Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Δεν ανησυχεί για τα προαπαιτούμενα ο πρωθυπουργός

http://asset.tovima.gr/vimawebstatic//49078932B1DE1275DEE2A86CA02FCF07.jpg 
Δεν ανησυχεί για τα προαπαιτούμενα ο πρωθυπουργός.Ομαλή η χρηματαδότηση της χώρας, λένε ανώτερα κυβερνητικά στελέχη..
Απόλυτα πεπεισμένος ότι δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα με την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας είναι σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που δεν ανησυχεί καθόλου για το ζήτημα των προαπαιτούμενων. Εξάλλου στο Μέγαρο Μαξίμου κυρίαρχη είναι η άποψη ότι τα προαπαιτούμενα δεν είναι ύψιστης σημασίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξει η οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα με τους πιστωτές.
http://asset.tovima.gr/vimawebstatic//49078932B1DE1275DEE2A86CA02FCF07.jpg 
"Θα τηρηθούν κανονικά" μεταδίδεται...και απλώς, όπως τονίζουν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη δεν έχουν την επικινδυνότητα του παρελθόντος και γι ´ αυτό ο Πρωθυπουργός δεν δείχνει να ανησυχεί και κινείται σύμφωνα με το σχέδιο που έχει χαράξει, ενώ όπως λένε πιο κρίσιμο ήταν το ζήτημα της διαθεσιμότητας στα ΑΕΙ, καθώς δεν θέλουν να δοθεί η εντύπωση στους πιστωτές ότι κατεδαφίζεται η συμφωνία. Επίσης αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά δεν θα δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις από την τρόικα, αφού δεν έχει διάθεση να αλλάξει το βασικό κορμό του προγράμματος.

Στο πλαίσιο της "αρχιτεκτονικής του χρόνου", όπως χαρακτηριστικά λέγεται από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, εντάσσονται εξάλλου η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, η εκταμίευση των δόσεων, οι διορθωτικές κινήσεις στην οικονομία με άρση αδικιών (η αρχή θα γίνει με μείωση της φορολογίας) και η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους από το φθινόπωρο.

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης είχε την ευκαιρία να τα συζητήσει ο κ. Σαμαράς για είκοσι λεπτά με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε με τον οποίο γευμάτισε (παρουσία του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κ.α.) στην ανάπαυλα των εργασίων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Αλμπουφέιρα, ένα θέρετρο της Λισαβόνας, αλλά και με τον Πορτογάλο ομόλογό του Πέδρο Πάσος Κόελιο, όπου μεταξύ άλλων μίλησαν και για την πιθανή εκλογή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (τον στηρίζει σκληρά η Ελληνική κυβέρνηση) στην προεδρία της Κομισιόν.

Η συνάντηση με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό, τον οποίο ο κ. Σαμαράς προσκάλεσε να επισκεφθεί την Αθήνα το προσεχές φθινόπωρο, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η Πορτογαλική κυβέρνηση αρνείται τη δόση των 2.6 δισεκ.ευρώ του διεθνούς προγράμματος βοήθειας προκειμένου να μην αναγκαστεί να επεκτείνει το πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε το Μαϊο.

Ο Πρωθυπουργός είναι αρκετά αισιόδοξος και δίνει βαρύτητα και στη μείωση των επιτοκίων που κατεγράφη στην επιχείρηση του ελληνικού δημοσίου να αντλήσει ποσό 1,3 δισεκ.ευρώ, μέσω τρίμηνων εντόκων γραμματίων, με επιτοκιακό κόστος που για πρώτη φορά έπεσε κάτω από το 2% (1,80% έναντι 2,13% κατά την δημοπρασία της 13ης Μαΐου).

Σε αυτό το πλαίσιο ιδιαίτερη σημασία έχει η κίνηση της κυβέρνησης να τονίσει μετά από δημοσίευμα του Reuters πως η επόμενη έξοδος της χώρας, θα γίνει από επιλογή και όχι από ανάγκη. "Τόσο η απόφαση της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στα προαπαιτούμενα προκειμένου να συνεχιστεί ομαλά η χρηματοδότηση της χώρας, όσο και οι θετικές εξελίξεις της τελευταίας περιόδου στο πεδίο της οικονομίας, σε καμιά περίπτωση δεν αιτιολογούν κινήσεις, όπως αυτές που «προαναγγέλλονται» με σημερινό δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται δήλωση «υψηλόβαθμου αξιωματούχου του υπουργείου των Οικονομικών» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη και συμπλήρωσε: " Η επόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα γίνει όποτε χρειαστεί, από επιλογή και όχι από ανάγκη".
http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: