Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - Σκηνικό αστάθειας και «σκιές» νοθείας


Μία νεαρή γυναίκα ψηφίζει σε εκλογικό κέντρο στη Σόφια. Οι εκλογές στη Βουλγαρία σημαδεύτηκαν από καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία, που έρχονται να ενισχύσουν το σκηνικό της πολιτικής αστάθει 
Δευτέρα 13 Μαίου 2013
Νίκη του κεντροδεξιού κόμματος του Μπόικο Μπορίσοφ GERB προβλέπουν τα πρώτα έξιτ πολ, εν μέσω κατηγοριών για νοθεία που σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές αναμένεται να οδηγήσουν σε νέο... πολιτικό αδιέξοδο και πιθανόν σε νέες κινητοποιήσεις τρεις μόλις μήνες μετά τον εξαναγκασμό της κυβέρνησής του σε παραίτηση.
Μία νεαρή γυναίκα ψηφίζει σε εκλογικό κέντρο στη Σόφια. Οι εκλογές στη Βουλγαρία σημαδεύτηκαν από καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία, που έρχονται να ενισχύσουν το σκηνικό της πολιτικής αστάθει
Μία νεαρή γυναίκα ψηφίζει σε εκλογικό κέντρο στη Σόφια. Οι εκλογές στη Βουλγαρία σημαδεύτηκαν από καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία, που έρχονται να ενισχύσουν το σκηνικό της πολιτικής αστάθειας

Παρότι σύμφωνα με τα έξιτ πολ, το GERB συγκέντρωσε το 31% των ψήφων και οι Σοσιαλιστές το 25%-27%, η κατανομή των εδρών (εάν τα ποσοστά αυτά επιβεβαιωθούν από τα τελικά αποτελέσματα) δεν επιτρέπουν στον Μπόικο Μπορίσοφ να έχει αυτοδυναμία στο Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα από τις 240 έδρες το GERB αναμένεται να πάρει τις 97 και οι Σοσιαλιστές τις 85. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι για να σχηματιστεί κυβέρνηση θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με άλλα κόμματα και το μόνο κόμμα που σύμφωνα με τους αναλυτές είναι διαθέσιμο για συνεργασία με την Κεντροδεξιά δεν είναι άλλο από το εθνικιστικό κόμμα Attack, το οποίο φαίνεται να λαμβάνει το 7%-8%.

Με αυτά τα δεδομένα η πλειοψηφία μιας τέτοιας κυβέρνησης συνεργασίας στη Βουλή θα είναι ιδιαίτερα εύθραυστη και ο πρώην σωματοφύλακας και δήμαρχος της Σόφιας Μπορίσοφ, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, θα πρέπει να προσπαθήσει να έρθει σε συνεννόηση και με τρίτο κόμμα.

Η ένταση που επικρατεί μεταξύ των πολιτικών κομμάτων εξαιτίας και των καταγγελιών για νοθεία, αλλά και εξαιτίας της συνολικής κατάστασης της οικονομίας, την υψηλή ανεργία και την απαξίωση των πολιτικών κομμάτων, ύστερα από τα τεράστια σκάνδαλα των τελευταίων ετών, αναμένεται να συμβάλουν στο σκηνικό αστάθειας στη γείτονα και να προκαλέσουν περαιτέρω προβλήματα στη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας.

Αναλυτές
Μια καθυστέρηση στον σχηματισμό κυβέρνησης, σύμφωνα με τους αναλυτές, φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο νέων εκλογών, γεγονός που μπορεί να πλήξει την ανάπτυξη, ενώ εγείρει ερωτηματικά για το σύνολο της οικονομικής πολιτικής.

Ο Μπορίσοφ έχει υποσχεθεί να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα το χρέος και να πάρει μέτρα προς την κατεύθυνση της οικονομικής σταθερότητας. Το ισχυρό χαρτί στα χέρια των Σοσιαλιστών αλλά και του MRF, του κόμματος των Τούρκων της Βουλγαρίας (πρώην συμμάχου των Σοσιαλιστών) που σύμφωνα με τα έξιτ πολ λαμβάνει 10%-11% των ψήφων, είναι οι καταγγελίες για νοθεία, αλλά και για παράνομες συνακροάσεις που έγιναν κατά την προεκλογική περίοδο.

Ενδεικτικό των αμφιβολιών για το κατά πόσο η καταμέτρηση των ψήφων θα είναι σωστή είναι το γεγονός ότι πέντε πολιτικά κόμματα προσέλαβαν αυστριακή εταιρεία για να διενεργήσει ξεχωριστή καταμέτρηση.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
350.000 παράνομα ψηφοδέλτια

Δριμεία επίθεση εναντίον της υπηρεσιακής κυβέρνησης που ανέλαβε να οδηγήσει τη Βουλγαρία στις εκλογές και να διασφαλίσει τη σωστή διεξαγωγή τους, αλλά και εναντίον του ίδιου GERB εξαπέλυσε χθες ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Σεργκέρι Στάνισεφ, μετά την ανακάλυψη 350.000 παράνομων ψηφοδελτίων σε τυπογραφείο, ο ιδιοκτήτης του οποίου πρόσκειται στο κεντροδεξιό κόμμα.

Κατασχέθηκαν
Αν και τα 350.000 ψεύτικα ψηφοδέλτια κατασχέθηκαν, ο Στάνισεφ χαρακτήρισε την ανακάλυψή τους ως απόδειξη μιας «συνωμοσίας εναντίον της δημοκρατίας» και δήλωσε: «Μιλάμε για έγκυρα ψεύτικα ψηφοδέλτια που τυπώθηκαν παράνομα. Δυστυχώς ούτε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μάριν Ράικοφ, ούτε ο Μπόικο Μπορίσοφ δεν αποκήρυξαν αυτήν την συνωμοσία ενάντια στη δημοκρατία και στα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών. Σημειώνεται πάντως ότι ο πρόεδρος της δημοκρατίας της χώρας, Ρόζεν Πλεφνέλιεφ, ανέφερε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γλιτώσει όποιος έχει κλέψει στις εκλογές.

ΕΘΝΟΣ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: