Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

«Φρένο» σε νέο κούρεμα - Το ποτήρι είναι πιο πολύ γεμάτο, είπε ο Σόιμπλε στην συνάντηση στο Μαξίμου

Πρωτοσέλιδο 19.7.2013

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013
«Θέλω να ζητήσω από όλους να μην συνεχίσετε τη συζήτηση για νέο κούρεμα του χρέους. Δεν είναι προς όφελός σας...» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών ...
της Γερμανίας κ. Β. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και της πρεσβείας της Γερμανίας.
Ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι ήταν ο πρώτος υπουργός και μοναδικός για αρκετό διάστημα που υποστήριζε το ελληνικό κούρεμα αλλά, όπως δήλωσε, τώρα η Ελλάδα και η Ευρωζώνη έχουν επιτύχει το δεύτερο πρόγραμμα και έχουμε πει ότι το 2014, εάν η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της και έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα αποφασίσουμε ενδεχομένως για κούρεμα και αν χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.
Μάλιστα, ο κ. Σόιμπλε διευκρίνισε ότι κούρεμα του χρέους που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας δεν συζητείται, ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους που κατέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, επεσήμανε ότι τότε «θα πρέπει να απαρνηθείτε βασικούς κανόνες του ευρωπαϊκού μηχανισμού», εξηγώντας ότι αν παίρνεις τις εγγυήσεις και ζητάς κούρεμα «είσαι ψεύτης».
Πέραν αυτών ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι είναι «εντυπωσιασμένος τα μάλα» με την πορεία της χώρας και ότι η Ελλάδα είναι η κοιτίδα της Ευρώπης, «υπολογίζουμε σε σας, έχουμε βαθύ σεβασμό στις προσπάθειες σας». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σόιμπλε στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητο να ιδιωτικοποιηθούν οι δημόσιες επιχειρήσεις και να ανοίξουν οι αγορές. Παρεμβάσεις οι οποίες αν γίνουν θα απορροφήσουν εργατικό δυναμικό - κατά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.
Ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ακόμα την αναγκαιότητα για προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ειδικά στο Δημόσιο τομέα, όπου, όπως σημείωσε, στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις αγωνίζονται περισσότερο από άλλες χώρες, λόγω της γραφειοκρατίας που υπάρχει. Οι επιχειρήσεις μόνες τους δεν μπορούν να φέρουν την ανάπτυξη, πρόσθεσε, αλλά πρέπει να συνεργαστούν με τη δημόσια διοίκηση και γι' αυτό χρειάζονται οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις.
Στην ομιλία του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επεσήμανε και το πρόβλημα της ρευστότητας που υπάρχει στην ελληνική αγορά. Για την αντιμετώπισή του ο κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό παράγοντα την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των 4 ελληνικών Τραπεζών, ενώ χαιρέτησε και τη δημιουργία του ελληνικού αναπτυξιακού ταμείου, σημειώνοντας ότι σε πρώτη φάση η κρατική γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW θα στηρίξει την προσπάθεια και σε δεύτερη φάση και η Γερμανία είναι πρόθυμη να βάλει χρήματα. Πάντως, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα εξέλθει της κρίσης μόνο αν επιτύχει βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο Γ. Στουρνάρας
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν που ακολουθείται και ότι η κρίση «είναι ευκαιρία για τη δημιουργία ενός νέου υγιούς αναπτυξιακού προτύπου», κάνοντας ειδική αναφορά στον ιατρικό τουρισμό και στην επέκταση της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα.
Για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η Ελλάδα κάνει τρία βήματα μπροστά και ένα πίσω, αλλά αυτό σημαίνει ότι προχωράμε. Κάλεσε δε τις γερμανικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν εντονότερα στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διαχείρισης των απορριμμάτων και της υψηλής τεχνολογίας - πληροφορικής.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, υποστηρίζοντας ότι τώρα θα αποκατασταθεί η ρευστότητα, ενώ δήλωσε ότι η συνεχής εκροή κεφαλαίων από τον νότο στον βορά της Ευρώπης είναι μία υφέρπουσα απειλή για την Ευρωζώνη.
O K. Χατζηδάκης
Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη αλλά παραδέχθηκε ότι αυτό δεν διατάσσεται. Αναφερόμενος στο ελληνικό αναπτυξιακό ταμείο υποστήριξε ότι θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ότι το μανατζμεντ θα είναι ιδιωτικό και διεθνούς κύρους, ενώ επεσήμανε ότι η λέξη-κλειδί για την ευρωζώνη είναι η αλληλεγγύη, συμπληρώνοντας ότι δικαιούμαστε τη στήριξη των εταίρων μας γιατί προχωράμε ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις.
Πρωτοσέλιδο 19.7.2013
Κλείσιμο Παραθύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: