Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Ολοκληρώθηκε η διήμερη περιοδεία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας στην Πιερία Απ. Τζιτζικώστας: «Το μεγάλο στοίχημα μας είναι η ανάπτυξη»

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013 Τοπικά

40 έργα προϋπολογισμού 146 εκατ. Ευρώ υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Πιερία μέσω ΕΣΠΑ
Ολοκλήρωσε την διήμερη επίσκεψή του στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στο πλαίσιο της...
γνωριμίας του με τις τοπικές αρχές και την τοπική κοινωνία και με στόχο την επίσπευση της υλοποίησης των αναπτυξιακών έργων της περιοχής που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, καθώς και την παρουσίαση του προγράμματος «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στους τομείς μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου - υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 - 2013», το οποίο θα ξεκινήσει άμεσα.
Χθες το πρωί ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας συναντήθηκε με τους εργαζομένους της Π.Ε. Πιερίας, στις 9.30 το πρωί, στο Διοικητήριο Πιερίας, συνοδευόμενος από την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, τους περιφερειακούς συμβούλους της συμπολίτευσης Λάκη Παπαϊωάννου, Δημήτρη Τσιμήτρη, Νίκο Μακρίδη και Γρηγόρη Παπαχρήστου από την αντιπολίτευση.
«Η πρώτη μου επίσκεψη στην Πιερία δεν είναι απλά εθιμοτυπική, αλλά ουσιαστική, γι' αυτό και ζήτησα να γίνουν συγκεκριμένες και στοχευμένες συναντήσεις με φορείς και παραγωγικές τάξεις της περιοχής», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος παρουσίασε στους εργαζομένους το νέο μοντέλο διοίκησης και τις αναπτυξιακές προτεραιότητες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στη συνέχεια, στις 10 π.μ., ο κ. Τζιτζικώστας απηύθυνε χαιρετισμό στο 5ο μαθητικό συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποιείται στην Κατερίνη από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.
Έπειτα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας προήδρευσε σε σύσκεψη, στις 10.30 το πρωί, στο Διοικητήριο Πιερίας, με θέμα την πορεία υλοποίησης των έργων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ στην Π.Ε. Πιερίας και την ενημέρωση για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020. Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, αρμόδια τομεάρχης παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού στην ΠΚΜ, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Λάκης Παπαϊωάννου, Δημήτρης Τσιμήτρης, Νίκος Μακρίδης από τη συμπολίτευση και Γρηγόρης Παπαχρήστου από την αντιπολίτευση, οι Δήμαρχοι Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, Πύδνας-Κολινδρού Ευάγγελος Πολύζος και Δίου-Ολύμπου Γεώργιος Παπαθανασίου, η Προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Αρχής της ΠΚΜ Αγγελική Ωραιοπούλου, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Καρατάσιος και πλήθος εκπροσώπων φορέων της Π.Ε. Πιερίας.
«Το μεγάλο στοίχημα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι η ανάπτυξη. Στην Πιερία υλοποιούνται αυτή τη στιγμή 40 έργα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 146 εκατομμυρίων ευρώ. Κυρίαρχη προτεραιότητά μας είναι η αύξηση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ, που για την Περιφέρειά μας είναι στο 52%. Στην Κεντρική Μακεδονία οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και να πετύχουμε τους αναπτυξιακούς στόχους, συμβάλλοντας έτσι στην εθνική προσπάθεια για την έξοδο της χώρας από την κρίση», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Προχωρούμε στην υλοποίηση των έργων με σταθερό βηματισμό και σωστό προγραμματισμό. Βρισκόμαστε σε συνεχή διαβούλευση με τους φορείς υλοποίησης, ώστε να επιτύχουμε έγκαιρα τους στόχους μας χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις», τόνισε από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Πιερίας, αρμόδια τομεάρχης παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού για την ΠΚΜ, Σοφία Μαυρίδου.
Ακολούθησε η παρουσίαση από την κα Αγγελική Ωραιοπούλου, προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της ΠΚΜ σχετικά την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014 - 2020.
Η κα Ωραιοπούλου αναφέρθηκε στους στόχους της νέας περιόδου, ενώ έκανε μια αναφορά στα έργα που «τρέχουν» αυτήν την περίοδο για την Πιερία και σε ποια κατάσταση βρίσκονται.
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των τριών δημάρχων του Νομού, οι οποίοι αναφέρθηκαν κυρίως σε τεχνικά ζητήματα, καθώς επίσης τόνισαν τις «γραφειοκρατικές» αγκυλώσεις που υπάρχουν σε διάφορα έργα.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις φορέων και δημοτικών συμβούλων.
Συνέντευξη τύπου
Μετά τη σύσκεψη για το ΕΣΠΑ συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο κ. Τζιτζικώστας στα τοπικά ΜΜΕ αναφορικά με τους στόχους που θέτει η νέα διοίκηση στην Περιφέρεια.
Ξεκινώντας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας η επίσκεψή του στην Πιερία περιελάμβανε ιδιαίτερα εποικοδομητικές συναντήσεις αφού είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει το απόγευμα της Δευτέρας με καταστηματάρχες και διάφορους φορείς.
«Αυτή τη στιγμή στην Π.Ε. Πιερίας εξελίσσονται 40 έργα μέσω ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 146 εκ. Ευρώ. Είναι μια σημαντική ανάσα. Για μας πρώτη προτεραιότητα είναι η αναπτυξιακή λογική. Φύγαμε πλέον από το παροχημένο μοντέλο της συνύπαρξης των εφτά περιφερειών και προχωράμε ένα βήμα παραπέρα» είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης προσθέτοντας πως στις 20 Φεβρουαρίου σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα ανακοινωθούν οι νέοι στόχο της διοίκησης.
Δεύτερος στόχος, σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Για το λόγο αυτό, όπως είπε, θα δημιουργηθούν γραφεία υποδοχής επενδυτών σε κάθε περιφερειακή ενότητα, τα οποία θα υπάγονται κατευθείαν στους Αντιπεριφερειάρχες. «Θέλουμε να καταστήσουμε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως την φιλικότερη Περιφέρεια για τους επιχειρηματίες», είπε.
Για τα Διόδια Αιγινίου
Ιδιαίτερη αναφορά έχει ο κ. Τζιτζικώστας και στο θέμα των ημερών για την Πιερία, τη λειτουργία των διοδίων Αιγινίου. Όπως είπε, η θέση του είναι ξεκάθαρη. Πρόκειται για κατάφορη παραβίαση του Νόμου από την πλευρά του κράτους, αφού η λειτουργία διοδίων προϋποθέτει την ύπαρξη παράπλευρου οδικού δικτύου, κάτι που δεν ισχύει στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Όπως πρόσθεσε τα διόδια στο Αιγίνιο έχουν και ένα αντιαναπτυξιακό δεδομένο.
Το δυστύχημα, σύμφωνα με τον κ. Περιφερειάρχη, είναι ότι «αντιδράσαμε αργά. Έπρεπε να υπάρξει αντίδραση τουλάχιστον όταν ψηφίστηκε η σύμβαση». Σε ερώτηση της εφημερίδας για το αν ο ίδιος ως Περιφερειάρχης σκέφτεται να κινηθεί νομικά, αφού όπως είπε θεωρεί τη λειτουργία «κατάφορη παραβίαση του νόμου» ο ίδιος είπε ότι εξετάζονται προσεκτικά όλα τα ενδεχόμενα και πως θα προβεί σε ανακοινώσεις όταν αποφασιστούν οι περαιτέρω κινήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: