Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Από τις 9 έως τις 12 Μαΐου στην Νέα Τραπεζούντα Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα «Υψηλάντεια 2013»

Τετάρτη 15 Μαίου 2013 Τοπικά
Με ένα πλούσιο πρόγραμμα ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εκδηλώσεις «Υψηλάντεια 2013» που διοργάνωσε ο Πολτιστικός Σύλλογος...
«Αλέξανδρος Υψηλάντης» της Νέας Τραπεζούντας.
Οι εκδηλώσεις άνοιξαν την Πέμπτη 9 Μαΐου με ομιλία - παρουσίαση από τον κ. Kubilai Erkan Yazici καθηγητή κοινωνιολόγο, ο οποίος έκανε ένα αφιέρωμα στους Ελληνόφωνους Οφλήδες. Η πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με απονομές των βραβείων «Αλέξανδρος Υψηλάντης» και παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου.

Την επόμενη μέρα οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με Πανηγυρική θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νέας Τραπεζούντας και ακολούθησε η αναβίωση του παλαιού εθίμου των αυγομαχιών στο χώρο της κεντρικής πλατείας του χωριού. Η ημέρα έκλεισε με μουσικό οδοιπορικό στις αλησμόνητες Πατρίδες της καθ' ημάς Ανατολής «Μικρά Ασία - Θράκη - Πόντος».

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το Σάββατο 11 Μαΐου μ χορευτικό πρόγραμμα - αφιέρωμα στον Πόντο με συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων των Συλλόγων Idemm από τον Όφι του Πόντου, Ένωσης Ποντίων Πιερίας, Παναγίας Σουμελάς Κατερίνης, Εύξεινου Πόντου Κορινού και Αλέξανδρου Υψηλάντη Νέας Τραπεζούντας

Τα «Υψηλάντεια 2013» ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 12 Μαΐου με τη συμμετοχή του Συλλόγου στο ταφικό έθιμο της Νέας Τραπεζούντας που αναβιώνει στο χωριό όπως γίνονταν στον ιστορικό Όφι του Πόντου. Επίσης διοργανώθηκε σκακιστικό τουρνουά σε συνεργασία με την Ε.Σ.Κ.Ε.Δ.Υ.Μ. και τον Σκακιστικό Όμιλο Κατερίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: