Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΑΤΕΡΙΝΗ- Ιδρύονται Κέντρα Διαμεσολάβησης στα Επιμελητήρια

Συνεδρίασε το βράδυ της Τετάρτης το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Πιερίας.Ιδρύονται Κέντρα Διαμεσολάβησης στα Επιμελητήρια.
Μετά από σχετική απόφαση της Δ.Ε. της ΚΕΕΕ.
Την ίδρυση Κέντρων Διαμεσολάβησης στις έδρες των κατά τόπους Επιμελητηρίων της χώρας ανακοίνωσε κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου της Πιερίας το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου.
Ενημέρωση για το θέμα έκανε ο νομικός σύμβουλος κ. Στέφανος Βαρδάκας, σημειώνοντας πως "η διεθνής εμπειρία τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, έχει δείξει, ότι η Διαμεσολάβηση, μέσω της εγκυρότητας των Κέντρων Διαμεσολάβησης, επιτρέπει στα μέρη να εξαλείψουν τα εμπόδια της μεταξύ τους επικοινωνίας, να συζητήσουν και να επιλύσουν τις διαφορές τους, να καθορίσουν τα βασικά συμφέροντα ή τις ανησυχίες τους, να βρουν πεδία συμφωνίας ή συμβιβασμού και να ενσωματώσουν τη συμφωνία τους σε κοινά αποδεκτό κείμενο".
Πρόκειται για ένα πετυχημένο παράδειγμα υπογράμμισε ο κ. Βαρδάκας λέγοντας μάλιστα πως σε πολλές περιπτώσεις στο εξωτερικό τα Κέντρα αυτά έχουν αποτρέψει τέτοιες υποθέσεις να "φτάνουν" στα δικαστήρια γλυτώνοντας χρόνο, αλλά και χρήμα και από τις δύο πλευρές.
Όπως είπε ο πρόεδρος κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου "αναγνωρίζοντας την ανάγκη των επιχειρήσεων σήμερα για υποστήριξη και ενίσχυση και με δεδομένους τους βραδείς ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης, το Επιμελητήριο Πιερίας θεωρεί αναγκαία την προώθηση του θεσμού της Διαμεσολάβησης, ώστε να επιλύονται οι όποιες διαφορές με έναν κοινά αποδεκτό και αμοιβαίως ικανοποιητικό τρόπο και σε άμεσο χρόνο.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ:

• Επίλυση διαφορών μέσω διαμεσολάβησης.

• Προώθηση της διαμεσολάβησης ως αποτελεσματικής εναλλακτικής μεθόδου επίλυσης διαφορών, με την οποία εξοικονομούνται χρόνος και χρήμα.

• Επίλυση διαφορών και διευθέτηση συγκρούσεων μέσω άλλων εναλλακτικών μεθόδων.

• Διοργάνωση προγραμμάτων - σεμιναρίων ευαισθητοποίησης, ημερίδων και συνεδρίων σχετικά με τη διαμεσολάβηση και άλλες μεθόδους επίλυσης διαφορών.

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΘΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΤΙΣ ΕΞΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ:

• Παροχή πληροφοριών και οδηγιών σχετικά με τη φύση της διαμεσολάβησης και των διαδικασιών.

• Διαχείριση των διαφορών που παραπέμπονται σε διαμεσολάβηση, μέσω της διοικητικής και τεχνικής οργάνωσης των διαδικασιών διαμεσολάβησης.

• Παροχή βοήθειας στα ενδιαφερόμενα μέρη σε ότι αφορά στην επιλογή διαμεσολαβητών από τον κατάλογο πιστοποιημένων διαμεσολαβητών που τηρείται στο Κέντρο Διαμεσολάβησης Ε.Β.Ε.Α.

• Εκτέλεση χρεών συνδέσμου ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη και τον διαμεσολαβητή, με σκοπό τη διασφάλιση της βέλτιστης επικοινωνίας και της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών.

• Παροχή συνδρομής στα ενδιαφερόμενα μέρη για την οργάνωση κάθε άλλης υποστηρικτικής υπηρεσίας που ενδέχεται να χρειαστεί κατά την πορεία της διαμεσολάβησης, όπως υπηρεσίες μετάφρασης, διερμηνείας ή γραμματειακής υποστήριξης.

• Διαχείριση των οικονομικών παραμέτρων των διαδικασιών διαμεσολάβησης.

• Παροχή κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και τεχνικών μέσων και μέσων διοικητικής μέριμνας που είναι απαραίτητα για τη διεξαγωγή της Διαμεσολάβησης.
http://www.pierikoiantilaloi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: