Τετάρτη 08 Μαίου 2013
Έτοιμος είναι ο πλήρης κατάλογος με τους φορείς και τα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου τα οποία είτε θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν, με αποτέλεσμα το προσωπικό τους να απολυθεί. Τόσο ο υπουργός Διοικητικής...
Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκης όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανούσος Βολουδάκης βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με το Μαξίμου, με τον υπουργό Επικρατείας κ. Δημήτρη Σταμάτη, αλλά και με την πολιτική ηγεσία υπουργείων για τις προσθαφαιρέσεις της τελευταίας στιγμής.Αναμένεται μάλιστα σε σύσκεψη που θα γίνει σήμερα, Τετάρτη, να υπάρξουν τελικές αποφάσεις αφού η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα έχει την πλήρη εικόνα μετά την άρση των αντιρρήσεων ορισμένων υπουργείων για περιπτώσεις εποπτευόμενων φορέων τους.
Πυρετώδεις οι διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για την κινητικότητα, τις απολύσεις και τις συγχωνεύσεις / καταργήσεις φορέων στο Δημόσιο, με επίκεντρο το σχέδιο νόμου «Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις» το οποίο κατέθεσε για δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι τελευταίες διευθετήσεις και συνεννοήσεις μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ, ΠαΣοΚ, ΔΗΜΑΡ) βρίσκονται σε εξέλιξη ώστε με το υπό διαμόρφωση θεσμικό πλαίσιο για τις αλλαγές στο Δημόσιο να υλοποιηθεί η κυβερνητική συμφωνία με την τρόικα για 4.000 αποχωρήσεις εντός του 2013 και 11.000 ως το 2014.
Η λίστα με τους «κομμένους»
Οι επιτελείς στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκουν να κλείσουν άμεσα το ζήτημα των συγχωνεύσεων / καταργήσεων. Μάλιστα η λίστα θα εγκριθεί σύντομα καθώς το σχέδιο νόμου για την οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης θα κατατεθεί στη Βουλή μετά τις 14 Μαΐου, οπότε εκπνέει η προθεσμία που έχει τεθεί για τη δημόσια διαβούλευση.
Άλλωστε, η λίστα των «κομμένων» φορέων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το σχέδιο νόμου Μανιτάκη το οποίο βρίσκεται ήδη αναρτημένο στο Διαδίκτυο. Είναι χαρακτηριστικό πως στο άρθρο 4 υπάρχει η πρόβλεψη ότι προσαρτάται στον νόμο παράρτημα με τα νομικά πρόσωπα τα οποία μπορεί να καταργούνται, να συγχωνεύονται, να αναμορφώνονται ή και να μετατρέπεται το νομικό καθεστώς της σύστασής τους καθώς και να αλλάζουν ακόμα και τη νομική σύστασή τους το νομικό καθεστώς, με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, του υπουργού Οικονομικών και του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού.
Το παράρτημα αυτό όμως δεν έχει αναρτηθεί μαζί με το σχέδιο νόμου στο Διαδίκτυο. Όπως έλεγαν στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο κατάλογος θα προστεθεί και δημοσιοποιηθεί αφού ολοκληρωθεί η τελική διαδικασία και έγκριση για τους συγχωνευόμενους και καταργούμενους φορείς ανά υπουργείο. Επομένως, όλα πλέον κινούνται με γρήγορους ρυθμούς, πόσω μάλλον την ώρα που οι πληροφορίες επιμένουν για 2000 απολύσεις μεταξύ τέλους Μαΐου και Ιουνίου. Οι αναγκαστικές αποχωρήσεις, πέραν των πειθαρχικά ελεγχόμενων, θα προέλθουν από τις καταργήσεις νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ).
Η ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων των νομικών προσώπων του δημόσιου τομέα που εμπεριέχεται στο σχέδιο νόμου για την οργάνωση της δημόσιας διοίκησης θα δώσει το θεσμικό πλαίσιο για τις «καρατομήσεις» φορέων και προσωπικού.
Λιγότερο κράτος με 45άρηδες
Εν τω μεταξύ, τα οριζόμενα για τα διευθυντικά στελέχη στο Δημόσιο αλλά και τα περί στοχοθεσίας για την αξιολόγηση των υπαλλήλων είναι ενταγμένα, σύμφωνα με στελέχη της δημόσιας διοίκησης και συνδικαλιστών, στη λογική του λιγότερου κράτους, της απεμπόλησης υπηρεσιών που μπορούν να αναλάβουν ιδιώτες, αλλά και του ελέγχου του προσωπικού με… πόιντ σύστεμ που θα οδηγεί στην έξοδο. Πάντως, το βέβαιο είναι ότι κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ αναδεικνύουν, όπου σταθούν κι όπου βρεθούν, την προσπάθεια για ποιοτικά αναβαθμισμένο προσωπικό στη διοίκηση. Θεωρούν τις υποχρεωτικές απολύσεις απαραίτητες για να ανοίξει το Δημόσιο στην αγορά, ώστε να προσληφθούν υπάλληλοι με εξειδίκευση και ενισχυμένα επιστημονικά προσόντα (για κάθε μια αναγκαστική αποχώρηση θα υπάρχει πρόσληψη ενός νέου υπαλλήλου).
Δεν φείδονται τοποθετήσεων, ιδιαίτερα οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, για τις αναγκαστικές αποχωρήσεις που δίνουν χώρο για να προσληφθούν νέοι υπάλληλοι εξειδικευμένοι, οι οποίοι θα έχουν κίνητρα. Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας πρόσφατα έκανε αναφορά στη μείωση του ελάχιστου ορίου ηλικίας προαγωγών, εκφράζοντας την επιδίωξη της κυβέρνησης να προωθηθούν 35άρηδες και 45άρηδες σε διευθυντικές θέσεις ως μια σαφή ένδειξη ενός ανανεωμένου δημόσιου τομέα.
Χθες, Τρίτη, με αφορμή το σχέδιο νόμου «Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», ο κ. Μανιτάκης είχε συνάντηση με την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΠαΣοΚ κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, τον εισηγητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Γιώργο Ντόλιο και τον υπεύθυνο της Γραμματείας Παρακολούθησης Κυβερνητικού Έργου κ. Χρήστο Πρωτόπαπα. Τους ενημέρωσε για την πορεία των συγχωνεύσεων / καταργήσεων των φορέων του Δημοσίου, το πρόγραμμα κινητικότητας, το σχέδιο για τις αποχωρήσεις και τις προσλήψεις με αναλογία 1 προς 1, καθώς και για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας για τον δημόσιο τομέα. Ανάλογες επαφές γίνονται και με τους εκπροσώπους της ΔΗΜΑΡ ώστε να υπάρχει ενημέρωση του κόμματος του κ. Φ. Κουβέλη.ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου