Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Βενιζέλος: Όχι σε νέα μέτρα, θα βρεθούν πρόσθετοι πόροι - Σχόλιο για την έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Τρίτη 14 Μαίου 2013
http://s.enet.gr/resources/2013-04/veniz-thumb-medium.jpg 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος αντιτάχθηκε σε νέα μέτρα λιτότητας, σχολιάζοντας την έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υποστήριξε ότι οι απαιτούμενοι πρόσθετοι πόροι θα ...
βρεθούν «από τη δυναμική της οικονομίας και από πολιτικές λύσεις» που η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους εταίρους και «που δεν μπορεί να γράψει η υπηρεσιακή έκθεση» της Κομισιόν.
«Βεβαίως, πρέπει να επιμείνουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές. Βεβαίως πρέπει να εκτελέσουμε τον ψηφισμένο προϋπολογισμό. Η χώρα όμως δεν αντέχει ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον, ούτε το 2015-2016, πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Δεν αντέχει εισοδηματικές περικοπές, δεν αντέχει νέες φορολογικές επιβαρύνσεις» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση με φορείς του τουρισμού τη Δευτέρα.
Για την κάλυψη της "τρύπας" των περίπου 8 δισ. ευρώ που επισημαίνει η έκθεση της Κομισιόν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι πρόσθετοι πόροι θα εξευρεθούν, εκφράζοντας αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας:
«Πρώτον, θα έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης πολύ καλύτερους από αυτούς που προβλέπουν οι εκθέσεις. Γιατί όταν η οικονομία πάρει τα πάνω της, αυτό λειτουργεί πολλαπλασιαστικά, με γεωμετρική πρόοδο.
Δεύτερον, υπάρχει η ειλημμένη πολιτική απόφαση για νέα περικοπή του δημοσίου χρέους. Όχι αναγκαστικά του κεφαλαίου, αλλά μέσω μείωσης επιτοκίων, παράτασης της περιόδου χάριτος, παράτασης της περιόδου αποπληρωμής. Όλα αυτά ελαφρύνουν το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, τα επόμενα χρόνια.
Η Ελλάδα θα βγει επίσης στις αγορές συντομότερα απ’ ό,τι νομίζουν ορισμένοι, όπως βγήκε η Πορτογαλία. Το θέμα είναι να βγούμε με χαμηλό κόστος, με χαμηλά επιτόκια, γιατί με υψηλά επιτόκια δεν είναι δύσκολο να βγεις. Και διαμορφώνεται μέσα στην Ευρωζώνη το θεσμικό περιβάλλον που μας επιτρέπει να το πετύχουμε ακόμη και αυτό».
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το «σχέδιο που έχουμε μπροστά μας» είναι το μόνο που υπάρχει και πρόσθεσε ότι αποδείχθηκε και «για τον πιο κακόπιστο ότι ούτε υπήρχε, ούτε υπάρχει Σχέδιο Β».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε θετική την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως έχει αλλάξει διεθνώς «ο τρόπος με τον οποίο συζητείται το θέμα Ελλάδα».

ΠΗΓΗ:ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: