Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Γιατί ο Ε.Βενιζέλος εισηγήθηκε την ψήφο εμπιστοσύνης

giati-o-ebenizelos-eisigithike-tin-psifo-empistosunis 
Το παρασκήνιο της απόφασης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που θα ζητήσει η κυβέρνηση. Τα κίνητρα της πρότασης του ..
Ευάγγελου Βενιζέλου με τη σύμφωνη γνώμη Σαμαρά.Η αιφνιδιαστική πρόταση της κυβέρνησης χτες το βράδυ να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα είχε ως εισηγητή τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος εξασφάλισε την σύμφωνη γνώμη του Αντώνη Σαμαρά.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο εδώ και καιρό για την ανάγκη ανάληψης πολιτικών πρωτοβουλιών που θα αλλάξουν την ατζέντα της συζήτησης και θα δώσουν ώθηση στην αντιπαράθεση των προτάσεων για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ, σύμφωνα με κύκλους της Χαριλάου Τρικούπη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε καταλήξει ότι χρειαζόταν μία πολιτική πρωτοβουλία που θα έβγαζε την κυβέρνηση από το τέλμα της διαρκούς προεδρολογίας αλλά και των πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Η πρόταση είχε συζητηθεί μεταξύ ενός στενού κύκλου συνεργατών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Δ. Καρύδης, από χτες το μεσημέρι είχε προϊδεάσει για την πολιτική πρωτοβουλία του Ευάγγελου Βενιζέλου και της κυβέρνησης δηλώνοντας σε συνέντευξή του: «Αυτό που υποστηρίζουμε εμείς είναι ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε να σέρνεται η εκλογολογία. Κατά την άποψή μας, η κυβέρνηση πρέπει να κόψει μαχαίρι την εκλογολογία, με κατηγορηματική της διάψευση αλλά και με την πολιτική της δράση».

Με την πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ο Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά και ο Πρωθυπουργός Αντώνη Σαμαράς που συμφώνησε με την πολιτική πρωτοβουλία, επιδιώκουν να αναλάβει η κυβέρνηση την πρωτοβουλία των κινήσεων αλλάζοντας την πολιτική ατζέντα. Όπως αναφέρουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ με την πρόταση που κατέθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η κυβέρνηση «κλείνει» τέσσερα μέτωπα και παράλληλα εξασφαλίζει ένα «καθαρό τετράμηνο» μέχρι τον Φεβρουάριο όπου στην πολιτική ατζέντα θα θέσει το θέμα του προγράμματος για την έξοδο από το Μνημόνιο.
Τα τέσσερα μέτωπα που επιθυμεί να κλείσει η κυβέρνηση αλλάζοντας την πολιτική ατζέντα με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης είναι:

    Το εσωκομματικό μέτωπο τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ όπου έχει ανοίξει η συζήτηση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης οι βουλευτές της συγκυβέρνησης θα κληθούν να υποστηρίξουν με τις τοποθετήσεις και την ψήφο τους το έργο της κυβέρνησης στην πράξη. «Θα αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και θα σταματήσουν να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση ή να αναφέρονται στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», αναφέρει στο TheTOC, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες είχαν αυξηθεί οι «αιρετικές» τοποθετήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με τον Κ. Σκανδαλίδη να προτείνει την κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Θ. Μωραϊτη να προειδοποιεί ότι δεν θα ψηφίσει ΠτΔ εάν δεν αλλάξουν οι πολιτικές της κυβέρνησης.
    Στο ενδοκυβερνητικό μέτωπο όπου υπουργοί και υφυπουργοί του ΠΑΣΟΚ έχουν σηκώσει «μπαϊράκι» δημιουργώντας τριβές στο κυβερνητικό στρατόπεδο και μάλιστα εν μέσω της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, με την ψήφο εμπιστοσύνης θα αναγκαστούν υπουργοί όπως για παράδειγμα ο Μ. Χρυσοχοΐδης, που έχει εντείνει την κριτική προς την κυβέρνηση, να υπερασπιστούν το κυβερνητικό έργο αφήνοντας πίσω τους τις αντιθέσεις και τα προβλήματα.
    Στην αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος με κάθε ευκαιρία ζητούσε την διενέργεια πρόωρων εκλογών, επενδύοντας στα μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Η Κουμουνδούρου πρόσφατα διέρρεε ως πιθανή ημερομηνία εκλογών την 23η Νοεμβρίου. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου χτες το βράδυ έκανε λόγο για «θεσμικές κινήσεις πολιτικής σταθερότητας και εθνικού στρατηγικού προσανατολισμού», σε αντιπαράθεση με τις δυνάμεις «της ανευθυνότητας, της δημαγωγίας και της μιζέριας» για τις οποίες σημείωσε ότι δεν θα καθηλώσουν τον τόπο. Με την ψήφο εμπιστοσύνης στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να αλλάξει την ατζέντα των εκλογών και να θέσει επί τάπητος τα θέματα της διαπραγμάτευσης του χρέους και της εξόδου από το Μνημόνιο με στόχο να αναδείξει τις εσωτερικές αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
    Στο κοινωνικό πεδίο, με την κατοχύρωση της «πατρότητας» της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, το ΠΑΣΟΚ δείχνει να είναι «ζωντανό» στην πολιτική ζωή του τόπου και να διαθέτει πρωτοβουλία κινήσεων παρά τα χαμηλά ποσοστά που λαμβάνει στις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει «παρών» με την πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου καθορίζοντας σε σημαντικό βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις και αλλάζοντας την ατζέντα της πολιτικής συζήτησης στην χώρα.
http://www.thetoc.gr/του Νίκου Τσίτσα |

Δεν υπάρχουν σχόλια: