Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

«Πηγαίνουμε για πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα» διαμήνυσε ο κ. Στουρνάρας «Υπάρχει πρόοδος»

Πρωτοσέλιδο 5.7.2013

Παρασκευή 05 Ιουλίου 2013
Υπάρχει πρόοδος σε όλα τα θέματα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντηση ...
του πρωθυπουργού με την τρόικα. Είπε ακόμη ότι οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών θα συνεχιστούν σήμερα, αύριο και την Κυριακή, αν χρειαστεί.
«Πηγαίνουμε για πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε, από την πλευρά του, ότι «θα είμαστε έτοιμοι τη Δευτέρα» και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία και στο θέμα του Δημοσίου.

«Να σας πω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνολικής αύξησης των απολύσεων, πέραν των 15.000, που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο, ενώ η «μάχη» δίνεται για να πεισθεί η τρόικα ότι οι μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων, π.χ. εκπαιδευτικών από την δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο της κινητικότητας.

Επίσης, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά έθεσε στο τραπέζι και το ενδεχόμενο μείωσης του χρόνου διαθεσιμότητας από 12 μήνες στους εννέα ή τους έξι ως αντιστάθμισμα στην παράταση για την κινητικότητα, που ζητά από την τρόικα.

Αυτό σημαίνει ότι προτείνεται οι 12.500 υπάλληλοι, που θα υπαχθούν σε κινητικότητα, να μην πληρωθούν με το 75% του μισθού τους το ανώτερο για 12 μήνες, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία, αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα. Μετά το πέρας του καθορισμένου χρονικού διαστήματος, οι υπάλληλοι ή θα έχουν μεταταχθεί ή θα απολυθούν.

Σε ό,τι αφορά το φλέγον θέμα της αποδοχής από την τρόικα των μετατάξεων ως κινητικότητα, η διαπραγμάτευση βρίσκεται, κατά τα φαινόμενα, σε καλό δρόμο. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένει οι μετατάξεις εκπαιδευτικών και δημοτικών υπαλλήλων να συνυπολογιστούν στον αριθμό των 12.500 υπαλλήλων που πρέπει να μετακινηθούν άμεσα.

Προχθές, η τρόικα έδειχνε ανυποχώρητη στο θέμα αυτό και απαιτούσε να βγουν σε διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι πριν μετακινηθούν. Χθες, εμφάνισε την ενδεχόμενη συγκατάθεσή της ως διαπραγματευτική υποχώρηση.

Εάν τελικά συμψηφισθούν οι μετατάξεις με την κινητικότητα, η ελληνική κυβέρνηση θα διευκολυνθεί, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει 5.000 μετατάξεις εκπαιδευτικών (πληροφορικής και φυσικής αγωγής) από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Επιπλέον, αναμένεται να τεθούν σε κινητικότητα 3.000 δημόσιοι υπάλληλοι και 2.500 δημοτικοί υπάλληλοι.
Πρωτοσέλιδο 5.7.2013
Κλείσιμο Παραθύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: