Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Παραμένει στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ ο Φώτης Κουβέλης

Παραμένει στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ ο Φώτης Κουβέλης - έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο Παραμένει στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ ο Φώτης Κουβέλης - έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο.Τη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου ..
τον Σεπτέμβριοαποφάσισε η Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ, ενώ ο Φώτης Κουβέλης το χαρακτήρισε συνέδριο ενότητας κι όχι ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, κλείνοντας τη συζήτηση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το βράδυ της Κυριακής.
 Η Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης του Φώτη Κουβέλη και άλλωστε το έκτακτο συνέδριο του Σεπτεμβρίου θα έχει και καταστατικό χαρακτήρα και σε αυτό θα συζητηθούν τα πάντα.
Παραμένει στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ ο Φώτης Κουβέλης - έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο 
Ο Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι πρώτιστη αναγκαιότητα είναι η κατοχύρωση του αυτόνομου ρόλου της ΔΗΜΑΡ και απάντησε στους υπαινιγμούς ότι θα αποχωρήσουν στελέχη της μειοψηφίας λέγοντας ότι η συλλογικότητα στη λειτουργία του κόμματος δεν μπορεί να είναι η απειλή αποχώρησης αντιθέτως αυτή απαιτεί την συνλειτουργία. «Δεν μπορούν να λειτουργούν τα κόμματα με την αλαζονεία της κάθε προσωπικής άποψης», είπε ο κ. Κουβέλης.
   Επίσης ο Φώτης Κουβέλης πρότεινε νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στο τέλος Ιουνίου, για να διευθετηθεί το ζήτημα με τις παραιτήσεις των έξι μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής είτε με εκλογή αντικαταστατών τους είτε με εκλογή νέου οργάνου συνολικά.
   Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβε ότι δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας και παραμένει ενεργός πολιτικός. Κι επισήμανε πως «όσοι το λένε τους νοιάζει η Κ.Ο της ΔΗΜΑΡ, το τι θα κάνουν οι 13 βουλευτές της».
«Δεν έκανε λάθη ο κόσμος εμείς κάναμε λάθη» πρόσθεσε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι παρά το 1,23 % η ΔΗΜΑΡ μπορεί να σταθεί στα πόδια της αρκεί συντεταγμένα και συλλογικά να ξεπεράσει τις παθογένειές της.
   Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι δεν επέλεξε να αναζητήσει εσωτερικό εχθρό ως αιτία, για το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα γιατί ανέφερε: «όταν έχεις 1,2% δεν έχει καμία σημασία. Η αναζήτηση εσωτερικού εχθρού λειτουργεί αποπροσανατολιστικά».
   Ο ίδιος αποδέχθηκε ότι ήταν πλημμέλημα κι όχι επιλογή η απουσία συλλογικής λειτουργίας του κόμματος ενώ υπερασπίστηκε την προσφορά και λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, -είναι καλή είπε- καθώς έχει κάνει σημαντική δουλειά μεγάλης σημασίας.
   Σχετικά με την πολιτική της ΔΗΜΑΡ ο κ. Κουβέλης είπε «ότι η πρόταση για τη συγκρότηση μπλοκ προοδευτικών δυνάμεων δεν σημαίνει ότι πηγαίνουμε προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή η αντίθετη άποψη προς την Κεντροαριστερά. Σημαίνει ότι θα έχουμε τις δικές μας προτάσεις».
   Μίλησε για αυτόνομη πολιτική παρουσία της ΔΗΜΑΡ και παραδέχθηκε ότι όσο ήταν στη κυβέρνηση δεν κατάφερε να καταστήσει σαφές στον λαό τα προβλήματα που προέκυπταν και να τα αναδείξει.
Κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών δημιουργήθηκε ένταση για τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας και για τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου και επανελήφθη .
Επικράτησε ένταση
Νωρίτερα την Κυριακή τα πνεύματα άναψαν όταν μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αντέδρασαν ακούγοντας τον Δημήτρη Χατζησωκράτη και τον Θόδωρο Μαργαρίτη να αναλαμβάνουν μεν τις ευθύνες τους αλλά να μην υποβάλουν παραίτηση, όπως έκαναν ο Παναγιώτης Παναγιώτου και ο Σάκης Παπαθανασίου -στενοί συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη.
Μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΕ την Κυριακή, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης εξήγησε γιατί κατά την άποψή του δεν πρέπει να αποκλείεται εκ των προτέρων η προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Αν φρονούμε ότι η ανάγκη σήμερα για τον τόπο είναι να στραφεί προοδευτικότερα, με ένα νέο μπλοκ εξουσίας, γιατί να αποκλείουμε τον ΣΥΡΙΖΑ εκ των προτέρων; ‘Μας τους ξέρουμε’. Και εγώ τους ξέρω. ‘Μα μας μισούν’. Και εμένα με μισούν. ‘Μα έχουν γίνει χειρότεροι από ό,τι ήταν όταν εμείς φύγαμε’. Πιθανόν. Αλλά ο ελληνικός λαός τους δίνει τη συγκατάθεσή του» είπε ο Χατζησωκράτης ξεσηκώνοντας την αντίδραση παριστάμενου στη συνεδρίαση.
Κριτική Μαργαρίτη
Ο Θόδωρος Μαργαρίτης ζήτησε απ όλους να σταματήσουν τις εκατέρωθεν επικρίσεις και την επίρριψη ευθυνών και διαφώνησε με την διεξαγωγή συνεδρίου για ξεκαθάρισμα λογαριασμών ενώ παραδέχθηκε ότι δεν ήταν προετοιμασμένο το κόμμα για την αποχώρηση από την κυβέρνηση.
Ο κ. Μαργαρίτης άσκησε αυστηρή κριτική στους βουλευτές που κατέκριναν την ηγετική ομάδα για συγκεντρωτισμό και πρότεινε καθολικό συμβιβασμό για όλα τα θέματα στο εσωτερικό του κόμματος ενώ τάχθηκε υπέρ της αυτόνομης Κεντροαριστεράς για προοδευτικές συμμαχίες.
Για την Κεντροαριστερά
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης αρνήθηκε ότι κρυφός στόχος είναι πλέον να στραφεί η ΔΗΜΑΡ προς τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ εξέφρασε την άποψη ότι είναι αναγκαία η συμβολή του κόμματος στις διεργασίες για την Κεντροαριστερά αλλά θα είναι δύσκολη μια προγραμματική συμφωνία.
Η βουλευτής Νίκη Φούντα αναφερόμενη στο δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα είπε ότι οφείλεται στην έλλειψη καθαρής γραμμής. «Είπαμε ‘όχι’ στους ‘58’ και σε επόμενο χρόνο είπαμε ‘ναι’ σε Καστανίδη, Λοβέρδο, Μπεγλίτη και τελικά ‘ναι’ σε Παπανδρέου. Ρωτήθηκε ποτέ κανένας, πέραν της ηγετικής ομάδας, για αυτές τις αποφάσεις; Όχι» είπε.
Η κ. Φούντα Ζήτησε από τον Φώτη Κουβέλη να μην επιμείνει στην παραίτησή του γιατί δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση , μίλησε για προειλημμένες αποφάσεις της ηγετικής ομάδας, αναβολή του Συνεδρίου μέχρι να το επιτρέψουν οι πολιτικές συνθήκες.
«Δεν ξέρουμε με ποιον να πρωτοσυζητήσουμε: Και με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου και με Το Ποτάμι του Θεοδωράκη και με τον ΣΥΡΙΖΑ (…) Δηλαδή από το τίποτα στο όλα. Σου λέει ‘δεν μπορεί, κάτι θα κάτσει’. Με συγχωρείτε συντρόφισσες και σύντροφοι, αλλά αυτό αποπνέει πολιτικό τυχοδιωκτισμό» είπε ο βουλευτής Γεράσιμος Γεωργάτος.
Η βουλευτής Μαρία Ρεπούση είπε ότι το πολιτικό δίλημμα είναι εφεξής σταθερότητα ή αλλαγή και η ΔΗΜΑΡ πρέπει να ταχθεί υπέρ της αλλαγής και όχι να συμβάλει στη διατήρηση του σημερινού πολιτικού σκηνικού.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: