Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Εκταμίευση δύο δόσεων αποφασίζει το Eurogroup - ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ HAIRCUT ΣΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΤ

Εκταμίευση δύο δόσεων αποφασίζει το Eurogroup
Δευτέρα 13 Μαίου 2013
Του Βαγγέλη Δεμίρη
Σε πολιτική απόφαση για την εκταμίευση των δύο επόμενων δόσεων προς την Ελλάδα συνολικού ύψους 7,4 δισ. ευρώ αναμένεται να καταλήξει, εκτός ...
απροόπτου, το Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες. Παρά τις επιφυλάξεις του οικονομικού επιτελείου, που διατηρεί χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών για απόφαση, πέραν της δόσης του Μαΐου ύψους 4,2 δισ. που θεωρείται ειλημμένη, και για τη δόση του Ιουνίου ύψους 3,2 δισ. ήδη από σήμερα, πηγές της Ευρωζώνης εξέφραζαν αισιοδοξία ώστε να υπάρξει «πράσινο φως». Και αυτό επειδή, στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι έχουν εκπληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση «διπλής δόσης» χωρίς να απαιτείται νέα αξιολόγηση από την τρόικα, η οποία πάντως, εκτός απροόπτου αναμένεται να επανέλθει στην Αθήνα τον Ιούνιο.
Βεβαίως για την Ευρωζώνη μείζον θέμα παραμένει η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς εάν αυτή δρομολογηθεί με πειστικά μέτρα θα επιτρέψει τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών μέσω της ελάφρυνσης ορισμένων φόρων. Δηλαδή, η κυρίαρχη άποψη στο Eurogroup είναι ότι δεν αρκεί το κράτος να ενισχύσει του ελέγχους, αλλά για να υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα χρειάζεται και η βούληση από ορισμένες κατηγορίες του πληθυσμού να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν. Οπως τονίζουν οι προκλήσεις για την Ελλάδα, παραμένουν οι ίδιες και αφορούν κυρίως στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με έμφαση στη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση, και κυρίως στη φορολογική, ενώ ικανοποίηση εκφράζεται για την πρόοδο στα δημοσιονομικά.
Ρευστότητα
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία πάντα με την τρόικα εν αναμονή των σημερινών αποφάσεων του Eurogroup και ενόψει ομολογιακών λήξεων 5,6 δισ. που πρέπει να πληρωθούν τη Δευτέρα 20 Μαΐου, έχει καταρτίσει εναλλακτικό σχέδιο, που περιλαμβάνει έκακτες εκδόσεις εντόκων γραμματίων, ώστε να μην υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα για την κάλυψη όλων των υποχρεώσεων του Δημοσίου. Κανονικά από τα 5,6 δισ., ποσό περίπου 1,5 δισ. θα έπρεπε να είχε καλυφθεί ήδη με την ενεργοποίηση μέτρου που είχε αποφασιστεί τον Νοέμβριο και αφορούσε στη χρονική μετακύλιση ομολογιακών λήξεων. Μέχρι πρόσφατα στο σημείο αυτό υπήρχε εμπλοκή και το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα. Εν τω μεταξύ αύριο το Δημόσιο δημοπρατεί έντοκα γραμμάτια αξίας 1 δισ. ευρώ για να αναχρηματοδοτήσει έντοκα που λήγουν την Παρασκευή, στο πλαίσιο, όμως, των προγραμματισμένων εκδόσεων.
Νέο «κούρεμα»
Την ίδια ώρα συντηρείται στο προσκήνιο η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2014 και για νέο «κούρεμα» στο χρέος, με αναπόφευκτη εμπλοκή των δανείων από την τρόικα, ως «προαπαιτούμενο» για την επιστροφή στις αγορές. Με δηλώσεις στον κυριακάτικο Τύπο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας δεν απέκλεισε έξοδο της Ελλάδας στις αγορές την Άνοιξη του 2014, ενώ η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μ. Φέκτερ χαρακτηρίζει ισχυρή τη δέσμευση ότι οι Ευρωπαίοι θα εξετάσουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» εφόσον επιτευχθούν οι συμφωνημένοι στόχοι. Την ίδια ώρα το Reuters κάνει λόγο για αυξημένη πιθανότητα η Ελλάδα να γίνει η πρώτη χώρα που θα αναγκάσει το ΔΝΤ σε ζημίες στα δάνεια που χορήγησε. Νομική πηγή που επικαλείται εκτιμά πως η Ευρώπη δεν θα δεχτεί αναδιάρθρωση του χρέους, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ενώ τονίζει πως το μοναδικό εμπόδιο για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, είναι το χρέος του επίσημου τομέα, καθώς μετά το PSI και την επαναγορά, οι ιδιώτες έχουν πλέον μόλις το 10% του ελληνικού χρέους, που κινείται στα επίπεδα των 300 δισ.
Η ανάλυση φιλοξενεί δηλώσεις και του Λ. Μπουχάιτ, ενός εκ των «γκουρού» των αναδιαρθρώσεων που είχε εμπλακεί στο PSI, ο οποίος χωρίς να κάνει συγκεκριμένη αναφορά στην Ελλλάδα θεωρεί πως πλέον είναι θέμα μόνο το πότε θα γίνουν σημαντικά OSI (κούρεμα στον επίσημο τομέα) για χρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες. Για να επιστρέψουν τέτοιες χώρες τις αγορές, πρέπει να γίνουν «ευπαρουσίαστες» στους επενδυτές εκτιμά και υποστηρίζει πως «με μεγάλο χρέος και μάλιστα αυτό να ανήκει στους επίσημους πιστωτές, αυτό ίσως να είναι δύσκολο. Η επιλογή ανήκει στους πιστωτές. Μείωση ή επιμήκυνση των χρεών ή εμπλοκή για απροσδιόριστο διάστημα στη διάσωση».
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: