Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Γ. Μαυραγάνης: Δεν μειώνεται το ακατάσχετο όριο

http://www.naftemporiki.gr/cmsUtils/photo?stamp=0x00000000004e6d14&id=519249&width=638&height=330&rmode=2 
Τετάρτη 06 Μαρτίου 2013
Δεν τίθεται θέμα μείωσης του ανώτατου ορίου του ακατάσχετου ποσού μισθών και συντάξεων για χρέη προς το Δημόσιο, από τα 1.000 ευρώ στα 600, ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης μιλώντας στην αρμόδια..
Επιτροπή της Βουλής κατά την επεξεργασία του ν/σχ για τα επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης.
Η παραπάνω διευκρίνισε έγινε μετά τη σύγχυση που προκλήθηκε με αφορμή έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επί του νομοσχεδίου και κατόπιν σχετικής παρατήρησης από του βουλευτή του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλου.
«Ένα ακόμη βήμα για την προσέλκυση επενδύσεων»
Ο κ. Μαυραγάνης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ως ένα ακόμη βήμα για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, την χρηματοδότηση εταιρειών που αδυνατούν να εξασφαλίσουν τραπεζική στήριξη και την βελτίωση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του Δημοσίου.
Το νομοσχέδιο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, με διατάξεις για τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, ρυθμίσεις υπέρ του Ταμείου για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), τροποποίηση του πλαισίου που διέπει την λειτουργία του ΟΠΑΠ και την ασφαλιστική αγορά, αλλά και την αναβάθμιση του Δημοσίου στη σειρά κατάταξης έναντι λοιπών δανειστών ενός οφειλέτη, για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις ΦΠΑ.
Εκ μέρους της ΝΔ, η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου εκτίμησε ότι οι ρυθμίσεις για τo venture capital (κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών) αποτελούν την «έμπρακτη απόδειξη της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να επιφέρει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις σε μεγάλα αλλά και σε μικρά θέματα, με στόχο τη δημιουργία ενός θετικού και θελκτικού κλίματος για την προσέλκυση επενδύσεων και την εισροή νέων κεφαλαίων».
Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκης, αναγνωρίζοντας ότι τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών συνιστούν όντως αναπτυξιακό θεσμό, παρατήρησε πως στο πλαίσιο που καλούνται να κινηθούν πλέον στην Ελλάδα, αναμένεται να αποτελέσουν «ένα εργαλείο στις τράπεζες, κυρίως για να αναδιαρθρώσουν τη δανειακή και μετοχική σύνθεση των εταιρειών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, προκειμένου να απαλλαγούν οι τραπεζικοί όμιλοι από ένα κομμάτι κόκκινων επιχειρηματικών δανείων». «Έχουμε τη φοβία, αν όχι και τη βεβαιότητα, πως με το νομοσχέδιο αυτό, τα κεφάλαια αυτά, αντί να λειτουργήσουν ως αναπτυξιακός θεσμός, θα μεταβληθούν σε γύπες - σε αρπακτικά», πρόσθεσε.
Έκανε επίσης λόγο για πληθώρα προκλητικών άρθρων για το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ σε σχέση με την εισπρακτική αναβάθμιση του Δημοσίου, διαπίστωσε την «ομολογία αποτυχίας στη διαχείριση του φορολογικού μας συστήματος».
«Στην παρούσα οικονομική συγκυρία είναι κρίσιμο για την ελληνική οικονομία να καταστεί πιο ελκυστική στην προσέλκυση επενδύσεων - και επενδύσεις δεν μπορούν να προσελκυστούν εάν έχουμε προτάσεις για περαιτέρω φορολόγηση των επιχειρήσεων», αντέτεινε ο υφυπουργός Οικονομικών σχολιάζοντας μάλιστα τις προτάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το φορολογικό. «Ακούσαμε χθες τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων - και μάλιστα φορολόγηση των διανεμομένων μερισμάτων στην κλίμακα. Ακούσαμε ότι μέσα στο περιουσιολόγιο και στη φορολόγηση της περιουσίας, θα περιληφθούν και οι καταθέσεις. Από πλευράς επενδύσεων συνεπώς, δεν υπάρχει κανένα κίνητρο, ούτε η δυνατότητα να μιλάμε για επενδυτικά εργαλεία. Αντίθετα, δημιουργούμε προβλήματα στην οικονομία και στο ευαίσθητο κομμάτι των τραπεζών…» παρατήρησε.
«Η προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων από το εξωτερικό δεν είναι χαμένη εκ προοιμίου, δεδομένου ότι το 50% των κεφαλαίων του ΧΑΑ είναι κεφάλαια εξωτερικού», επισήμανε για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ ο Πάρης Κουκουλόπουλος. Κατηγόρησε παράλληλα την αξιωματική αντιπολίτευση για «ασυνέπεια λόγων και έργων», επαναλαμβάνοντας πως «καταψήφισε την άρση του τραπεζικού απορρήτου» και πως με τη στάση της συμβάλλει στην εδραίωση της πεποίθησης στην κοινωνία, ότι «δεν γίνεται τίποτα».
Την ανάγκη να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλίδες για τον επενδυτή «προκειμένου να αποφύγουμε την κακή εμπειρία της φούσκας του 2000 και άλλων αρνητικών φαινομένων που υπήρξαν στο χρηματιστήριο Αθηνών» υπογράμμισε μεταξύ άλλων η Ασημίνα Ξυροτήρη της ΔΗΜΑΡ. Πιο αισιόδοξος, ο Δημ. Αναγνωστάκης (ΔΗΜΑΡ), υποστήριξε πως το νομοσχέδιο «συντείνει προς θετική κατεύθυνση, στην τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την αύξηση των θέσεων εργασίας».
Τις «υπέρμετρες αρμοδιότητες που δίνονται στο ΤΑΙΠΕΔ», καθώς και το «προδιαγραφόμενο ξεπούλημα του ΟΠΑΠ» κατήγγειλε ο Νότης Μαριάς (ΑΝΕΛ), εκτιμώντας παράλληλα πως η κυβέρνηση «διαλύει τις Δ.Ο.Υ. για να δώσει τις εισπράξεις στις φοροεισπρακτικές ιδιωτικές εταιρείες».
 «Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, έχει ως πρόσημο την ολοκλήρωση της φοροεπιδρομής ενάντια στα λαϊκά στρώματα - ενώ για τους μεγαλοφειλέτες, διαμορφώνετε και νέα κατηγορία: τα υπό διαγραφή οφειλόμενα» παρατήρησε εκ μέρους του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.
Τέλος, ο Ηλίας Παναγιώταρος της Χρυσής Αυγής, παρατήρησε μεταξύ άλλων πως το ΤΑΙΠΕΔ «έχει γίνει ένας φορέας ο οποίος έχει ανεξάντλητες, αλλά ακόμα χειρότερα, και ανεξέλεγκτες δυνατότητες».
Η επί της αρχής του νομοσχεδίου συζήτηση θα συνεχιστεί την Τετάρτη το πρωί, με ακρόαση εκπροσώπων προσκεκλημένων φορέων.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: