Τρίτη 20 Μαΐου 2014

PUBLIC ISSUE - Εκλογική επιρροή: ΝΔ 26,3%, ΣΥΡΙΖΑ 17,7%

Εκλογική επιρροή: ΝΔ 26,3%, ΣΥΡΙΖΑ 17,7%
Απόσταση 8,6 ποσοστιαίων μονάδων (26,3% έναντι 17,7%) χωρίζει την εκλογική επιρροή της Νέας Δημοκρατίας από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με έρευνα της Public Issue. Από την ανάλυση των....
αποτελεσμάτων των περιφερειακών εκλογών της Κυριακής, η εταιρεία επισημαίνει ότι η περιφερειακή επιρροή τη ΝΔ φτάνει το 26,3%, του ΣΥΡΙΖΑ στο 17,7% και του ΠΑΣΟΚ στο 16,2%. Ακολουθούν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή με πάνω από 8% και με μικρότερα ποσοστά έπονται τα επόμενα κόμματα.
Εκλογική επιρροή: ΝΔ 26,3%, ΣΥΡΙΖΑ 17,7% H Public Issue σημειώνει ότι με τον όρο «εκτίμηση της εκλογικής επιρροής» εννοείται ο επανϋπολογισμός των ποσοστών των κομμάτων (repercentage), ώστε τα αποτελέσματα της έρευνας να είναι συγκρίσιμα με τα πραγματικά εκλογικά αποτελέσματα και να μην συμπεριλαμβάνουν τις αδιευκρίνιστες απαντήσεις των ερωτώμενων (πχ. «αναποφάσιστος/η», «δεν απαντώ»).

Αυτό συμβαίνει, γιατί η λεγόμενη «αδιευκρίνιστη» ψήφος, όπως είναι γνωστό, δεν καταγράφεται ποτέ στην κάλπη των εκλογών, αλλά «κατασκευάζεται» από την ερώτηση πρόθεσης ψήφου των δημοσκοπήσεων.

Η κατανομή της «αδιευκρίνιστης» ψήφου (δηλαδή όσων δεν διευκρίνισαν την πρόθεση ψήφου τους) που προκύπτει δεν είναι αναλογική. Δεν γίνεται δηλαδή με απλή απαλοιφή των αδιευκρίνιστων απαντήσεων (μια χρήσιμη εμπειρική πρακτική, που ακολουθείται από άλλες εταιρείες), αλλά πραγματοποιείται με τη χρήση στατιστικών υποδειγμάτων.


Κύριο χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας που ακολουθεί η Public Issue είναι η κατάργηση της στάθμισης του δείγματος με την προηγούμενη ψήφο και η αντικατάστασή της, με τη μεθοδολογία της ανάλυσης χρονολογικών σειρών (time-series analysis), της διαθέσιμης χρονοσειράς των ερευνών.

Γι' αυτό η Public Issue σημειώνει ότι η εκτίμηση της εκλογικής επιρροής που δίνεται σε κάθε έρευνα δεν αποτελεί μια «εκ των προτέρων πρόβλεψη του τελικού εκλογικού αποτελέσματος» (που θα καταγραφεί την ημέρα των εκλογών), αλλά εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων, κατά την χρονική στιγμή διεξαγωγής της έρευνας.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: