Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Χαρδούβελης.Έρχεται η ανάπτυξη...θετικούς ρυθμούς περιμένει

Τους θετικούς ρυθμούς περιμένει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.Έρχεται η ανάπτυξη...Στο τρίτο τρίμηνο του έτους θα..
δούμε για πρώτη φορά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης χθες, μιλώντας στην τελετή υπογραφής δανείων ύψους 815 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τους τομείς μεταφορών και ενέργειας. Στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ, εξέφρασε τη δέσμευση της τράπεζας για συνέχιση της στήριξης της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Ο Γκ. Χαρδούβελης υπογράμμισε στην ομιλία του ότι οι επενδύσεις αποτελούν τη λέξη - κλειδί για την Ελλάδα και η ΕΤΕπ θα παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτές, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σταδιακή επιστροφή της χώρας στις αγορές. Τόνισε ακόμη ότι η δημοσιονομική προσαρμογή δεν μπορεί να έχει διάρκεια χωρίς μεγάλες επενδυτικές πρωτοβουλίες που θα αυξήσουν τα εισοδήματα, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα επιβεβαιώσουν ότι οι θυσίες των πολιτών πιάνουν τόπο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, οι επενδύσεις από την έναρξη της κρίσης έχουν μειωθεί κατά 50% στη χώρα (20% στην Ευρώπη), εξαιτίας κυρίως της μεγάλης μείωσης των επενδύσεων σε κατοικίες.

Ο υπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό σταθεροποιούνται, γεγονός που αποτελεί καλό πρόδρομο δείκτη.

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι η επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων επιτεύχθηκε, ήδη όπως είπε 10.000 πολίτες εργάζονται στα εργοτάξια, ενώ έχει αυξηθεί η παραγωγή τσιμέντου και αδρανών υλικών. Ζήτησε επίσης τη χρηματοδοτική συνδρομή της ΕΤΕπ σε νέα έργα όπως η επέκταση του μετρό της Αθήνας, το αεροδρόμιο στο Καστέλλι (Κρήτη) καθώς και σιδηροδρομικά έργα.

Δάνεια από την ΕΤΕπ για τη διασύνδεση του συνόλου των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης και την εγκατάσταση "έξυπνων" μετρητών σε όλους τους καταναλωτές ως το 2030, ζήτησε εξάλλου ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης. Ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στον στόχο να αναδειχθεί σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.

Χρηματοδότηση στήριξη από την ΕΤΕπ

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ επισήμανε ότι η χρηματοδοτική στήριξη της τράπεζας προς την Ελλάδα φθάνει συνολικά στο 9% του ΑΕΠ, από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην ΕΕ. "Μόνο με τέτοιες επενδύσεις μπορεί να ανακάμψει η οικονομία και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας", τόνισε ο κ. Χόγιερ, αναγγέλλοντας παράλληλα τη διεύρυνση του αντικειμένου των χρηματοδοτήσεων της τράπεζας σε νέους τομείς. Αναφερόμενος δε στις πέντε συμβάσεις που υπεγράφησαν, υπογράμμισε: "Και τα πέντε αυτά έργα θα δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης κατά τη διάρκεια της κατασκευής τους και μετά την έναρξη λειτουργίας τους και θα έχουν επιπλέον θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την οικονομία και τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο".

..
Πρωτοσέλιδο 19.9.2014
..

Δεν υπάρχουν σχόλια: