Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Ο Ερντογάν χτύπησε συγγενείς θυμάτων

 
Ανείπωτος ο θρήνος που πνίγει την πόλη Σόμα της δυτικής Τουρκίας, όπου ο αριθμός των νεκρών από το δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο αυξάνεται ώρα με την ώρα και έχει ανέλθει στους 282 νεκρούς (τη στιγμή που από τα συνδικάτα γίνεται λόγος ότι ....

μπορεί να ξεπεράσουν τους 500).
Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ορυχείου ανακοίνωσε ότι 450 ανθρακωρύχοι έχουν διασωθεί, εκ των οποίων 80 εξακολουθούν να νοσηλεύονται.
Ασίγαστη η οργή σε όλη τη χώρα από τις εμπρηστικές δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι "ατυχήματα συμβαίνουν".
Είναι γνωστό ότι μετά τις επίμαχες δηλώσεις Ερντογάν ακολούθησαν επεισόδια, όταν συγγενείς και φίλοι θυμάτων του ορυχείου επιτέθηκαν κατά του τούρκου πρωθυπουργού και της συνοδείας του, υποχρεώνοντας τον να βρει "άσυλο" σε ένα σούπερ μάρκετ.
Σε νέο δημοσίευμα της, η Hurriyet αναφέρει ότι υπάρχουν πολλές πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο Ερντογάν χτύπησε διαδηλωτή στην είσοδο του σούπερ μάρκετ.
Ειδικότερα κυκλοφόρησε βίντεο, στο οποίο δεν είναι ξεκάθαρο ποιος συμπλέκεται με ποιον, ωστόσο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία έχουν πάρει φωτιά, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν γρονθοκόπησε συγγενή θύματος.
Στην αρχή του βίντεο φαίνεται ο Ερντογάν να αποδοκιμάζεται από το πλήθος.
Σε κάποιο σημείο -λέει η Hurriyet- ο πρωθυπουργός στρέφεται προς διαδηλωτή και του λέει "έλα να με αποδοκιμάσεις κατά πρόσωπο".
Ο εν λόγω διαδηλωτής προσεγγίζει και στην είσοδο του σούπερ- μάρκετ επικρατεί χάος.
Το χέρι του Ερντογάν φαίνεται να κινείται πάνω κάτω. Πολίτες υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν χτύπησε τον διαδηλωτή, ωστόσο από το οπτικοακουστικό υλικό αυτό δεν είναι ξεκάθαρο.
Ρεπορτάζ της εφημερίδας Evrensel αναφέρεται ότι ο Ερντογάν χτύπησε ένα 16χρονο κορίτσι, όταν εκείνο του φώναξε -όταν μπήκε στο σούπερμάρκετ- "τι κάνει εδώ ο δολοφόνος του πατέρα μου".
Η εφημερίδα επικαλείται μαρτηρία αυτόπτη, ο οποίος διερωτάται: "Πως μπορεί ένας πρωθυπουργός να το κάνει αυτό;".
Δείτε το επίμαχο βίντεο


T











  




Τα συνδικάτα καλούν σε απεργία, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τις κακές προδιαγραφές ασφαλείας των ορυχείων αφότου αυτές οι προηγουμένως κρατικές εγκαταστάσεις παραχωρήθηκαν σε ιδιωτικές εταιρείες.

"Εκατοντάδες από τους αδελφούς μας εργάτες στη Σόμα είχαν εξαρχής εγκαταλειφθεί για να πεθάνουν, καθώς ήταν υποχρεωμένοι να εργάζονται σε βάναυσες διαδικασίες παραγωγής ώστε να επιτυγχάνουν τα μέγιστα κέρδη", αναφέρεται σε δήλωση των συνδικάτων.

Εξάλλου σε ανακοίνωσή της στον ιστότοπό της η εταιρεία αναφέρει πως στο ορυχείο διεξάγονταν έλεγχοι για την κατάσταση ασφαλείας κάθε έξι μήνες, ο τελευταίος από τους οποίους πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο χωρίς να διαπιστωθούν ελλείψεις.
Παρόλα αυτά η εταιρεία δεν εξηγεί τη διαφορά που προκύπτει στους αριθμούς.
Επεισόδια

Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει ένα πλήθος 20.000 διαδηλωτών στη Σμύρνη, οι οποίοι κατήγγειλαν την αμέλεια της κυβέρνησης που θεωρούν ότι συνέβαλε στο δυστύχημα.
Την Τετάρτη, η αστυνομία απάντησε σε διαδηλωτές σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα  με αντλίες νερού και δακρυγόνα.
Πρόκειται για το χειρότερο δυστύχημα σε ορυχείο της Τουρκίας.

Turkey: Erdogan booed during Soma visit01:13reEmbedit
Play
Current Time 0:00
/


Σάλο έχει προκαλέσει στην ήδη εξοργισμένη τουρκική κοινωνία, λόγω του τραγικού δυστυχήματος σε ορυχείο στην πόλη Σόμα, μια σοκαριστική φωτογραφία που δείχνει έναν σύμβουλο του πρωθυπουργού να κλωτσάει έναν διαδηλωτή...


Παιδιά μεταξύ των νεκρών εργατών

Νέα πτώματα ανασύρθηκαν τη νύχτα από το ορυχείο της δυτικής Τουρκίας όπου σημειώθηκε δυστύχημα, αυξάνοντας σε 282 τον αριθμό των νεκρών.

Μεταξύ των νεκρών και ανήλικα παιδιά, που εργάζονταν παρανόμως στο ορυχείο. Επίσης δεκάδες εργάτες δεν είχαν καταγραφεί καθώς ήταν "ενοικιαζόμενοι" υπάλληλοι.

Όπως έχει ανακοινωθεί, 787 ανθρακωρύχοι βρίσκονταν στις στοές του ορυχείου στην επαρχία Μανίσα κατά τη στιγμή της έκρηξης, που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης.

Περίπου 260 έχουν βγει ζωντανοί, ενώ αξιωματούχος διευκρίνισε ότι άλλοι 80 ανθρακωρύχοι διασώθηκαν τραυματισμένοι, εκ των οποίων οι τέσσερις νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Η Τουρκία κήρυξε τριήμερο πένθος μετά το δυστύχημα που εξελίσσεται σε εθνική τραγωδία.


Αναπνοή εκ περιτροπής

Συγκλονίζει η ιστορία που αφηγήθηκαν διασώστες. Σύμφωνα με τηνHurriyet, 14 ανθρακωρύχοι κατάφεραν να κλειστούν σε έναν ειδικό προστατευτικό θάλαμο και εισέπνεαν εκ περιτροπής από τις μάσκες οξυγόνου σε μια προσπάθεια να κρατηθούν στη ζωή, κάτι που τελικά δεν έγινε...
Η εγκατάσταση της Σόμα, αν και απασχολούσε συνολικά 6.500 ανθρακωρύχους, είχε έναν τέτοιο θάλαμο με συνολική έκταση μόλις 5 τετραγωνικά μέτρα.
Ο ιδιοκτήτης του ορυχείου είχε υποστηρίξει τον περασμένο Απρίλιο, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Dünya ότι το ορυχείο διέθετε πολλούς τέτοιους θαλάμους.
Ο θάλαμος αυτός υποτίθεται ότι μπορούσε να εξασφαλίσει τροφή και καθαρό αέρα στους ανθρακωρύχους για 20 μέρες. Όμως αποδείχτηκε ανεπαρκής.
Οι περισσότεροι εργάτες πέθαναν από ασφυξία καθώς ο χώρος πλημμύρισε με μονοξείδιο του άνθρακα μετά την έκρηξη.ΝΟΟΖ

Δεν υπάρχουν σχόλια: