Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Χωρίς συμμάχους προχωρούν οι εκπαιδευτικοί

Τρίτη 14 Μαίου 2013
http://photo.kathimerini.gr/files/ul/news/3_greece/olmeporeiaa.jpg 
Ηχηρές αρνήσεις σε ΟΛΜΕ από ΑΔΕΔΥ και ΣτΕ - Αρχισε η επίδοση φύλλων πορείας, το μεσημέρι της Τετάρτης σε ισχύ η επιστράτευση. Το υπουργείο Παιδείας απέσυρε από το ΣτΕ το προεδρικό διάταγμα για τις..
υποχρεωτικές μεταθέσεις.
Του Απόστολου Λακασά
Στην τελική ευθεία βρίσκεται το υπ. Παιδείας για την επιστράτευση των 88.000 καθηγητών και την προετοιμασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που αρχίζουν την προσεχή Παρασκευή. Ηδη, από χθες άρχισε η επίδοση των φύλλων πορείας στους καθηγητές, οι οποίοι επιτάσσονται από τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης.

Την ίδια στιγμή, σε όλο και πιο δυσχερή θέση βρίσκεται η ΟΛΜΕ μετά και τις δύο ηχηρές αρνήσεις στην προσπάθειά της να βρει «συμμάχους» σε απεργία κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Συγκεκριμένα, η ΑΔΕΔΥ απέρριψε το σχετικό αίτημα της ΟΛΜΕ, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή της ΟΛΜΕ για «πάγωμα» της απόφασης για πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών.

Πάντως, μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών χθες το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος, σήμερα θα παραλύσει ο δημόσιος τομέας αφού η ΑΔΕΔΥ κήρυξε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στα Προπύλαια (10 π.μ.) ενώ για την Πέμπτη έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 12 μέχρι τη λήξη του ωραρίου σε συνεννόηση με την ΓΣΕΕ. Από την άλλη, η ΟΛΜΕ αναζητώντας συμμαχίες εξέδωσε «ανοιχτό γράμμα προς τους μαθητές μας» επιρρίπτοντας την ευθύνη για την απόφαση διενέργειας απεργίας κατά τη διάρκεια των εξετάσεων στην κυβερνητική πολιτική. Βέβαια, το υπ. Παιδείας χθες απέσυρε από το ΣτΕ το προεδρικό διάταγμα για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις σε πανελλαδική εμβέλεια των καθηγητών που θα πλεονάζουν σε ένα νομό μετά την αύξηση του ωραρίου κατά δύο ώρες την εβδομάδα, ώστε να γίνουν διορθώσεις σε αυτό (κυρίως θα διευκρινισθεί ο αριθμός των ελάχιστων ωρών διδασκαλίας βάση του οποίου ένας εκπαιδευτικός θα προκύπτει υπεράριθμος στο νομό του, ενώ θα τονισθούν και τα κριτήρια των μεταθέσεων). Μάλιστα, στις εκτιμήσεις που κυκλοφόρησαν ότι το υπουργείο θέλει να προχωρήσει σε αλλαγές «καλής θέλησης» υπέρ των εκπαιδευτικών, το υπουργείο απάντησε κάνοντας λόγο για «ανυπόστατες και εκ του πονηρού φήμες, που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα, για ανάκληση του π.δ. Το υπ. Παιδείας επέλεξε πάντα τις καθαρές κουβέντες με τους εκπαιδευτικούς και το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ. Ενέργειες μικροπολιτικές, παραπολιτικές και πισωγυρίσματα αφορούν άλλους και όχι την ηγεσία του υπ. Παιδείας».

Ειδικότερα, σε περίπτωση που κάποιος καθηγητής αρνηθεί να συμμορφωθεί με την απόφαση για πολιτική επιστράτευση κινδυνεύει με τρίμηνη φυλάκιση και απόλυση. Με βάση την απόφαση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά «από τη 12η μεσημβρινή της 15ης Μαΐου 2013 ως την έκδοση νεώτερης απόφασης, επιτάσσονται οι προσωπικές υπηρεσίες του συνόλου των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στις θέσεις όπου υπηρετούν. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να παρουσιαστούν και να ασκούν τα καθήκοντά τους στις θέσεις όπου υπηρετούν (ή όπου έχουν αποσπαστεί ή διατεθεί). Ολες οι άδειες που έχουν νομίμως χορηγηθεί δεν θίγονται για το χρονικό διάστημα που έχουν χορηγηθεί».

Μετά την εξέλιξη αυτή, η απόφαση των 86 τοπικών ενώσεων καθηγητών ΕΛΜΕ επί της πρότασης του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για απεργία από την Παρασκευή, που αναμένεται αύριο, διατηρεί μόνο πολιτικό συμβολισμό. Πόσω μάλλον που η εκτελεστική επιτροπή ΑΔΕΔΥ αρνήθηκε να υιοθετήσει την πρόταση της ΟΛΜΕ για απεργία την Παρασκευή, επικαλούμενη τις επιπτώσεις που θα προκαλούσε μία απεργία κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Από την πλευρά του, το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα της ΟΛΜΕ για προσωρινή αναστολή της απόφασης για επιστράτευση. Η ΟΛΜΕ υποστήριξε ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι αντισυνταγματική και αντίθετη σε Διεθνείς Συμβάσεις. Τέλος, η ΟΛΜΕ απευθυνόμενη στους μαθητές ανέφερε ότι «με τα τελευταία κυβερνητικά μέτρα, μπορούν να μας ξεσπιτώνουν και να μας στέλνουν από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη οποτεδήποτε, χωρίς να νοιάζονται πώς θα τα βγάλουμε πέρα με τέτοιους μισθούς. Μπορούν ακόμη να μας απολύουν με το παραμικρό. Το ποτήρι ξεχείλισε. Το ξέρουμε πως δεν είναι εύκολο να απεργούμε σε μέρες που κάποιοι από σας δίνουν κρίσιμες εξετάσεις για το μέλλον τους. Ομως δεν διαλέξαμε εμείς αυτή την περίοδο για να συγκρουστούμε, αλλά η κυβέρνηση, που προώθησε αυτά τα μέτρα. Ούτε είναι εύκολο για μας σε τέτοιες συνθήκες να στερηθούμε το μισθό μιας πολυήμερης απεργιακής περιόδου. Ομως, δυστυχώς, δεν έχουμε άλλη διέξοδο».

ΠΗΓΗ:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: