Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Πώς η Μέρκελ, με παρέμβαση Ομπάμα, έσωσε το ευρώ - ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ FT


Πώς η Μέρκελ, με παρέμβαση Ομπάμα, έσωσε το ευρώ

Στις κρίσιμες αποφάσεις που πήρε η Άγκελα Μέρκελ και οδήγησαν στην επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη καθώς και στον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε κατ' αρχήν ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και εν συνεχεία, ο ......επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εστιάζει το τρίτο μέρος της έρευνας των Financial Times.

Το τρίτο κατά σειρά δημοσίευμα των Financial Times ξεκινάει περιγράφοντας την στιγμή που ο Μπαράκ Ομπάμα δίνει στην Γερμανίδα καγκελάριο ένα έγγραφο που περιλάμβανε το σχέδιο του Μάριο Μόντι για παροχή προστασίας από την ΕΚΤ στις χώρες που δέχονταν επίθεση από τις αγορές, αγοράζοντας τα ομόλογά της.
Όταν η Άγκελα Μέρκελ το πήρε στα χέρια της, πέρασε στην αντεπίθεση. «Τι είναι αυτό;» ρώτησε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Δεν το έχω ξαναδεί».
Ήταν ένα σχέδιο που είχε κυκλοφορήσει άτυπα στην σύνοδο από τον άνθρωπο που καθόταν δίπλα στην κ. Μέρκελ, τον Μάριο Μόντι, τον Ιταλό πρωθυπουργό, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Το σχέδιο, το οποίο προετοίμαζε ο κ. Μόντι και οι συνεργάτες του μήνες πριν από τη σύνοδο του Ιουνίου, καλούσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προστατέψει τις χώρες της ευρωζώνης όταν θα δέχονταν επίθεση από τις αγορές, μέσω της αυτόματης αγοράς των ομολόγων τους.
Μόνο οι «ενάρετες» χώρες που υπάκουαν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. θα είχαν δικαίωμα στην βοήθεια. Αλλά το σχέδιο Μόντι θα διασφάλιζε ότι το κόστος δανεισμού, που στην περίπτωση της Ιταλίας και της Ισπανίας ανέβαινε και πάλι σε επικίνδυνα επίπεδα, θα έμενε σε ελεγχόμενα επίπεδα.
«Θέλαμε να αναπτύξουμε κάτι που δεν θα ήταν επικίνδυνο για τον έλεγχο της προσφοράς χρήματος στην Ευρώπη, δεν θα ήταν επιθετικό ως προς τον πουριτανισμό των Γερμανών, θα βοηθούσε να συγκρατηθούν τα spread αλλά και το οποίο θα μπορούσε μόνο να χορηγηθεί ως επιβράβευση της σύνεσης», είπε ο Μάριο Μόντι στην εφημερίδα για το σχέδιο αυτό.
Kαθώς διάβαζε το χαρτί που είχε μπροστά της, ο εκνευρισμός της κ. Μέρκελ μεγάλωνε. Η λύση την οποία πρότεινε ο κ. Ομπάμα στην Άγκελα Μέρκελ ήταν να δουλέψει με τον Μάριο Ντράγκι που μέχρι τότε ήταν κάπως «υποτιμημένος». Και αυτό γιατί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) είχε συμβάλλει καθοριστικά στο ξεπέρασμα της κρίσης στην Αμερική και θεωρούσε η Ουάσινγκτον ότι ο κ. Ντράγκι κρατούσε το «κλειδί» για να συμβεί το ίδιο και στην Ευρώπη.
Η Γερμανίδα καγκελάριος - σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα - πέτυχε τον Δεκέμβριο του 2012 συμφωνία για ένα δημοσιονομικό σύμφωνο με βάση το οποίο όλες οι χώρες της Ευρωζώνης θα ενσωματώσουν αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες στους εθνικούς τους προϋπολογισμούς.
Και όπως τονίζεται, δυο εβδομάδες μετά την αψιμαχία στο Λος Κάμπος του Μεξικό, πέτυχε μια συμφωνία που σηματοδότησε τη μεγαλύτερη αλλαγή κυριαρχίας από την θέσπιση του ευρώ: ως ανταλλαγμα για τη δυνατότητα να σωθούν ευρωπαϊκές τράπεζες από κοινά ευρωπαϊκά ταμεία, η επίβλεψη και η ρευστότητα αυτών των τραπεζών θα περνούσαν από εθνικό σε ευρωπαϊκό έλεγχο.
Και στις δυο πρωτοβουλίες, η κ. Μέρκελ βρήκε έναν ενεργητικό συνεργάτη στο πρόσωπο του Μάριο Ντράγκι, όπως γράφει το δημοσίευμα, το οποίο ολοκληρώνεται με τη φράση της Γερμανίδας καγκελαρίου, κοντά στο τέλος της κρίσης:
«Έκανα την επιλογή για την Ευρώπη και υπέρ του ευρώ, επομένως και υπέρ της Ελλάδος. Εάν το ευρώ πέσει, πέφτει και η Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: