μόνο ως αποτέλεσμα της συμμετοχής του ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση συνεργασίας.
Η ατυχής επίδοση είναι κυρίως αποτέλεσμα:
1. Tης συμμετοχής στην κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς προγραμματική συμφωνία, επεξεργασμένη και νομιμοποιημένη από τα συλλογικά θεσμοθετημένα όργανα του κόμματος, που διέψευσε, τελικά, τις προσδοκίες μας, ότι θα ήταν το προοδευτικό αντίβαρο της συγκυβέρνησης.
2. Της ανύπαρκτης στρατηγικής σε επίπεδο συνεργασιών.
3. Της απογοητευτικής, ανεπαρκούς και χωρίς καίρια προαπαιτούμενα απόπειρας συνένωσης των δυνάμεων της παράταξης.
4. Της καταστροφικής προεκλογικής και επικοινωνιακής τακτικής αντιπαραγωγικών και λαϊκίστικων διλημμάτων και εκβιασμών που έθεσαν στο περιθώριο του δημόσιου διαλόγου έστω και τις σποραδικές προσπάθειες υποψηφίων για ουσιαστική συζήτηση, σχετικά με την ουσία και τα ιδιαίτερα διακυβεύματα αυτών των Ευρωεκλογών και των θεσμικών καινοτομιών που εισήγαγαν.
5. Της παντελούς έλλειψης πολιτικών και κοινωνικών ερεισμάτων της ηγετικής ομάδας του κόμματος, με αποτέλεσμα το ΠαΣοΚ που έφερε στην πολιτική ζωή της χώρας την επαφή με τους πολίτες και την εδραίωση των σχέσεων εμπιστοσύνης με αυτούς, να γίνει κόμμα κλειστών θυρών και κονκλαβίων.
Το πολιτικό κόστος που πλήρωσε το ΠαΣοΚ για τη λήψη και υλοποίηση των δύσκολων και αναγκαίων για τη χώρα αποφάσεων ήταν αναπόφευκτο.
Ταυτόχρονα όμως:
– Το ΠαΣοΚ απομακρύνθηκε από τους πολίτες που είναι η δεξαμενή της δύναμης του μεγαλύτερου μεταπολιτευτικού Κινήματος κι αυτό υπήρξε καθοριστικός παράγοντας της αποδυνάμωσής του.
– Το ΠαΣοΚ, το Κίνημα που έδωσε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων και των μη προνομιούχων, που εδραίωσε το Κοινωνικό Κράτος, έγινε άμεσος συνεργός της δεξιάς ατζέντας του κ. Σαμαρά και δεν κατάφερε να δώσει λύσεις στις αγωνίες των πολιτών, ως όφειλε.
Τόσο οι πολιτικές εξελίξεις όσο και η ιστορία της παράταξης θέτουν ένα de facto όριο εκλογικής επιρροής, το οποίο αυτή η παράταξη όφειλε και μπορούσε να υπερβεί. Η αποτυχία διατήρησης έστω και των μικρών δυνάμεων που καταγράφηκαν στις Εθνικές εκλογές του 2012, δεν αποτελεί αποτέλεσμα μόνο της περαιτέρω πολιτικής φθοράς της παράταξης και του κόμματος.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι προκλήθηκε και από την ανεπάρκεια και το είδος των χειρισμών της ηγετικής ομάδας του κόμματος, των αυτόκλητων παραγόντων της παράταξης και κυρίως των οπαδών της εκούσιας ή ακούσιας αδράνειας. Και κυρίως υπήρξε αποτέλεσμα της απώλειας της επαφής με τους πολίτες. Διότι οι πολίτες περίμεναν από το ΠαΣοΚ να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του σήμερα, που επείγουν.
Εμείς οι πολίτες, όσοι βρεθήκαμε μέχρι σήμερα στο #αβ, και όσοι θα βρεθούμε μαζί στο άμεσο μέλλον, είμαστε φανατικοί οπαδοί των ανοιχτών και συμμετοχικών κομμάτων. Των κομμάτων που λειτουργούν σταθερά με κανόνες και συλλογικές διαδικασίες. Των κομμάτων των μελών και όχι των παραγόντων.
Σε αυτά τα κόμματα:
– τα εκλογικά αποτελέσματα αξιολογούνται από τα όργανα τους.
– τα όργανα καθορίζουν το μέλλον των ηγεσιών, όταν οι ευθυνες αποδίδονται σε αυτές.
– οι κοινοβουλευτικές ομάδες αποφασίζουν, αν νομιμοποιείται η στήριξη που τυχόν παρέχουν σε κυβερνήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα των οργάνων του κόμματος.
– η εμπιστοσύνη αίρεται μόνο για τους φέροντες την ευθύνη του αποτελέσματος, όπως αυτη καταλογίστηκε συλλογικά.
– κανείς, ούτε καν η ηγεσία, δε μπορεί να προκαταλαμβάνει συλλογικές αποφάσεις.
– οι ηγεσίες, κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης τους για ένα κακό αποτέλεσμα, δεν μπορούν να έχουν τον πρώτο λόγο για τη διαχείριση του.

    Η αποτυχία του μονοψήφιου ποσοστού, κυρίως ως απεικόνιση μιας θλιβερής πραγματικότητας ως προς την διάρρηξη των σχέσεων του σημερινού ΠαΣοΚ με το κόσμο της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, καθώς και οι πολιτικές επιπλοκές που αυτή επιφέρει, δεν ήταν αναπόφευκτες.

Είμαστε ωστόσο πεπεισμένοι ότι είναι αναστρέψιμες.
Το ΠαΣοΚ παραμένει ο πολιτικός χώρος από τον οποίο πρέπει να ξεκινήσει η καταπολέμηση της ανισότητας, η ισχυροποίηση της Δημοκρατίας, η θωράκιση του Κοινωνικού Κράτους, η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, η προάσπιση των Δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου.
Από την αρχή. Όχι από το μηδέν.
Καταθέτουμε σήμερα συγκεκριμένη πρόταση για τα βήματα που ζητάμε και θα διεκδικήσουμε να ακολουθηθούν, προκειμένου το ΠαΣοΚ και συνολικά η παράταξη να καταφέρουν να διαχειριστούν το κακό αποτέλεσμα και κυρίως να το χρησιμοποιήσουν ως εφαλτήριο του νέου ξεκινήματος.
Προτείνουμε ανοιχτές διαδικασίες, με συμμετοχή των πολιτών που ανήκουν στον προοδευτικό χώρο και κυρίως βασισμένες στο κριτήριο της αποτελεσματικότητας και της συνειδησης της κρίσιμης πολιτικής πραγματικότητας.

Συγκεκριμένα προτείνουμε και διεκδικούμε:
1. Την αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος από την Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.
Εφόσον η αξιολόγηση αποδώσει ευθύνες στην ηγετική ομάδα του κόμματος τότε προτείνουμε και διεκδικούμε:
2. Την άμεση έναρξη διαδικασίας εκλογής νέου Προέδρου του ΠαΣοΚ. Η αντιπαράθεση της εκλογής να βασιστεί με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής στις καταγεγραμμένες προτάσεις των υποψηφιών για μία νέα, ολοκληρωμένη, λειτουργική προγραμματική συμφωνία, με προοδευτικό πρόσημο, οι οποίες και θα τεθούν στην κρίση των μελών του κόμματος μέσω των υποψηφίων που τις καταθέτουν.
3. Τη δέσμευση του νέου Προέδρου προς τους πολίτες στην προσήλωσή του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου και κάλεσμα προς τους πολίτες να συμμετάσχουν ώστε να γίνουν μέρος της λύσης.
4. Το κάλεσμα του νέου Προέδρου προς τις πολιτικές δυνάμεις του χώρου για διαπραγμάτευση και από κοινού υιοθέτηση της νέας προγραμματικής συμφωνίας, με την οποία θα εκλεγεί.
5. Τη διαπραγμάτευση του νέου προέδρου και των ηγεσιών των πολιτικών δυνάμεων του χώρου με τους υπόλοιπους κυβερνητικούς εταίρους, της καθορισμένης προγραμματικής συμφωνίας, με σκοπό τη συνέχιση της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.
6. Την προκήρυξη ανοιχτού συνεδρίου επανίδρυσης του ΠαΣοΚ σε διάστημα το πολύ 6 μηνών με σκοπό τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών και φίλων της παράταξης, με προκαθορισμένους κανόνες και με αποκλειστική ατζέντα την ριζική καταστατική και δομική αναδιοργάνωση του κόμματος.
7. Εκλογή νέων οργάνων με βάση τη νέα θεσμική και λειτουργική πραγματικότητα.
8. Την προκήρυξη προγραμματικού συνεδρίου καθορισμού της νέας προοδευτικής ατζέντας για την επόμενη πενταετία σε διάστημα το πολύ ενός έτους.
Και τέλος
Να αποφασίσει η καθ΄ύλην αρμόδια κοινοβουλευτική ομάδα του ΠαΣοκ για την παραμονή ή μη του κόμματος στην κυβέρνηση συνεργασίας, εφόσον τεθεί τέτοιο θέμα, για όλην τη διάρκεια των εσωτερικών διαδικασιών».

Η εκδήλωση στο Βελλίδειο
Την ερχόμενη Παρασκευή οι πυρήνες των νέων που υποστηρίζουν τον Γ. Παπανδρέου θα συναντηθούν στο Βελλίδειο στη Θεσσαλονίκη, σε μία προσπάθεια να αναδείξουν τη συγκρότηση οριζόντιων δικτύων ανά την επικράτεια που ασχολούνται με την πολιτική και θέλουν να δημιουργήσουν τη «μεταπελατειακή» Ελλάδα μαζί με τον Γ. Παπανδρέου. Η εκδήλωση τιτλοφορείται «Ξεκίνημα» και σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινώσουν πλατφόρμα επικοινωνίας στο διαδίκτυο που θα αποτελεί πλέον το γνωστό site στους κόλπους των παπανδρεϊκών νεολαίων www.epikairo.gr.


===================
Ποιοί απαρτίζουν την ομάδα
Ποιοι απαρτίζουν αυτή την ομάδα; Πολίτες, οι οποίοι παλαιότερα είχαν σχέση με το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου, είτε άμεσα είτε απλά ως υποστηρικτές. Στην ομάδα βρίσκονται ακόμα και πρώην συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού. Βρίσκονται όμως και απλοί πολίτες, οι οποίοι δεν εκφράζονται από το σημερινό ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, ιδρυτικά μέλη είναι οι εξής 27 υπογράφοντες:
Στέφανος Αναστασιάδης, Ιδιωτικός Υπάλληλος, Αττική
Αντώνης Αντονόζας, Υπεύθυνος παραγωγής στη Techni SA, Αττική
Γωγώ Αποστολίδου, Λογίστρια, Λάρισα
Κωνσταντίνα Γαβαθά, Δικηγόρος, Αττική
Καίτη Γερονικολού – Παναγιωτάρα, Ιδιωτική Υπάλληλος, Αττική
Τάνια Γραμματικού, Πολιτικός Μηχανικός, Φλώρινα
Βασίλης Εμμανουηλίδης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Θεσσαλονίκη
Ελένη Ζωντήρου, Δικηγόρος, Αττική
Θόδωρος Καραγιάννης, Δικαστικός Υπάλληλος, Μελισσοκόμος Ρόδος
Αναστασία Καψάλη, Φιλόλογος-Στέλεχος Επικοινωνίας, Αττική
Νικολας Λιόλιος, Οικονομολόγος, Αττική
Λόλας Χρήστος, Μηχανικός Υπολογιστών, Αττική
Νικόλας Μανδρόχαλος, Μηχανολόγος Μηχανικός, Γερμανία
Άγγελος Μανουσαρίδης, Μηχανικός Υπολογιστών, Λονδίνο
Κωνσταντίνος Μαρίνος, Δικηγόρος-Υποψήφιος Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου Νομικής ΕΚΠΑ, Αττική
Νικολέτα Νάκου, Πολιτικός Επιστήμονας, Αττική
Εύα Πλιάκα, Δημοσιογράφος, Αττική
Παναγιώτης Παπαχατζής, Σύμβουλος Επικοινωνίας, Αττική
Στέφανος Παπανώτας, Τεχνολόγος Γραφικών Τεχνών, Εκπαιδευτής Ι.Ε.Κ., Λάρισα
Στέφανος Παραστατίδης, Γιατρός, Θεσσαλονίκη
Δημήτρης Παυλίδης, Οικονομολόγος, Κιλκίς
Σωτήρης Ρούβαλης, Καθηγητής Πληροφορικής. – Τεχνικός Υπεύθυνος Κέντρου Πληροφορικής ΔΔΕ Τρικάλων, Τρίκαλα
Νίκος Συρίγας, Πρ. Αγροτικού Συνεταιρισμού, Άργος
Νίκος Τρίπης, Τραπεζικός Υπάλληλος, Ρόδος
Άρης Χατζηγρίβας, Μαθηματικός, Λάρισα
Φάνης Χατζηγρίβας, Θερμοκηπιακές Καλλιέργιες, Λάρισα
Νάσια Χρυσικού, Εκπαιδευτικός Ηλεκτρονικής, Αττική

Πηγή: http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: