Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Σόιμπλε από τα παλιά, θυμήθηκε τον κακό του εαυτό και μας απειλεί με έξοδο από το ευρώ αν δεν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις – Οργή στο ΥΠΟΙΚ

Σόιμπλε από τα παλιά, θυμήθηκε τον κακό του εαυτό και μας απειλεί με έξοδο από το ευρώ αν δεν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις – Οργή στο ΥΠΟΙΚ
Μόνο ερωτήματα προκαλεί ο χρόνος και ο τρόπος που αποφάσισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να θυμηθεί τον παλιό κακό εαυτό του και από το πουθενά να θέσει ξανά θέμα εξόδου της Ελλάδας από την....
ευρωζώνη! Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει πως σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση του χρέους, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έρχεται να θυμίσει ποιος κρατά το μαστίγιο και το καρότο.
Ο Γερμανός υπουργός ούτε λίγο ούτε πολύ εμπαίζει τον ελληνικό λαό, λέγοντας σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus, η οποία δημοσιεύεται τη Δευτέρα, πως «για τον ελληνικό λαό οι μεταρρυθμίσεις συνδέονται με μεγάλη επιβάρυνση, ακόμη και με δυσχέρειες, αυτό δεν αμφισβητείται. Γι αυτό θα πρέπει να έχουμε και πάρα πολλή κατανόηση» αλλά μετά έσπευσε να... περιγελάσει, συνεχίζοντας: «αλλά αυτό δεν βοηθά σε κάτι: ο ελληνικός λαός πρέπει να περάσει αυτήν τη μεταρρυθμιστική διαδικασία, εάν η χώρα θέλει να παραμείνει στο ευρώ. Οι Έλληνες αποφασίζουν μόνοι τους για το μέλλον τους. Μια νομισματική ένωση όμως μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν όλοι τηρούν τους κοινούς κανόνες».

Ξεκάθαρο μήνυμα: αν οι μεταρρυθμίσεις δεν συνεχιστούν, θα υπάρξουν συνέπειες. Ακόμη μια ωμή παρέμβαση από τον χερ Σόιμπλε. Και έρχεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση έχει αφήσει να εννοηθεί πως ετοιμάζει μειώσεις φόρων, κατάργηση τεκμηρίων και σταδιακή μείωση της έκτακτης εισφοράς.
Η παρέμβασή του έρχεται επίσης μερικά 24ωρα μετά την έκθεση του ΔΝΤ, που είχε θετικά στοιχεία για την πορεία της Ελλάδας αλλά ζητούσε συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
ΥΠΟΙΚ: Τα είπε στον ΣΥΡΙΖΑ για να ακούσει ο... Σόιμπλε


Απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μέσω του... ΣΥΡΙΖΑ έδωσε η κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας πως το ερώτημα για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη έχει απαντηθεί οριστικά. Τονίζεται δε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν χωρίς ανάγκη νέων μνημονίων και μέτρων λιτότητας.

Έκπληξη και δυσαρέσκεια προκάλεσαν στις τάξεις της κυβέρνησης οι νέες δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι απειλές του πως αν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν συνεχιστούν, τότε ίσως να επανέλθει το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ!
"Το ερώτημα της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη έχει απαντηθεί οριστικά και αμετάκλητα και έχει περάσει μέσα από τις αιματηρές οικονομίες και θυσίες του ελληνικού λαού", επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ενώ διευκρινίζεται πως "οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, όπως είναι γνωστό και έχει δεχθεί και το τελευταίο Eurogroup, είναι καλυμμένες μέχρι τα μέσα του 2015. Για την περίοδο 2015-2016 οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό από τα αποτελέσματα της τραπεζικής δοκιμασίας που θα διενεργήσει η ΕΚΤ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο", ήταν απάντηση του υπουργείου Οικονομικών.

Και απαντώντας στον Σόιμπλε, το υπουργείο Οικονομικών επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως "βλέπει παντού φαντάσματα και αντικοινωνικά μέτρα"

"Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια έξαρση νέου λαϊκισμού, βλέπει παντού φαντάσματα, εμείς εργαζόμαστε συστηματικά για την ελάφρυνση των βαρών του ελληνικού λαού"

"Η Ελλάδα ακολουθεί το δρόμο εκείνων των μεταρρυθμίσεων που είναι σε όφελος του ελληνικού λαού, δηλαδή που αυξάνουν το εθνικό προϊόν, ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας και μειώνουν τις τιμές καταναλωτή, διευκολύνοντας έτσι και την πρόσβασή της στις διεθνείς χρηματαγορές χωρίς ανάγκη νέων μνημονίων και μέτρων λιτότητας", αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.
ΣΥΡΙΖΑ: Σας προσγειώνουν Σόιμπλε και ΔΝΤ


Οι δηλώσεις Σόιμπλε και η έκθεση του ΔΝΤ προσγειώνουν την κυβέρνηση στη σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα, την ώρα που εκείνη "προσπαθεί να βρει νόθα στηρίγματα για να αποφύγει τις κάλπες και τη λαϊκή ετυμηγορία", ανέφερε νωρίτερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανακοίνωσή του.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει ούτε την πρόσδεσή της σε μια καταστροφική πολιτική που εξοντώνει τον ελληνικό λαό και συνεπάγεται τη λήψη νέων αντικοινωνικών μέτρων, ούτε ότι το δημόσιο χρέος, που αποτελεί το πρόσχημα των μνημονίων, δεν καθίσταται σε καμία περίπτωση βιώσιμο» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει πως «επικοινωνιακές και μόνο κινήσεις, όπως ο φημολογούμενος ανασχηματισμός, δεν μπορούν να διορθώσουν την εικόνα κυβερνητικής αποσύνθεσης».http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: