Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Χαμηλές τιμές στον καπνό. Πτώση έως και 30% της Κατερίνης

 
Πτώση έως και 30% για την ποικιλία Κατερίνης.Χαμηλές τιμές στον καπνό.Χαμηλές τιμές, αλλά και αύξηση τόσο σε αριθμό παραγωγών όσο..
και σε καλλιεργούμενες εκτάσεις συνθέτουν το "τοπίο" της καπνοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, με τις πωλήσεις των καπνικών προϊόντων να τραβούν την ανιούσα και τον χύμα, παράνομο καπνό να κάνει... θραύση.

Όπως εξηγούν οι ίδιοι οι καπνοκαλλιεργητές, φέτος αναγκάζονται να πωλούν σε κατώτερες, ακόμη και από τις ήδη μειωμένες συμφωνηθείσες τιμές, αφού οι έμποροι, όπως υποστηρίζουν, με άλλοθι την υποβάθμιση της φετινής παραγωγής, λόγω της αστάθειας του καιρού, αλλά και το παγκόσμιο πλεόνασμα, αγοράζουν σε "τιμή ευκαιρίας".

Παρά τις χαμηλές τιμές, ωστόσο, τις "μηδαμινές επιδοτήσεις" αλλά και το αβέβαιο, όπως λένε οι ίδιοι, μέλλον του καπνού εντός της νέας ΚΑΠ, ο αριθμός των παραγωγών αυξάνεται όπως και των καλλιεργούμενων εκτάσεων, εξέλιξη που οι περισσότεροι αποδίδουν στην αύξηση της ανεργίας λόγω κρίσης.

 

Στα 2 ευρώ/κιλό η ποικιλία Κατερίνης

Πτώση σε σχέση με πέρσι τουλάχιστον 30% παρουσιάζει φέτος η ποικιλία Κατερίνης με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 2 ευρώ/κιλό, όταν πέρυσι η τιμή έναρξης έφθανε στα 3 ευρώ/κιλό.

Αναφορικά με την ποικιλία Κατερίνης, υπάλληλος του Δήμου Κατερίνης στην Πιερία, που επί σειρά χρόνων διετέλεσε προϊστάμενος στο τμήμα Καπνού, ο Γεώργιος Κουκούλης, επεσήμανε ότι, παρά τις κακές τιμές, οι παραγωγοί στην περιοχή της Πιερίας υπερβαίνουν σήμερα τους 3.000 (από 1000 προ 5ετίας), ενώ οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αποδίδουν έως και 9 εκατ. κιλά, από 15 εκατ. κιλά προ 15ετίας.

Σημειώνεται ότι η ελληνική παραγωγή καπνών ανέρχεται, σήμερα, σε περίπου 26 εκατ. κιλά ετησίως (110 εκατ. κιλά το 2005), εκ των οποίων τα 20 εκατ. κιλά αφορούν καπνά ανατολικού τύπου μπασμά και τα υπόλοιπα την ποικιλία Βιρτζίνια, με τις συνολικά καλλιεργούμενες εκτάσεις να μην υπερβαίνουν τα 75.000 στρέμματα.

Ο δε κλάδος της καπνοκαλλιέργειας υπολογίζεται πως απασχολεί σήμερα 15.000 καλλιεργητές και πάνω από 12.000 εργάτες
http://www.pierikoiantilaloi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: