Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Ντάισελμπλουμ: «Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα μιλήσουμε για ..

Ντάισελμπλουμ: «Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα μιλήσουμε για το μέλλον της Ελλάδας»
Ντάισελμπλουμ: «Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα μιλήσουμε για το μέλλον της Ελλάδας» Σημαντική χαρακτήρισε την πρόοδο που έχει σημειώσει.. η Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Τόνισε ωστόσο ότι χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση σε ορισμένους τομείς για την ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση για τη συνέχιση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί μετά την αξιολόγηση.
«Η προληπτική γραμμή συνοδεύεται από όρους» ξεκαθάρισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων.
Ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει ότι είναι πρόωρο να συζητήσουμε για το εάν θα υπάρξει προληπτική πιστωτική γραμμή, δεδομένου ότι θα πρέπει να προηγηθεί η αξιολόγηση της τρόικας. «Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα συζητήσουμε το μέλλον», όπως είπε, προσθέτοντας ότι δεν έχουμε ακούσει επίσημα τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για διακοπή του προγράμματος με το ΔΝΤ.
Πρόσθεσε πάντως ότι υπάρχει ισχυρή συναίνεση στο Eurogroup ότι η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι «βιώσιμη και αξιόπιστη για όλους τους εταίρους».
Αίσθηση προκάλεσαν πάντως οι δηλώσεις του σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο πολιτικής αναταραχής.
«Μου λένε ότι οι προεδρικές εκλογές στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσουν και σε άλλες εκλογές, αλλά το ζητούμενο για τη χώρα είναι το σταθερό οικονομικό μέλλον», διεμήνυσε ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ Γιερούν Ντέϊσελμπλουμ.
Υπογράμμισε ότι ο πολιτικός κύκλος και το ενδεχόμενο εκλογών βρίσκεται πάντα στο παρασκήνιο των ευρωπαϊκών αποφάσεων αλλά, όπως είπε, υπάρχουν σαφείς δημοσιονομικοί κανόνες και διαδικασίες στην αντιμετώπιση των χωρών. «Αν οι εκλογές βρίσκονταν συστηματικά στο προσκήνιο αυτό θα μας οδηγούσε στο να αντιμετωπίζουμε κάθε χώρα κατά περίπτωση και με διαφορετικό τρόπο», πρόσθεσε.
Νωρίτερα δήλωσε ότι «ενημερωθήκαμε για την πρόοδο που έγινε στον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα». Διαπιστώθηκε ότι έχουν προχωρήσει αρκετά θέματα, αλλά «σε αρκετούς τομείς απαιτείται περαιτέρω πρόοδος για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση».
Όπως είπε ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ όταν υπάρχουν τα στοιχεία από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δούμε διάφορα θέματα που σχετίζονται με το τι θα γίνει για την επόμενη μέρα του προγράμματος το οποίο ολοκληρώνεται στα τέλη της χρονιάς.
«Πριν από το τέλος του έτους θα κάνουμε νέους υπολογισμούς σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, προκειμένου να δούμε ποιες είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2015 και τα επόμενα χρόνια και να δούμε τι είναι αναγκαίο» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.
«Σκεπτικός» απέναντι στην επιθυμία της Ελλάδας για πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα βοήθειας, δήλωσε από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, σε συνομιλία του με Αυστριακούς δημοσιογράφους, πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.
Εξάλλου, σχετικά με τα 11 δισ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF) που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ο διευθυντής του Ταμείου Κλάους Ρένγκλινγ ανέφερε ότι υπάρχουν δύο επιλογές. Η μία είναι να επιστραφούν τα χρήματα και να μειωθεί το ελληνικό χρέος και η άλλη είναι να χρησιμοποιηθεί το ποσό αυτό τον επόμενο χρόνο. Διευκρίνισε, πάντως, ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα θέλει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για λόγους άλλους από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χρειάζεται πολιτική απόφαση (π.χ. από το διοικητικό συμβούλιο του EFSF ενδεχομένως και από κάποια εθνικά κοινοβούλια). Σημείωσε, τέλος, ότι το αν οι ελληνικές τράπεζες χρειαστούν μέρος αυτών των 11 δισ. θα το γνωρίζουμε έξι μήνες μετά τα αποτελέσματα των στρες τεστ που θα διεξαχθούν στο τέλος του Οκτωβρίου. Και αυτό γιατί θα πρέπει να υπολογιστεί το ύψος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα για την κάλυψη ενός ενδεχόμενου κενού.
Στο ίδιο θέμα, πάντως, κυβερνητικές πηγές από το Λουξεμβούργο ανέφεραν ότι για την ελληνική πλευρά θα ήταν προτιμότερο το ποσό αυτό να χρησιμοποιηθεί ως ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» αντί να επιστραφεί πίσω στο μηχανισμό.
Επίσης, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ότι προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι προχωρά μόνη της και ότι οι μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται γιατί οι Έλληνες έχουν κατανοήσει την αξία τους» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα επιθυμεί μια «συνετή έξοδο» από το πρόγραμμα βοήθειας και να «μεταπηδήσει» σε μια άλλου είδους σχέση με τους δανειστές της, η οποία θα είναι «κοινά αποδεκτή». Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι η Ελλάδα επιθυμεί να βγει ομαλά και σταδιακά στις αγορές, με τα εύσημα των δανειστών και των οίκων αξιολόγησης.
Τέλος, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι το κλίμα αβεβαιότητας θα αλλάξει, αν ληφθούν καθοριστικής σημασίας αποφάσεις.
ΠΗΓΗ:ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: