Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Πόσο πρέπει να είναι ο κατώτατος μισθός;

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013
http://www.capital.gr/images/jArticlesBackgrounds/inthemoney_cap3.jpg
Ως γνωστό, σας έχω πει χιλιάδες φορές ότι ένας από τους λόγους που δεν τα έχουμε πάει τόσο καλά είναι διότι δεν υπακούμε στους κανόνες της αγοράς. Σύμφωνα με αυτούς, η αγορά θα πρέπει να....
καθορίσει τις τιμές και όχι κάποιος γραφειοκράτης. Για παράδειγμα, δεν μπορεί κανείς να ορίσει τον μισθό που θα πάρει ένα διευθυντικό στέλεχος μιας μεγάλης πολυεθνικής, διότι αυτό είναι προϊόν διαπραγμάτευσης μεταξύ του στελέχους και της εταιρείας.
Αν η εταιρεία έχει μεγάλη ανάγκη, αυτό το στέλεχος θα το πληρώσει "μαύρο χαβιάρι". Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παρέμβει και να καθορίσει πόσο πρέπει αυτό να είναι.

Το ίδιο όμως ισχύει και για τους μισθούς όλων των υπολοίπων. Οι μισθοί θα πρέπει να καθορίζονται στα πλαίσια διαπραγμάτευσης μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου.

Όταν παρεμβαίνει κάποιο τρίτο πρόσωπο και επιβάλει κάποια τιμή, που δεν είναι προϊόν διαπραγμάτευσης μεταξύ του εργοδότη και του εργαζόμενου, τότε παραβιάζει τους κανόνες της αγοράς. Και όταν κάποιοι επιβάλουν τιμές στην αγορά, τότε η αγορά αντιδρά αρνητικά.

Και ο λόγος είναι ο εξής. Αν κάποιος επιβάλει έναν χαμηλό μισθό στον εργαζόμενο, τότε ο εργαζόμενος δεν θα έχει κίνητρο και θα υπό-αποδώσει. Όταν από την άλλη επιβληθεί ένας μισθός περισσότερο από ό,τι ο εργοδότης μπορεί να πληρώσει, τότε ο εργοδότης δεν θα μπορεί να προσλάβει όσους εργαζόμενους θα ήθελε, ή δεν θα μπορεί να είναι κερδοφόρος και ίσως αναγκαστεί να κλείσει.

Για αυτό τον λόγο είναι αναγκαία η διαπραγμάτευση, για να μπορεί να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των εμπλεκομένων και όλοι να είναι ευχαριστημένοι.

Όταν λοιπόν το κράτος καθορίζει τον κατώτατο μισθό, τότε ουσιαστικά κάνει παρέμβαση στην αγορά. Μια παρέμβαση που ανατρέπει αυτές τις ισορροπίες, καθώς δίνει στίγμα στην αγορά για το ποιος θα πρέπει να είναι ο μισθός των εργαζόμενων. Αυτοί βέβαια που έχουν τις γνώσεις δεν επηρεάζονται, διότι η αγορά θα τους δώσει αυτό που κάνει να λάβουν, άσχετα του τι θα πει το κράτος. Αλλά για τους περισσοτέρους, που δεν έχουν ειδικές γνώσεις, τότε ουσιαστικά ο νομοθέτης καθορίζει τον μισθό τους -είτε το αξίζουν είτε όχι, είτε μπορεί ο εργοδότης να πληρώσει ή όχι.

Όταν λοιπόν ο κύριος Μέργος κάνει παρέμβαση και υποδηλώνει πόσο πρέπει να είναι το ποσό του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, ουσιαστικά κάνει παρέμβαση στην αγορά και δίνει στίγμα (στην αγορά) ότι οι μισθοί θα πρέπει να πέσουν.

Όχι μόνο δεν έχει ο κ. Μέργος ή κάποιος άλλος το δικαίωμα να το κάνει αυτό (άσχετα αν το κάνει συνέχεια η ελληνική πολιτεία), αλλά χωρίς να το αντιλαμβάνεται, κάνει κακό στην αγορά, στους εργαζόμενους και στην οικονομία.

Στο ερώτημα πόσο θα πρέπει να είναι οι κατώτατος μισθός, δεν είμαι αρμόδιος να πω. Η απάντηση είναι όσο πει η αγορά. Αλλά αφού η αγορά ουδέποτε είχε την ευκαιρία να αποφασίσει μόνη της -διότι πάντα υπάρχει παρέμβαση της πολιτείας- δεν θα μάθουμε ποτέ πόσο πραγματικά πρέπει να είναι, με όρους αγοράς.

Η δική μου εκτίμηση είναι ότι αν δεν υπήρχε κατώτατος μισθός και αν δεν υπήρχε η παρέμβαση της πολιτείας (σε συνδυασμό με χαμηλότερες εισφορές), οι μισθοί θα ήταν υψηλότεροι από ό,τι είναι σήμερα.

george.kaisarios@capital.gr 


Πηγή:www.capital.gr

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: