Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στουρνάρας προσπαθεί να πουλήσει «φύκια για ...

Ημερησία 
Η αξιωματική αντιπολίτευση επιτέθηκε εκ νέου το μεσημέρι της Κυριακής στον υπουργό Οικονομικών για τις επιλογές του, αυτή τη φορά με αφορμή το περιεχόμενο συνέντευξής του. Στην σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ...
 
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στουρνάρας προσπαθεί να πουλήσει «φύκια για μεταξωτές κορδέλες»

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στουρνάρας προσπαθεί να πουλήσει «φύκια για μεταξωτές κορδέλες»
Η αξιωματική αντιπολίτευση επιτέθηκε εκ νέου το μεσημέρι της Κυριακής στον υπουργό Οικονομικών για τις επιλογές του, αυτή τη φορά με αφορμή το περιεχόμενο συνέντευξής του.
Στην σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται ότι «η συνέντευξη του κ.Στουρνάρα στη Real News είναι άλλη μια απόδειξη της τεράστιας απόστασης που χωρίζει την κυβέρνηση από τις ανάγκες και τις προσδοκίες του ελληνικού λαού.
Ο κ.Στουρνάρας προσπαθεί να πουλήσει «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» όταν μιλά περί ανάπτυξης και ανάσχεσης της ανεργίας, για έξοδο στις αγορές και για πρωτογενές πλεόνασμα, τη στιγμή που ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός συμπολιτών μας αδυνατεί να εκπληρώσει ακόμα και βασικές βιοτικές τους ανάγκες, όπως είναι η θέρμανση.
Αντί ο Υπουργός Οικονομικών να εξηγήσει πώς με τη συνέχιση της ίδιας υφεσιακής πολιτικής θα επιτύχει την ανάκαμψη που θα ερχόταν από πέρυσι, αλλά έμεινε και αυτή από καύσιμα, αντί να προβληματιστεί για τις προβλέψεις διεθνών οργανισμών που αμφισβητούν την κυβερνητική «αισιοδοξία» και να εκμεταλλευτεί θετικά προς τα συμφέροντα του ελληνικού λαού το πόρισμα της Ευρωβουλής για το μνημόνιο, ο κ.Στουρνάρας δίνει σιβυλλικές απαντήσεις για το ενδεχόμενο νέων μέτρων και απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε παρέκκλιση από τον αδιέξοδο μνημονιακό δρόμο.
Ο εκλεκτός του κ.Σαμαρά αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ως μνημονιακότερος των μνημονίων, πρόθυμος να υλοποιήσει, αλλά αδύναμος να υπερασπιστεί απέναντι στον ελληνικό λαό, μια πολιτική καταστροφής και εξαθλίωσης».

Στουρνάρας: Βγαίνουμε στην αγορά με πενταετή ομόλογα το 2014
Η χώρα δεν θα υπογράψει τρίτο μνημόνιο και θα βγει στις αγορές το 2014, δεσμεύεται ο υπουργός Οικονομικών, Ι. Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «RealNews». Επιπλέον, ο υπουργός αποκλείει «κούρεμα» καταθέσεων, δηλώνει πως δεν θα γίνουν ομαδικές απολύσεις και κοινοποιεί πως άμεσα θα καταθέσει νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.
Αποκαλύπτει, δε, πως οι φορολογικοί συντελεστές θα πέσουν το 2016 και πως το 2014 θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.
Ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι το δημοσιονομικό κενό, που αποτελεί τη διαφορά της Ελλάδας με την τρόικα, είναι κάτω από τα 1 δισ ευρώ και ότι έχουν ήδη προταθεί παρεμβάσεις για να καλυφθεί αυτό. Επιπλέον κάνει σαφές ότι δεν θα υπάρξει συμπληρωματικός προϋπολογισμός, στον οποίο να ενταχθούν νέα μέτρα διαρθρωτικού ή δημοσιονομικού χαρακτήρα και εκτιμά ότι σωρευτικά έως το 2017 δεν υπάρχει σημαντικό δημοσιονομικό κενό.
Δηλώνει πως η συζήτηση, που γίνεται, είναι προσανατολισμένη σε «μία σημαντική μείωση επιτοκίων και μία σημαντική μετατόπιση προς το μέλλον των χρεωλυσιών».
Σε ό,τι αφορά την εκτίμησή του για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2014, ο κ. Στουρνάρας διευκρινίζει ότι θα γίνει κυρίως με πενταετή ομόλογα, αλλά «η υπ΄αριθμόν ένα προϋπόθεση γι αυτό είναι να συνεχίσουμε τα καλά αποτελέσματα στον προϋπολογισμό».
Διαβεβαιώνει πως δεν θα υπάρξει άλλο φορολογικό σύστημα, καθώς, όπως τονίζει: «Οι κώδικες που περάσαμε στη Βουλή έχουν επιφέρει μεγάλη απλοποίηση». Για τις τράπεζες, σημειώνει πως δεν φοβάται αν τις πάρουν Έλληνες ή ξένοι, αφού «σημασία έχει να λειτουργεί σωστά ο ανταγωνισμός».
«Δεν σκοπεύουμε να φέρουμε νομοθέτημα για μαζικές απολύσεις» απαντά σε σχετικό ερώτημα, παρά το ότι, όπως παραδέχεται, οι δανειστές το ζητούν και το θέμα παραμένει ανοικτό, ενώ σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» των καταθέσεων, το αποκλείει κατηγορηματικά. «Οι καταθέσεις δεν θα "κουρευτούν"» λέει και προσθέτει: «Άλλωστε, στην Ευρώπη έχουμε σήμερα έστω και σε πρωτόλειο -ας το πω έτσι- βαθμό, μία τραπεζική ένωση, όπου η εγγύηση καταθέσεων είναι μέρος της πολιτικής αυτής».
Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει «αστεία» τα σενάρια περί διάσπασης του υπουργείου του σε Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Για, δε, τις επικρίσεις που δέχεται, τονίζει: «Δεν αισθάνομαι σάκος του μποξ».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: