Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Ερντογάν: Η Τουρκία θα πολεμήσει αποτελεσματικα το ISIL

 
Ερντογάν: Η Τουρκία θα πολεμήσει αποτελεσματικα το ISILΗ Τουρκία θα πολεμήσει εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και άλλων ..
«τρομοκρατικών» οργανώσεων στην περιοχή, αλλά θα επιμείνει παράλληλα στον σκοπό της να απομακρυνθεί από την εξουσία ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα πολεμήσουμε αποτελεσματικά εναντίον τόσο αυτών (του Ισλαμικού Κράτους), όσο και όλων των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή· αυτή θα είναι πάντα η προτεραιότητά μας», είπε ο Ερντογάν στην ομιλία του κατά την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

«(Επίσης) θα συνεχίσουμε να δίνουμε προτεραιότητα στον στόχο της απομάκρυνσης του συριακού καθεστώτος, στην ενίσχυση της προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και θα ενθαρρύνουμε ένα συνταγματικό, κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης το οποίο θα εκπροσωπεί όλους τους πολίτες» της χώρας, είπε ο Ερντογάν.

«Είμαστε ανοιχτοί και έτοιμοι για κάθε συνεργασία όσον αφορά τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που επιδιώκει προσωρινές λύσεις ούτε είναι μια χώρα που θα επιτρέψει άλλοι να επωφεληθούν από αυτό» είπε ο πρόεδρος Ερντογάν.

« Οι τόνοι από βόμβες απλώς και μόνο θα καθυστερήσουν την απειλή και τον κίνδυνο» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι η ασφαλής επιστροφή των προσφύγων στη Συρία είναι επίσης μια προτεραιότητα της χώρας του.

Η τουρκική ηγεσία φοβάται ότι οι αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιεί ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αν δεν συνοδευτούν από μια ευρύτερη στρατηγική, πιθανόν αφενός θα ενισχύσουν τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και αφετέρου θα οδηγήσουν τους Κούρδους μαχητές που πολεμούν κατά του Ισλαμικού Κράτους σε μια συμμαχία με τους Κούρδους της Τουρκίας, οι οποίοι εξεγέρθηκαν πριν από τρεις δεκαετίες διεκδικώντας μεγαλύτερη αυτονομία.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει αναπτύξει άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στη μεθόριο με τη Συρία καθώς κλιμακώνονται οι συγκρούσεις, ενώ ζητεί από την Εθνοσυνέλευση την άδεια επέκτασης της εντολής της στις ένοπλες δυνάμεις για την στρατιωτική δράση στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας.

Η Τουρκία έχει σύνορα 1.200 χιλιομέτρων με το Ιράκ και τη Συρία, ενώ ήδη φιλοξενεί 1,5 εκατ. πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τον συριακό εμφύλιο πόλεμο.
http://www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: