Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

«Βροχή» προσφυγών αντισυνταγματικότητας για τον ΕΝΦΙΑ

«Βροχή» προσφυγών αντισυνταγματικότητας για τον ΕΝΦΙΑ 
«Βροχή» προσφυγών αντισυνταγματικότητας για τον ΕΝΦΙΑ.Μπορεί η προσφυγή αντισυνταγματικότητας για τον ΕΝΦΙΑ,
που υπέβαλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, να συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΓΓΔΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με πληθώρα ενδικοφανών προσφυγών πολιτών στις εφορίες, οπότε δεν αποκλείεται να γίνει πιλοτική δίκη στο ΣτΕ για λυθεί ο Γόρδιος δεσμός.

Όσον αφορά στη διαδικασία που «τρέχει», μπορεί οι πληρωμές της πρώτης δόσης να πήγαν καλά, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις από τις τράπεζες, ωστόσο περίπου 1,7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να κάνουν υπομονή για να δουν τα εκκαθαριστικά τους πιο ελαφριά. Πρόκειται για τρίτεκνους, πολύτεκνους, ανάπηρους, ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων, για τους οποίους οι εκπτώσεις θα υπολογιστούν έως το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα, με αποτέλεσμα η δεύτερη δόση να είναι πολύ πιο μικρή, αφού θα γίνει συμψηφισμός με τα πολύ υψηλότερα ποσά που πλήρωσαν το Σεπτέμβριο. Ωστόσο η εκκαθάριση αυτή μπορεί να κρύβει παγίδες, εάν η ΓΓΔΕ επιχειρήσει να ταυτοποιήσει τα στοιχεία που θα λάβει από τη ΔΕΗ, με τα ονόματα των ιδιοκτητών, καθώς σε όσα ακίνητα έχουν εκμισθωθεί το 2014, το ρολόι είναι χρεωμένο στον ενοικιαστή.

Τη δόση του Δεκεμβρίου θα περιμένουν όσοι κάνουν τροποποιητική δήλωση Ε9, αφού παρά τις. αγαθές προθέσεις για άμεση εκκαθάριση, στη ΓΓΔΕ το ξανασκέφτηκαν και η τελική εκκαθάριση θα γίνει μετά το τέλος Νοεμβρίου, οπότε οι εν λόγω ιδιοκτήτες θα πρέπει να πληρώσουν τρεις ακέραιες δόσεις, πριν έχουν την όποια μείωση φόρου.

Οι άτυχοι είναι όσοι δεν θα μπορέσει η ΓΓΔΕ να εκκαθαρίσει τον ΕΝΦΙΑ τους για διάφορους λόγους, όπως τα ελλιπή στοιχεία των ακινήτων, πρόβλημα που μπορεί να οφείλεται στο ότι το παλιό χειρόγραφο Ε9 χάθηκε κάπου στην αρμόδια εφορία και έτσι δεν μηχανογραφήθηκε ποτέ. Οι εν λόγω ιδιοκτήτες θα πρέπει να προσέλθουν στις εφορίες το Δεκέμβριο, προκειμένου να γίνει η εκκαθάριση.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γιώργος Παππούς

Δεν υπάρχουν σχόλια: