Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Υπέρ της απεργίας ψήφισαν με μαζικές συνελεύσεις οι καθηγητές

Τετάρτη 15 Μαίου 2013
Δυναμικό παρών με μαζική συμμετοχή στις συνελεύσεις των τοπικών ΕΛΜΕ έδωσαν χτες οι εκπαιδευτικοί σε ολόκληρη την Ελλάδα, οι οποίοι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ψήφισαν υπέρ της πρότασης της..
ΟΛΜΕ για απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις.  Ενδεικτικό είναι ότι στο λεκανοπέδιο της Αττικής, από τις 20 συνολικά ΕΛΜΕ, κατά της απεργίας τάχθηκαν μόνον δύο. Παρεμφερής είναι η εικόνα και στην περιφέρεια, αφού οι περισσότερες κατέληξαν σε αποφάσεις υπέρ της κινητοποίησης.
Η απόφαση, πάντως, έχει καθαρά συμβολικό χαρακτήρα αφού οι πανελλαδικές εξετάσεις που αρχίζουν την Παρασκευή με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας θα πραγματοποιηθούν κανονικά λόγω της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος, σύμφωνα με «to vima.gr», «τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι γενικές συνελεύσεις είναι μαζικότατες και πέραν πάσης προσδοκίας. Τα δε αποτελέσματα είναι συντριπτικά υπέρ της απεργιακής κινητοποίησης».
Στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη, η πρόταση της ΟΛΜΕ για απεργία υπερψηφίστηκε στην Ε' ΕΛΜΕ με 300 ψήφους υπέρ και 29 κατά και στη Β΄ΕΛΜΕ με 114 ψήφους υπέρ και 75 κατά.
«Υπάρχει οργή στον εκπαιδευτικό κόσμο», ανέφερε στο «agelioforos.gr» ο πρόεδρος της Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Τρανός. Αναφερόμενος στην επιστράτευση των εκπαιδευτικών ο πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Νίκος Αγαθαγγέλλου τόνισε πως άνοιξε ένα ζήτημα, το οποίο δεν θα «κλείσει» εύκολα και αφορά όλους των κλάδους των εργαζομένων.
Επίθεση στην ΑΔΕΔΥ
Στο μεταξύ, επίθεση κατά της ΑΔΕΔΥ εξαπέλυσε η ΟΛΜΕ υποστηρίζοντας πως η άρνησή της να κηρύξει απεργία την Παρασκευή 17 Μαΐου «αντικειμενικά δίνει χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση να περάσει την καταστολή ενάντια στον κλάδο των εκπαιδευτικών». Στο μεταξύ, σήμερα συγκαλούνται οι γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ της χώρας για να αποφασίσουν εάν θα υιοθετήσουν ή θα απορρίψουν την εισήγηση της ΟΛΜΕ για απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Η ΟΛΜΕ, με ανακοίνωσή της, «καταγγέλλει σε όλους τους εργαζόμενους και στον ελληνικό λαό την άρνηση της πλειοψηφίας που διαμορφώθηκε στην εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ να δεχτεί την πρόταση της για κήρυξη πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας την Παρασκευή 17 Μαϊου. «Η άρνηση αυτή της ΑΔΕΔΥ αντικειμενικά δίνει χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση να περάσει την καταστολή ενάντια στον κλάδο μας», σημειώνει η ΟΛΜΕ.
Η επιστράτευση
 Από τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης 15 Μαΐου ξεκινά η επιστράτευση των εκπαιδευτικών, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας και βάσει της απόφασης που υπέγραψε ο αρμόδιος υπουργός Κ. Αρβανιτόπουλος.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται συγκεκριμένα ότι:
«α. Οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οφείλουν να παρουσιαστούν και να ασκούν τα καθήκοντά τους στις θέσεις όπου υπηρετούν.
Ειδικά, οι αποσπασμένοι, ή όσοι έχουν διατεθεί, εκπαιδευτικοί οφείλουν να παρουσιαστούν και να ασκούν τα καθήκοντά τους στις θέσεις όπου αυτοί έχουν αποσπαστεί ή διατεθεί, αντίστοιχα.
β. Όλες οι θεσμοθετημένες άδειες που έχουν νομίμως χορηγηθεί πριν από τη δημοσίευση της υπ’ αριθμ. 281/11.5.2013 (Β' 1139) απόφασης πρωθυπουργού και της υπ’ αριθμ. 6212/11.5.2013 (ΦΕΚ 1140Β') απόφασης του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ήτοι την 11η Μαΐου 2013), δεν θίγονται εξ αφορμής της πολιτικής κινητοποίησης, για το χρονικό διάστημα που αυτές έχουν χορηγηθεί».
Απορρίφθηκε το αίτημα για ακύρωση της επιστράτευσης
Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτ. Ρίζος απέρριψε το αίτημα της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) να χορηγηθεί προσωρινή διαταγή, με την οποία να «παγώνουν» προσωρινά οι κυβερνητικές αποφάσεις για την πολιτική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την επίταξη των κτιρίων (σχολείων), που είναι αναγκαία για την διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.
Η κύρια προσφυγή (αίτηση ακύρωσης) της ΟΛΜΕ θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 7 Ιουνίου 2013 με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας, Ηρ. Τσακόπουλο, και βοηθό τον Β. Γκέρτσο. Η ΟΛΜΕ κατέθεσε στο ΣτΕ και αίτηση αναστολής.
Η ΟΛΜΕ στην προσφυγή της υπογραμμίζει ότι η πολιτική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών και η επίταξη των προσωπικών τους υπηρεσιών, όπως και η επίταξη της χρήσης ακινήτων και κινητών μέσων που είναι απαραίτητα για τις πανελλαδικές εξετάσεις, είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και τις υπ' αριθμ. 105, 87 και 98 Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας, τη Διεθνή Σύμβαση της Γενικής Συνδιάσκεψης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) και στον Ν. 3536/2007, που προβλέπει την επίταξη των προσωπικών υπηρεσιών κ.λπ. σε περίοδο ειρήνης.
Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ πριν από τρεις ημέρες (10 Μαΐου 2013) αποφάσισε να θέσει σε έγκριση από τις Γενικές Συνελεύσεις των Ενώσεων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) πρότασή της για την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων. Ακολούθησαν οι αποφάσεις του πρωθυπουργού και των συναρμοδίων υπουργών για την πολιτική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών. Οι κυβερνητικές αυτές αποφάσεις, μεταξύ των άλλων, αναφέρουν ότι υπάρχει ανάγκη αποτροπής των απειλούμενων δυσμενών συνεπειών από την πρόταση της ΟΛΜΕ για 24ωρη πανελλαδική απεργία την πρώτη ημέρα διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων και «από κάθε άλλη προταθησόμενη ή κηρυχθησόμενη εντός της περιόδου διεξαγωγής των εξετάσεων αυτών και μέχρι την ολοκλήρωση τους, καθώς και τη σημαντική διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας και τους σοβαρούς κινδύνους που επαπειλούνται για τη δημόσια τάξη και την υγεία των υποψηφίων στις εξετάσεις». Για τους λόγους αυτούς η κυβέρνηση προχώρησε στην επιστράτευση.
Στην προσφυγή της η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι η επιστράτευση των εκπαιδευτικών είναι αντίθετη στο άρθρο 22 του Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει την αναγκαστική εργασία και στο άρθρο 23 του συνταγματικού χάρτη, που προστατεύει τη συνδικαλιστική ελευθερία. Ακόμη, παραβιάζει την 29 Διεθνή Σύμβαση της Γενικής Συνδιάσκεψης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) για την αναγκαστική ή υποχρεωτική εργασία και τις Διεθνείς Συμβάσεις 105 (κατάργηση αναγκαστικής εργασίας), 87 (περί συνδικαλιστικής ελευθερίας και προστασίας συνδικαλιστικών δικαιωμάτων) και 98 (κατοχύρωσης του δικαιώματος της συλλογικής διαπραγμάτευσης), όπως επίσης παραβιάζεται και η ΕΣΔΑ.
Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει καμιά «έκτακτη ανάγκη», όπως προβλέπει η νομοθεσία για την επιστράτευσή τους, και επισημαίνουν: «η απόφαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου να προτείνει προς έγκριση των ΕΛΜΕ την προκήρυξη 24ωρης απεργίας δεν συνιστά αιφνίδια κατάσταση, η οποία απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων προς αντιμετώπιση αμυντικών αναγκών της χώρας, ούτε ασφαλώς επείγουσα κοινωνική ανάγκη, από κάθε μορφής απειλούμενη φυσική καταστροφή». Επίσης, η ΟΛΜΕ προσθέτει πως «οι αποφάσεις για την επιστράτευση των εκπαιδευτικών επικαλούνται αυθαίρετα και παντελώς αστήρικτα τον υποτιθέμενο κίνδυνο δήθεν πρόκλησης στην υγεία των υποψηφίων μαθητών».
Σε άλλο σημείο της προσφυγής της αναφέρει ότι «η εκτελεστική εξουσία επιδεικνύοντας πρωτοφανή αδιαλλαξία δεν ενεργοποίησε καν οποιαδήποτε μορφή ουσιαστικού δημοσίου διαλόγου και ούτε επέδειξε διάθεση καλόπιστης διαπραγμάτευσης για την επίλυση των φλεγόμενων προβλημάτων του κλάδου και του δημοσίου σχολείου, προβλήματα που επιτείνονται με την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει στην παρούσα χρονική στιγμή διατάξεις για τις οποίες μόλις προ ολίγων μηνών μας διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, αναγνωρίζοντας εμμέσως τον επιζήμιο χαρακτήρα τους».
Τέλος, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχε διάλογος από την πλευρά της Κυβέρνησης και χαρακτηρίζουν «σφόδρα πιθανό» ότι όλα θα είχαν αποτραπεί εάν το θέμα είχε οδηγηθεί στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
Σε εικοσιτετράωρη απεργία προχωρά η ΑΔΕΔΥ
Στο μεταξύ, η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε 24ωρη απεργία για την Τρίτη, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους καθηγητές, τους οποίους η κυβέρνηση επιστρατεύει μετά την εισήγηση της ΟΛΜΕ για εξαήμερη απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Η ΑΔΕΔΥ απέρριψε πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση την Παρασκευή 17 Μαΐου, όπως είχε ζητήσει η ΟΛΜΕ. Το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων αποφάσισε επίσης την προκήρυξη τετράωρη στάσης εργασίας για την Πέμπτη 16 Μαΐου.
«Με αυτήν μας την κινητοποίηση θέλουμε να στείλουμε μήνυμα ισχυρό στην κυβέρνηση, ότι δεν θα επιτρέψουμε να διαλύσει τις δημόσιες υπηρεσίες, δεν θα επιτρέψουμε να καταστρατηγήσει το Σύνταγμα της χώρας, να ακυρώσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Τσικρικάς.
Η ΓΣΕΕ αποφάσισε την πραγματοποίηση τρίωρης στάσης εργασίας (12.00-15.00) την Πέμπτη 16/5/2013 και συλλαλητήριο στις 12.30 στην Πλατεία Κλαυθμώνος από κοινού με την ΑΔΕΔΥ, «ώστε» όπως αναφέρει «να σταλεί ξεκάθαρη απάντηση στις δημοκρατικές εκτροπές "ποινικοποίησης της σκέψης για απεργία"».
«Δεν συμμετέχουν οι καθηγητές στην αυριανή απεργία της ΑΔΕΔΥ»
Δεν θα συμμετάσχουν οι καθηγητές στην αυριανή απεργία της ΑΔΕΔΥ, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος. «Ζητήσαμε από την ΑΔΕΔΥ να κηρύξει απεργία την Παρασκευή ώστε να σηματοδοτήσει την αντίδραση του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος για την επιστράτευση. Δεν το έπραξε. Οι καθηγητές δεν θα μετάσχουν αύριο στην απεργία της ΑΔΕΔΥ, γιατί θεωρούμε κοροϊδία αυτό που συμβαίνει. Θα συνεχίσουμε τις διαδικασίες μας για να καταγραφεί η άποψη του κλάδου, γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απεργία», υπογράμμισε ο κ. Παπαχρήστος.
Για κάλεσμα σε απεργοσπασία από τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, Ηλίας Πατίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ. «Καταγγέλλουμε το ανοιχτό κάλεσμα σε απεργοσπασία όπως εκφράστηκε από τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ. Αυτοί που καλούν τον κόσμο να μη δώσει την απεργιακή μάχη ενάντια στην επιστράτευση και να μπει στα σχολεία δήθεν με το κεφάλι ψηλά , δηλαδή με το κεφάλι χαμηλά, είναι εκτεθειμένοι απέναντι στον κλάδο . Όλοι αύριο στην απεργία και στις γενικές συνελεύσεις για την κλιμάκωση του αγώνα» τόνισε.
Αύριο, στο πλαίσιο της απεργίας της ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ διοργανώνει στις 10 το πρωί, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ομόνοια. 
Οι ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
Τα διοικητικά συμβούλια των Α΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης κάλεσαν τη διοίκηση της ΟΛΜΕ να πάρει αποφάσεις που διαμορφώνουν όρους μαζικής συμμετοχής των εκπαιδευτικών στις γενικές συνελεύσεις και στην υλοποίηση των αποφάσεων του κλάδου για τρίωρες στάσεις εργασίας, ώστε να αποτρέψει με κάθε δυνατό τρόπο την παραλαβή των ατομικών φύλλων επιστράτευσης. Εκτός από τις σημερινές κινητοποιήσεις, την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση για τη στήριξη του αγώνα των εκπαιδευτικών στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή σωματείων, συλλόγων γονέων, φοιτητών και μαθητών, ενώ την Πέμπτη 16 Μαΐου προγραμματίζεται νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Φύλλα πορείας σε 85.000 εκπαιδευτικούς
Στο μεταξύ, από σήμερα το πρωί έχει αρχίσει η επίδοση των φύλλων πορείας σε περίπου 85.000 εκπαιδευτικούς που επιστρατεύονται από την Τετάρτη 15 του μηνός, δύο ημέρες πριν από την έναρξη των εξετάσεων.
Υπενθυμίζεται ότι αίτηση ακύρωσης επιστράτευσης στο ΣτΕ είχε κατατεθεί για πρώτη φορά πριν από οκτώ χρόνια από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Τότε, όμως, δεν είχε εκδοθεί απόφαση, καθώς είχε αποσυρθεί η επίταξη των απεργών από την κυβέρνηση. Αυτή, ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που αποφασίζεται πολιτική επιστράτευση χωρίς να έχει ληφθεί επισήμως απόφαση για απεργία.
Ανοιχτό γράμμα της ΟΛΜΕ προς τους μαθητές
«Θέλουμε να βάλουμε τέρμα σε αυτή την πολιτική, που διαλύει τη χώρα, που καταστρέφει το παρόν και το μέλλον μας. Έχουμε επιλέξει να σταθούμε από την πλευρά του δίκιου και της αξιοπρέπειας. Και θα το κάνουμε, όσο περνάει από το χέρι μας. Δεν είναι μια εύκολη επιλογή. Αλλά, πίστεψέ μας, δεν υπάρχει άλλη λύση». Τα παραπάνω επισημαίνει η ΟΛΜΕ σε ανοιχτό γράμμα προς τους μαθητές επιχειρώντας να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους αναγκάστηκαν οι καθηγητές να ξεκινήσουν αυτό τον δύσκολο απεργιακό αγώνα.
«Πολλά δημόσια σχολεία καταργούνται και συγχωνεύονται, άλλα δεν έχουν θέρμανση, εξοπλισμό, αίθουσες και εργαστήρια. Με τα τελευταία μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση, μπορούν να μας ξεσπιτώνουν και να μας στέλνουν από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη οποτεδήποτε, χωρίς να νοιάζονται πώς θα τα βγάλουμε πέρα με τέτοιους μισθούς. Μπορούν ακόμη να μας απολύουν με το παραμικρό. Μετά από αυτά τα τελευταία μέτρα το ποτήρι ξεχείλισε. Πήραμε την απόφαση πως δεν πάει άλλο πια. Το ξέρουμε πως δεν είναι εύκολο να απεργούμε σε μέρες που κάποιοι από σας δίνουν κρίσιμες εξετάσεις για το μέλλον τους. Όμως, δεν διαλέξαμε εμείς αυτή την περίοδο για να συγκρουστούμε, αλλά η κυβέρνηση, που προώθησε αυτά τα μέτρα. Ούτε είναι εύκολο για μας σε τέτοιες συνθήκες να στερηθούμε το μισθό μιας πολυήμερης απεργιακής περιόδου. Όμως, δυστυχώς, δεν έχουμε άλλη διέξοδο», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η ΟΛΜΕ.
ΕΚΘ: Αντιδημοκρατικό το μέτρο της επιστράτευσης
Ανακοίνωση για την επιστράτευση των εκπαιδευτικών εξέδωσε το ΕΚΘ. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης καταδικάζει το αντιδημοκρατικό μέτρο της επιστράτευσης που αποφάσισε αυταρχικά η κυβέρνηση κατά των εργαζομένων καθηγητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και εκφράζει τη συμπαράσταση της στο δίκαιο αγώνα τους. Η κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο για τα τεράστια προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών, για ακόμη μια φορά μέσα σε λίγους μήνες επιλέγει και πάλι την επιστράτευση ολόκληρου του κλάδου των καθηγητών –πριν καν κηρυχθεί η απεργία -και την ποινικοποίηση των απεργιών καταστρατηγώντας τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων. Με την «προληπτική επιστράτευση» προσπαθεί ανεπιτυχώς να εκφράσει τη δήθεν ευαισθησία της απέναντι στους μαθητές, την ώρα που οι πολιτικές της και οι αποφάσεις της έχουν οδηγήσει στην υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και στην απαξίωση του μαθητή, του καθηγητή και του ίδιου του γονέα. Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω την επιστράτευση, την αντιδημοκρατική αντιμετώπιση του απεργιακού αγώνα των καθηγητών και να σταματήσει τις συκοφαντικές και υπονομευτικές επιθέσεις εναντίον τους, πρακτικές που είναι καταδικασμένες από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».
ΠΗΓΗ:ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: