Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014

Γιούνκερ: Ακατάλληλος για την πρωθυπουργία ο Τσίπρας – Δε θα συνεργαστεί με την ΕΕ

 

Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν αναφέρει ότι σε περίπτωση που εκλεγεί ο Αλέξης Τσίπρας, δεν θα συνεργαστεί αποτελεσματικά με την Ε.Ε. και αυτό θα ήταν μεγάλος.... κίνδυνος για την Ελλάδα.

O Αλέξης Τσίπρας δεν είναι αυτήν τη στιγμή κατάλληλος για πρωθυπουργός της Ελλάδας δηλώνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr.
Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν αναφέρει ότι σε περίπτωση που εκλεγεί ο Αλέξης Τσίπρας, δεν θα συνεργαστεί αποτελεσματικά με την Ε.Ε. και αυτό θα ήταν μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα.
«Εγώ θα ήμουν διατεθειμένος να συνεργαστώ μαζί του, αλλά δεν νομίζω να ήταν αυτός διατεθειμένος να το κάνει, εάν γινόταν πρωθυπουργός της Ελλάδας. Αυτό θα ήταν μεγάλος κίνδυνος για τη χώρα. Γιατί πιστεύω ότι δεν έχει καταλάβει επαρκώς ποια είναι τα προβλήματα στην Ελλάδα και ποια στην Ευρώπη όσον αφορά την Ελλάδα. Θα ήθελα να αναλάβει μεγάλες ευθύνες, αλλά δεν πιστεύω ότι θα ήταν ο κατάλληλος άνδρας για τη χώρα αυτήν τη δεδομένη στιγμή, αυτήν τη δραματική στιγμή για την Ελλάδα» λέει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του.
Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup σημειώνει ότι κανείς δεν ήταν έτοιμος για την κρίση που έπληξε τη χώρα μας. Υπογραμμίζει, όμως, ότι η Ελλάδα κατάφερε το ακατόρθωτο, τήρησε τις δεσμεύσεις και τώρα ήρθε η ώρα των δανειστών να υλοποιήσουν τις αποφάσεις που ελήφθησαν το 2012. Αναφέρει, ωστόσο, ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει και η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να συνεχιστεί.
Ωστόσο, εκτιμά ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για τρίτο δάνειο προς την Ελλάδα.
Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα των Financial Times για τη Σύνοδο των Καννών, αποκαλύπτει ότι γνώριζε μήνες πριν από αυτήν τη συνάντηση ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ήθελε να θέσει όλα αυτά τα ερωτήματα σε δημοψήφισμα. «Μετά, όμως, το θέμα του δημοψηφίσματος εξαφανίστηκε. Και όλοι εκπλαγήκαμε όταν μετά τις αποφάσεις για την κοινή γραμμή που θα ακολουθούσαμε για την Ελλάδα εκείνος ξαφνικά επανέφερε το θέμα του δημοψηφίσματος», είπε χαρακτηριστικά.
Σημειώνει ότι εκείνος προσωπικά δεν απείλησε ούτε την Ελλάδα, ούτε τον τότε πρωθυπουργό με έξοδο από το ευρώ, όμως – είπε - εάν η Ελλάδα ψήφιζε «όχι» στο δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα θα ήταν η έξοδος. Σημείωσε πάντως, ότι η Ελλάδα δεν απειλήθηκε - άμεσα - μέσα στην αίθουσα με έξοδο από το ευρώ.
Σημειώνεται ότι ο κ. Γιούνκερ, μιλώντας στο ίδιο ειδησεογραφικό μέσο, τον Ιούνιο του 2013, είχε αποκαλύψει ότι υπήρχε σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και ότι αρκετές χώρες πίεζαν προς αυτή την κατεύθυνση, όχι μόνο η Γερμανία.
Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, είπε ότι όταν ήταν στην αντιπολίτευση οι σχέσεις τους ήταν δύσκολες, γιατί του ζητούσε συνεχώς να υποστηρίξει όσο μπορεί την τότε κυβέρνηση.
«Τελικά συνυπέγραψε το γράμμα με τον κ. Παπανδρέου αναγνωρίζοντας ότι τεράστιες αλλαγές πρέπει να γίνουν. Όταν ανέλαβε πρωθυπουργός ήταν υποδειγματικός στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και είμαι χαρούμενος που ο ίδιος και η Ν.Δ. υποστηρίζουν την υποψηφιότητά μου για την προεδρία της Κομισιόν. Ο κ. Σαμαράς δεν ήταν μόνο λόγια, αλλά έκανε και πράξεις. Το αποτέλεσμα είναι εμφανές, η Ελλάδα πάει καλά, επέστρεψε στις αγορές με όρους που πριν από μερικά χρόνια φάνταζαν άπιαστοι. Κατάφερε να αποδείξει ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν έχω παράπονο, ο κ. Σαμαράς είναι ένας πραγματικός Έλληνας και Ευρωπαίος» τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.
Ο κ. Γιούνκερ υπογραμμίζει ότι η λειτουργία της τρόικας είναι αντιδημοκρατική, καθώς οι εκπρόσωποί της δεν είναι άμεσα εκλεγμένοι και ότι πρέπει να αλλάξει μορφή και να δοθεί ηγετικός ρόλος στους (εκλεγμένους) υπουργούς Οικονομικών και στον πρόεδρο του Εurogroup.
Πηγή: http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: