Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΣ... ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ Στουρνάρας κατά Τσίπρα για το λάθος του ΔΝΤ

Στουρνάρας κατά Τσίπρα για το λάθος του ΔΝΤ
Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013
Το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης - που κυριαρχούσε στην προεκλογική περίοδο πέρυσι τον Μάιο - έχει πυρπολήσει ξανά το πολιτικό σκηνικό, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα να καταθέτει επίκαιρη ...ερώτηση για το πώς θα αξιοποιήσει η κυβέρνηση τη δημόσια παραδοχή του ΔΝΤ.
«Εμείς πρώτοι θέσαμε το θέμα της διόρθωσης του λάθους με έναν μη δημαγωγικό και δημιουργικό τρόπο και ήρθε σήμερα ο κ. Τσίπρας, 24 ώρες μετά και κομίζει γλαύκα στην Αθήνα», σχολίασε ο κ. Στουρνάρας.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επικριτικός στις κυβερνητικές προσπάθειες και υποστηρίζει ότι η αναπροσαρμογή του προγράμματος, που ενδεχομένως θα ζητηθεί, θα αφορά ήσσονος σημασίας παραμετρικές αλλαγές που δεν θα αμφισβητούν τον πυρήνα της μνημονιακής πολιτικής. Κατά την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που πρέπει να γίνει είναι η αύξηση των δημοσίων δαπανών. Δεδομένου ότι ο πολλαπλασιαστής είναι τελικά μεγάλος (όπως αποδείχθηκε από το λάθος του ΔΝΤ), αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική τόνωση της ανάπτυξης, υποστηρίζει.
Το κρίσιμο ζήτημα σε κάθε περίπτωση, όπως είπε άλλωστε και πηγή της ομάδας τεχνοκρατών - εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, είναι αν θα κληθεί η ευρωζώνη να βάλει το χέρι στην τσέπη ξανά για την Ελλάδα ή όχι. Μια πρόταση όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετης χρηματοδότησης, αφού το έλλειμμα θα διευρυνθεί. Αντίθετα, η κυβέρνηση δεν θέλει να ανοίξει τέτοιο ζήτημα αυτή τη στιγμή.  

ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κοινοτικών παραγόντων, η αρνητική αντίδραση χθες του Ολι Ρεν είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις Βρυξέλλες σχετικά με την πιθανότητα να ανοίξει ξανά το θέμα «Ελλάδα». Μαλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ακόμη και οι ίδιοι οι Πορτογάλοι, παρότι πιέζονται από το δικό τους Μνημόνιο, δεν θέλουν να θέτουν θέμα επαναδιαπραγμάτευσης και προτιμούν να εκπέμπουν το μήνυμα ότι εφαρμόζουν πιστά το πρόγραμμά τους με σκοπό να βγουν από την κρίση.
Από την άλλη πλευρά, δεν είναι τυχαία η στάση του ΔΝΤ που άνοιξε μόνο του και με πολύ θόρυβο το θέμα του λάθους του και στη συνέχεια το συντήρησε με αλλεπάλληλες δηλώσεις . Οπως είναι γνωστό, το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, το οποίο όμως θα κληθούν να πληρώσουν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Κι αυτά είναι προς το παρόν απρόθυμα.ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: