Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

«Οχι» σε νέα μέτρα, το μήνυμα του Βαγγέλη Βενιζέλου προς την τρόικα

«Οχι» σε νέα μέτρα, το μήνυμα του Βαγγέλη Βενιζέλου προς την τρόικα
Παρασκευή 05 Ιουλίου 2013
Το θέμα της μη λήψης νέων μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα είναι το βασικότερο που έθεσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, στη συνάντησή του με την τρόικα, ύστερα και από συνεννόηση με τον... Πρωθυπουργό.

Αλλωστε, όπως τονίζει -με κάθε ευκαιρία- ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, το θέμα αυτό είναι βασικό συστατικό της προγραμματικής συμφωνίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τον σχηματισμό της δικομματικής κυβέρνησης.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

«Διαχειριστική υφή είχε η συζήτηση με τον Αντώνη Σαμαρά» αρκέστηκε να πεί ο Βαγγέλης Βενιζέλος κατά την έξοδό του.

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε συνάντηση στο γραφείο του στη Βουλή με τους επικεφαλής της τρόικας, στη διάρκεια της οποίας έγινε επισκόπηση του σημείου στο οποίο βρίσκονται οι συζητήσεις με όλα τα επιμέρους υπουργεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βαγγέλης Βενιζέλος υπογράμμισε την ανάγκη «οι επισκέψεις της τρόικας να λειτουργούν έτσι ώστε να αναδεικνύονται τα μεγάλα επιτεύγματα της χώρας και οι προοπτικές που έχει πλέον η Ελλάδα για οριστική έξοδο από την κρίση και για ανάκτηση της θέσης της μέσα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη»

Τόνισε ακόμη ότι δεν πρέπει «να αναδεικνύονται μόνο τα ανοικτά ζητήματα και τα προβλήματα, τα οποία πολλές φορές επαναλαμβανόμενα, δημιουργούν μία άδικη εντύπωση και δεν συμβάλλουν στην ενθάρρυνση της ελληνικής κοινωνίας, η οποία περιμένει αναγνώριση των θυσιών της και χειροπιαστά δείγματα προόδου».

Επίσης επέμεινε στη θεμελιώδη θέση πως «ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία αντέχει νέα δημοσιονομικά μέτρα» και κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν ετέθη ζήτημα νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Εξίσου ενδιαφέρον σημείο της συζήτησης ήταν η συμφωνία της τρόικας με την ανάγκη να προωθηθούν ειδικά προγράμματα για την ανάσχεση της ανεργίας των νέων και την δημιουργία θέσεων εργασίας κυρίως στους τομείς της αυτεπιστασίας και της κοινωφελούς εργασίας σε συνεργασία με τους δήμους.

Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε την ευκαιρία να επαναλάβει τη θέση του για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, «όχι μόνο λόγω της οικονομικής σημασίας, αλλά και λόγω της συμβολικής και ψυχολογικής σημασίας που έχει το μέτρο αυτό για την τόνωση της αγοράς».

Στο κρίσιμο ζήτημα της κινητικότητας, συζητήθηκαν οι νέες προτάσεις του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Βασικό σημείο στο οποίο επέμεινε ο Βαγγέλης Βενιζέλος ήταν «η ανάγκη διαχωρισμού της διαδικασίας αξιολόγησης δομών και υπηρεσιών και της διαδικασίας αξιολόγησης του προσωπικού που υπηρετεί στο δημόσιο και τον δημόσιο τομέα».

«Γιατί αυτές οι διαδικασίες πρέπει να είναι παράλληλες, διαφανείς, απολύτως αξιοκρατικές, εγγυημένες από ανεξάρτητες αρχές, αλλά είναι δύο διαφορετικά πράγματα που συγκλίνουν στον ίδιο στόχο, που είναι η οργάνωση ενός άλλου κράτους στην υπηρεσία του πολίτη, της ανάπτυξης και της απασχόλησης», όπως υπογράμμισε.

Συνάντηση Σαμαρά με την τρόικα

Η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά - το μεσημέρι - με την τρόικα διήρκεσε 2,5 ώρες και πραγματοποιήθηκε μετά το τέλμα στη συζήτηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη για το μεγάλο αγκάθι της κινητικότητας στο Δημόσιο.

Στο τραπέζι έπεσε πρόταση της κυβέρνησης για μείωση του χρόνου της διαθεσιμότητας ίσης με την χρονική παράταση που ζητεί η Αθήνα για την κινητικότητα. Στο «ναι» κλίνει η τρόικα για να συνυπολογισθούν οι μετατάξεις στην κινητικότητα.

«Υπάρχει πρόοδος σε όλα τα θέματα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα. Είπε ακόμη ότι οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών θα συνεχιστούν την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, αν χρειαστεί.

«Πηγαίνουμε για πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα» ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Τέλος, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε, από την πλευρά του, ότι «θα είμαστε έτοιμοι τη Δευτέρα» και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία και στο θέμα του Δημοσίου.

«Να σας πω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνολικής αύξησης των απολύσεων, πέραν των 15.000, που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: