Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ Παίζουν την κολοκυθιά για τα δεδομένα νέα μέτρα

Τετάρτη 15 Μαίου 2013
http://x.pstatic.gr/news/n/46/10680846.jpg 
Το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να υποβαθμίσει τις προβλέψεις που περιέχονται στην έκθεση της Κομισιόν, επιβεβαιώνοντας όμως ότι τα...
χειρότερα για το λαό είναι μπροστά
Τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που αναπόφευκτα θα πάρει, εξαιτίας και της βαθιάς κρίσης σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, προσπαθεί να συγκαλύψει η συγκυβέρνηση και οι προπαγανδιστικοί της μηχανισμοί, μετά τη δημοσιοποίηση της Εκθεσης της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, η οποία βλέπει «χρηματοδοτικό κενό» για τη διετία 2015 - 2016.
Ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες -συμμετείχε στη σύνοδο του Γιούρογκουπ- για τα νέα μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ που ζητά η Κομισιόν από την Ελλάδα, ανέφερε, ότι τα μέτρα αυτά δεν έχουν τη μορφή μείωσης μισθών και συντάξεων και πως η όλη προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής... Πρόσθεσε ωστόσο, ότι τα μέτρα για τη διετία 2015 - 2016 θα εξαρτηθούν από το ύψος της ανάπτυξης «το οποίο δεν είναι προβλέψιμο». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν Ο. Ρεν, ο οποίος υποστήριξε ότι όλα θα εξαρτηθούν από ύψος της ανάπτυξης το 2015 και 2016, την ίδια ώρα που η έκθεση προβλέπει δυσκολίες στην ανάκαμψη, εξαιτίας της κρίσης συνολικά στην Ευρωζώνη.
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες ούτε το ύψος των μέτρων αμφισβήτησε, ούτε την ανάγκη από την σκοπιά του κεφαλαίου να τα πάρει. Προσπάθησε όμως να ξεφύγει, συνδέοντας τα πάντα με την «ανάπτυξη», η οποία ούτως ή άλλως θα είναι αναιμική και οικοδομείται στα συντρίμμια των λαϊκών δικαιωμάτων.
Αργά το βράδυ της Δευτέρας, και μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, με «non paper», κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επανήλθαν και προσπάθησαν να οχυρωθούν πίσω από έωλο επιχείρημα, ότι στο επικαιροποιημένο μνημόνιο της περιόδου 2013 - 2016 δεν προβλέπονται νέα μέτρα για τη διετία 2015 - 2016. Με νέο «non paper», που εκδόθηκε την Τρίτη το πρωί, ισχυρίζονται πλέον, ότι τα μέτρα που ζητά η Κομισιόν από την Ελλάδα δεν είναι 8 δισ. ευρώ, αλλά «μόνο» 4,2 δισ. ευρώ, τα οποία και θα ισοσταθμιστούν από τα βελτιωμένα έσοδα που θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια, λόγο των αυξημένων ρυθμών ανάπτυξης...
Να θολώσει τα νερά επιχείρησε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, υποστηρίζοντας ότι «η χώρα δεν αντέχει ούτε τώρα ούτε στο μέλλον, ούτε το 2015 - 2016, πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, δεν αντέχει εισοδηματικές περικοπές και νέες φορολογικές επιβαρύνσεις». Πρόκειται για «επετειακές» δηλώσεις που κάνει το ΠΑΣΟΚ, πριν οι βουλευτές του ψηφίσουν τα επόμενα κάθε φορά πακέτα μέτρων και μνημόνια. Ο ίδιος εξάλλου ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει «στις διαρθρωτικές αλλαγές» και θα εκτελέσει «τον ψηφισμένο προϋπολογισμό».
http://www2.rizospastis.gr/images/rizospastis_plain_mini.gif

Δεν υπάρχουν σχόλια: