Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Ντράγκι: Αποδεκτά υπό όρους τα ελληνικά ABS από την ΕΚΤ

Ντράγκι: Αποδεκτά υπό όρους τα ελληνικά ABS από την ΕΚΤ.O επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι στη
συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Νάπολη.
Με αυξημένα μέτρα αντιστάθμισης κινδύνου θα πραγματοποιηθούν οι αγορές ελληνικών και κυπριακών εγγυημένων τίτλων του ιδιωτικού τομέα (ABS), σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ανέλυσε τις λεπτομέρειες του προγράμματος που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στις 4 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωτράπεζας, οι αγορές καλυμμένων ομολόγων θα ξεκινήσουν στα μέσα Οκτωβρίου και εκείνες των ABS μέσα στο τρίμηνο. Στις αγορές ABS θα συμπεριλαμβάνονται και εκείνα που η αξιολόγηση των χωρών είναι κάτω από το "ΒΒΒ", όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.

«Αποφασίσαμε να περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα χώρες με αξιολόγηση χαμηλότερη από το επίπεδο του ΒΒΒ-, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι. Ωστόσο, η ΕΚΤ θέτει ως προϋπόθεση να υπάρχει υφιστάμενο πρόγραμμα με την Ε.Ε. «Χωρίς πρόγραμμα δεν υπάρχουν αγορές», ξεκαθάρισε ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης.

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, μαζί με τη σειρά των στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης των τραπεζών (TLTROs) που θα διενεργηθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2016, οι αγορές αυτές θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον ισολογισμό της ΕΚΤ.

Τα νέα μέτρα θα στηρίξουν συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς, τα οποία έχουν καθοριστικό ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί περαιτέρω η λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, διευκολύνοντας την παροχή πιστώσεων στην ευρύτερη οικονομία. Λαμβάνοντας υπ' όψιν τις υποτονικές προοπτικές για τον πληθωρισμό, την εξασθένηση της δυναμικής της ανάπτυξης και της υποτονικής νομισματικής και πιστωτικής δυναμικής, οι αγορές περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να διευκολύνει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής γενικότερα. Θα πρέπει επίσης να περιορίσει τις διαφορές μεταξύ των μεγάλων ανεπτυγμένων οικονομιών.

Σε περίπτωση που καταστεί αναγκαίο για την περαιτέρω αντιμετώπιση κινδύνων από την πολύ παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ομόφωνα δεσμεύτηκε για τη χρήση πρόσθετων μη συμβατικών μέσων στο πλαίσιο της εντολής της, διαβεβαίωσε ο κ. Ντράγκι.

Αναφορικά με τις εξελίξεις σε οικονομικό επίπεδο, είπε ότι τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την εξασθένηση της δυναμικής της ανάπτυξης της Ευρωζώνης, αλλά οι προοπτικές για την ανάκαμψη παραμένουν σταθερές.

Η εγχώρια ζήτηση στηρίζεται από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής, τις συνεχείς βελτιώσεις των χρηματοοικονομικών συνθηκών, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας που υποστηρίζουν το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα. Επιπλέον, οι εξαγωγές θα ωφεληθούν από την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Ταυτόχρονα, η ανάκαμψη είναι πιθανό να συνεχίσει να επηρεάζεται από την υψηλή ανεργία και τη σημαντική πλεονάζουσα ικανότητα παραγωγής, επηρεάζοντας αρνητικά την ανάπτυξη τραπεζικών δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και τις απαραίτητες προσαρμογές των ισολογισμών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις οικονομικές προοπτικές στην Ευρωζώνη παραμένουν καθοδικοί. Ειδικότερα, η πρόσφατη εξασθένηση της δυναμικής της ανάπτυξης της Ευρωζώνης, μαζί με τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους, θα μπορούσε να περιορίσει την εμπιστοσύνη και, ειδικότερα, των ιδιωτικών επενδύσεων. Επιπλέον, η ανεπαρκής πρόοδος στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από τις κυβερνήσεις αποτελεί βασικό κίνδυνο για τις προοπτικές της οικονομίας.

newsroom naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: