Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Πανελλαδικές: Φύλλα πορείας σε πολεμικό κλίμα Αναμένεται σήμερα η επίδοσή τους σε καθηγητές, ενώ οι συνδικαλιστές επιμένουν στις κινητοποιήσεις

Πανελλαδικές: Φύλλα πορείας σε πολεμικό κλίμα
Δευτέρα 13 Μαίου 2013
Φύλλα πορείας σε περισσότερους από 85.000 επιστρατευμένους καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης αναμένεται να επιδώσει από σήμερα το πρωί η κυβέρνηση, ενώ η ΟΛΜΕ επιμένει στην ...απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις κατά την περίοδο των Πανελλαδικών Εξετάσεων.    
Από το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν την ελπίδα οι καθηγητές να αναθεωρήσουν τη στάση τους, αλλά διαμηνύουν ότι αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση η προστασία του κοινωνικού συνόλου και η απόφαση να αποτραπεί η ομηρεία δεκάδων χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους.
Για αυτό τον λόγο, λένε στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου, η κυβέρνηση κινήθηκε προληπτικά και η απόφαση για την πολιτική επιστράτευση υπογράφηκε από τον κ. Σαμαρά αμέσως μετά την έκτακτη συνεδρίαση της ΟΛΜΕ το μεσημέρι του Σαββάτου, κατά την οποία επαναβεβαιώθηκε η απόφαση για τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Οι ίδιες πηγές αντιπαρέρχονται τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστών περί αντισυνταγματικότητας της προληπτικής επιστράτευσης, τονίζοντας ότι πρόκειται για «νομικώς ορθή και πολιτικά επιβεβλημένη απόφαση», η οποία βασίζεται σε νόμο του 2007 για την πολιτική προστασία που επιτρέπει προληπτικά μέτρα για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος.
Στόχος της κυβέρνησης είναι όλα τα φύλλα πορείας να έχουν αποσταλεί στους καθηγητές έως αύριο το βράδυ, καθώς η επιστράτευση αρχίζει από το μεσημέρι της Τετάρτης και καλύπτει χρονικά όλη τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Εστω και μέσω της επιστράτευσης, στο υπουργείο Παιδείας εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι οι εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά, ενώ κυβερνητικά στελέχη δείχνουν τον δρόμο της απόλυσης για κάθε επιστρατευμένο εκπαιδευτικό που δεν θα συμμορφωθεί με την απόφαση.
Σε πολεμικό κλίμα, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη διεξαγωγή τους, καλούνται οι μαθητές από την Παρασκευή να δώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις. Οι καθηγητές θα αρχίσουν από σήμερα να παραλαμβάνουν τα φύλλα πορείας, μετά την επιστράτευσή τους που αποφάσισε η κυβέρνηση. Ωστόσο, εμμένουν στην απόφασή τους για κινητοποιήσεις, ενώ σήμερα το απόγευμα έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Παιδείας, οι Πανελλαδικές δεν κινδυνεύουν από ενέργειες όπως επικύρωση της απεργίας των καθηγητών από τις ΕΛΜΕ μεθαύριο, προσφυγή της ΟΛΜΕ στη Δικαιοσύνη ή κήρυξη νέας απεργίας από την ΑΔΕΔΥ - η οποία καταδίκασε την επιστράτευση και συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα. Ομως, αυτό που δεν μπορεί να διασφαλίσει το υπουργείο είναι η αναγκαία ηρεμία για τους μαθητές, μέσα στη συνεχιζόμενη ένταση και αντιπαράθεση με τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δηλώνουν ανυποχώρητοι.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι καθηγητές δεν μπορούν πλέον ούτε να μπλοκάρουν τη βαθμολόγηση των γραπτών, αφού εμπίπτει και αυτή στις υποχρεώσεις από την επιστράτευση. Η απόφαση, τονίζουν, περιλαμβάνει εξάλλου όλα τα κινητά (μέσα μαζικής μεταφοράς) και ακίνητα μέσα (πομποί για μετάδοση θεμάτων) που απαιτούνται για τη διενέργεια και ολοκλήρωση των Εξετάσεων έτσι ώστε να είναι πρακτικά αδύνατον να τις μπλοκάρει κανείς.
Η επιστράτευση των καθηγητών («πολιτική κινητοποίηση» επισήμως) αρχίζει το μεσημέρι της Τετάρτης (μεθαύριο) και θα διαρκέσει για αόριστο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι εξεταστικές διαδικασίες, τόσο των Πανελλαδικών όσο και των υπόλοιπων (ενδοσχολικές) εξετάσεων και της ανακοίνωσης των βαθμών.
Οσοι εκ των καθηγητών αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητο πρόβλημα (εγκυμοσύνη, σοβαρή ασθένεια κ.λπ.) θα εξαιρεθούν προσκομίζοντας επίσημα έγγραφα. Αντιθέτως, εάν κάποιος αρνηθεί να παραλάβει το έγγραφο ή δεν παρουσιαστεί στη θέση του, θα παραπεμφθεί στο Αυτόφωρο, όπου κινδυνεύει με φυλάκιση τριών μηνών, ενώ προβλέπεται και απόλυση.
Το έγγραφο της επιστράτευσης, που υπέγραψε το Σάββατο ο Πρωθυπουργός, είναι έτσι διατυπωμένο ώστε να περιλαμβάνει τις διαδικασίες των Εξετάσεων, δηλαδή από τη βαθμολόγηση των γραπτών μέχρι την κίνηση των μέσων μαζικής μεταφοράς στους δρόμους κατά τις ημέρες των Πανελλαδικών. Αναφέρεται σε «επιτακτική ανάγκη αποτροπής των απειλούμενων δυσμενών συνεπειών από την προταθείσα εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία την πρώτη ημέρα διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων και από κάθε άλλη προταθησόμενη ή  κηρυχθησόμενη εντός της περιόδου διεξαγωγής των Εξετάσεων αυτών και μέχρι την ολοκλήρωσή τους, καθώς και τη σημαντική διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας και τους σοβαρούς κινδύνους που επαπειλούνται για τη δημόσια τάξη και την υγεία των υποψηφίων στις ανωτέρω Εξετάσεις».
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΟΛΜΕ. Η ΟΛΜΕ επέμεινε χθες στην απόφασή της, έκανε λόγο για αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης και κάλεσε το υπουργείο να αποσύρει τις υποχρεωτικές μεταθέσεις και να ξεκινήσει νέο διάλογο. Επίσης οργανώνει σήμερα (7 μ.μ.) συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ κάλεσε τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να κηρύξουν γενική απεργία για την Παρασκευή και δήλωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη και θα κάνει καταγγελίες στις διεθνείς συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Πρεμιέρα επιστράτευσης
Είναι η πρώτη φορά που αποφασίζεται πολιτική επιστράτευση χωρίς να έχει ληφθεί επισήμως απόφαση για απεργία. Κατά την κυβέρνηση, η αναμονή για επικύρωση της απεργίας από τις ΕΛΜΕ δύο ημέρες πριν από τις Πανελλαδικές το μόνο που θα πετύχαινε θα ήταν η διόγκωση του κινδύνου και ο πολλαπλασιασμός των δυσμενών συνεπειών στην ψυχολογία των υποψηφίων.ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: