Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Ιδρύεται Υποδιεύθ Δίωξης Ηλεκτρ Εγκλήματος στη Θεσσαλονίκη

Picture 0 for Ιδρύεται Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη Θεσσαλονίκη 
Ιδρύεται Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη Θεσσαλονίκη.Η ΕΛΑΣ αναλαμβάνει επικεφαλής σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα με ..
αντικείμενο την πρόληψη του κυβερνοεγκλήματος και ειδικά του οικονομικού εγκλήματος μέσω των πιστωτικών καρτών.

Τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει η διαδικασία ίδρυσης Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη Θεσσαλονίκη, ενώ η Ελληνική Αστυνομία μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης αναλαμβάνει, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, leader σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα με αντικείμενο την πρόληψη του κυβερνοεγκλήματος και ειδικά του οικονομικού εγκλήματος μέσω των πιστωτικών καρτών.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ταξίαρχος Μανώλης Σφακιανάκης, από το βήμα εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου».

Την εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Προσωπικού της Alpha Bank, χαιρέτισε ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Γιώργος Ορφανός, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τάσος Γκιάτης, ενώ αναφορά σε όλες τις μορφές κυβερνοεγκλήματος, έκαναν ο ταξίαρχος Σφακιανάκης και αστυνομικοί της Διεύθυνσης.

Ο κ. Σφακιανάκης, αναφερόμενος στις διάφορες μορφές του Διαδικτυακού εγκλήματος, τόνισε μιλώντας ειδικά για το web banking πως οι ελληνικές Τράπεζες, μέσω του λογισμικού και των ελεγκτικών δικλίδων που ακολουθούν, έχουν, διεθνώς, το ασφαλέστερο e-banking και πως όταν και όποτε καταγράφονται προβλήματα, αυτά οφείλονται στους πελάτες- χρήστες, που συχνά χρησιμοποιούν όχι μόνο τους προσωπικούς τους αλλά και «οποιουσδήποτε βρώμικους, μολυσμένους από ιούς, υπολογιστές», ενώ προέτρεψε για τις αγορές μέσω internet να χρησιμοποιούνται για ασφάλεια, προπληρωμένες (prepaid) κάρτες.

Σε ό,τι αφορά την πολύ σημαντική προληπτική δράση της Υπηρεσίας, λέχθηκε ότι την τελευταία τριετία έχει καταγραφεί πολλαπλασιασμός των περιπτώσεων, ατόμων, που δηλώνουν πρόθεση για αυτοκτονία. Έτσι, οι περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί από τη Δ/νση, ανέρχονται σε περίπου 250 το χρόνο, όταν παλαιότερα ήταν 66/έτος και οι περισσότερες έχουν προσωπικά και όχι οικονομικά αίτια.

Επίσης, εντοπίζεται τάση αύξησης στις περιπτώσεις παρενόχλησης μαθητών και μαθητριών στο Διαδίκτυο, που όμως δεν έχει σχέση με το cyber bullying, που στη χώρα μας είναι σε πολύ περιορισμένα επίπεδα, με μόλις 11 περιπτώσεις.

Ο κ. Σφακιανάκης, τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν δαιμονοποιείται το Διαδίκτυο, για τη χρήση του οποίου όμως πρέπει να υπάρχει ενημέρωση των χρηστών, ενώ υπογράμμισε επανειλημμένως πως δεν υπάρχει ασφάλεια για τους χρήστες του πολύ διαδεδομένου facebook, γι’ αυτό και θα πρέπει να αποφεύγεται η κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων.

ΠΗΓΗ:http://voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: